Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§ș HĂ€r Ă€r tekniken som sparar 80% vatten och tar bort mikroplaster nĂ€r du tvĂ€ttar

đŸ§ș HĂ€r Ă€r tekniken som sparar 80% vatten och tar bort mikroplaster nĂ€r du tvĂ€ttar

Det slösas med vatten i tvÀttmaskiner. Mimbly har en produkt som spar vatten och energi, samtidigt som mikroplaster separeras.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Det Göteborgsbaserade företagets produkt, Mimbox, filtrerar och ÄteranvÀnder vatten i tvÀttmaskiner. Den spar samtidigt energi och separerar ut mikroplaster frÄn tvÀttvattnet.

TvÀttmaskiner i hushÄll kan anvÀnda mellan 50 och 120 liter vatten per tvÀtt och industrimaskiner kan behöva 500 liter. I lÀnder med vattenbrist Àr det alltsÄ ingen liten frÄga att dra ner vattenÄtgÄngen vid tvÀtt med 80 procent.

Fyra av dessa droppar kommer inte behövas i tvÀttmaskinen

För att göra största möjliga nytta ligger Mimblys fokus pÄ att internationellt erbjuda en lösning till storkonsumenter: tvÀtterier, hotell, tvÀttomater och tvÀttstugor. En tvÀttmaskin pÄ ett hotell kan köra 2000 tvÀttar pÄ ett Är, sÄ mÀngden vatten som kan sparas Àr enorm.

Mimbly kommer ur Chalmers program för startups och valdes 2017 ut av IKEA som ett av tio bolag att delta i sitt accelerator-program. Totalt 1300 startups sökte, 10 valdes ut. Endast ett av dessa var svenskt och det var Mimbly.

Även en genial idĂ© har mĂ„nga hinder att passera fram till en lyckad lansering. Bolagets vd, Isabella Palmgren, berĂ€ttar att det tagit tre gĂ„nger sĂ„ lĂ„ng tid och kostar tre gĂ„nger sĂ„ mycket som man trott frĂ„n början.

Mimbly har fÄtt mycket bra press för sin idé. Till exempel sÄ vann man 2018 DI Digitals event Female Founders. Vi ser fram emot att följa företagets utveckling.

LĂ„t framtiden komma fortare!

Stort tack Bodil Westerberg för tips till denna artikel.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.