Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐝 Solparker kan anvĂ€ndas för att öka antalet pollinatörer

🐝 Solparker kan anvĂ€ndas för att öka antalet pollinatörer

En ny studie visar att om solparker sköts pÄ rÀtt sÀtt sÄ kan de bidra med livsmiljöer som fÄr populationer av humlor att blomstra.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Solparker fÄr ofta kritik som hÀvdar att de förstör produktiv mark, skadar naturen och Àr fula att se pÄ. Ny forskning visar dock att om solparker sköts pÄ rÀtt sÀtt sÄ kan de hjÀlpa humlor och ge nya livsmiljöer för pollinerare och andra smÄ djur, enligt The Guardian.

Studien gjordes vid Lancaster University och resultatet uppmuntrar Àgare till solparker att sÄ vilda blommor bredvid solpanelerna. Parken kommer dÄ att kunna bli en mer vÀrdefull livsmiljö för pollinatörer. Enligt studien skulle det kunna öka antalet humlor Àven utanför parkens grÀnser, upp till cirka en kilometers avstÄnd. Detta kan gynna bönder som förlitar sig pÄ pollinatörer för att producera mat.

– Solparker kan ockupera stora arealer, och medan en del av dessa tas upp av solpaneler och annan infrastruktur, berör detta vanligtvis bara 5% av faktiska markytan. Stora markomrĂ„den Ă€r dĂ€rför tillgĂ€ngliga för att skapa miljöer för humlor 
 och [solparkerna] Ă€r ofta belĂ€gna i jordbruksmiljöer dĂ€r stor del av humlebestĂ„ndet har förlorats. Att etablera en livsmiljö i solparker kan dĂ€rför förse humlor med resurser dĂ€r de behövs som mest, sĂ€ger Hollie Blaydes, författare till studien, till The Guardian.

Forskargruppen genomförde en simulering och resultatet visade att blomsterÀngar med vilda arter i solparken gav fyra gÄnger sÄ mÄnga bin som parker med grÀsmattor.

– VĂ„r forskning tyder pĂ„ att förvaltningen av vĂ€xtlighet i solparkerna verkligen Ă€r viktig, sĂ€ger Blaydes. Solparker som sköts som Ă€ngar fungerar som biotoper för humlor (och andra pollinatörer) och Ă€r rika pĂ„ blommande vĂ€xter. Förvaltning som skapar blomsterrika biotoper kan vara ett av de enklaste sĂ€tten att stödja humlor i solparker.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.