Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀️ Solpaneler byggs där de behövs som mest

☀️ Solpaneler byggs där de behövs som mest

Detta start-up företag bygger solpaneler där de behövs som mest med syfte att jämna ut distributionen av förnybar energi.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Ofta byggs nya solpaneler där processen är enklast, istället för där panelerna kan ha störst inverkan för att minska koldioxidutsläppen. Clearloop, ett Nashville-baserad startup, vill jämna ut distributionen och bygga solpaneler på platser som fortfarande är beroende av fossila bränslen.

– Om regeringen inte kommer att investera i klimatlösningar som minskar koldioxidutsläppen från elnätet i vårt område kommer vi göra det, säger VD Laura Zapata, som också är en av grundarna.

Clearloops första projekt är en solfarm i Jackson, Tennessee. Solpanelanläggningen finansieras av företag som vill kompensera för sina egna koldioxidavtryck. Även om själva processen inte är ny, har Clearloop ett lite annorlunda tillvägagångssätt.

Fast company skriver "många företag som investerar i nya projekt för förnybar energi skriver under ett “energiköpsavtal ". Dessa avtal binder investeraren att, under mycket lång tid, köpa energi från den plats de sponsrat. Detta gör det ekonomiskt utmanande för mindre företag att delta. Clearloops process är utformad för att vara enkel att använda.”

– Vår tes var att för varje Facebook och Microsoft så finns det tusentals andra företag som är villiga och kan investera i att minska koldioxidutsläpp från elnätet, men som inte har möjlighet att registrera sig för energiköpsavtal, säger Zapata.

För att delta i ett av Clearloops projekt krävs inga minimuminvesteringar. När startup-företaget säkerställer tillräckligt med investerade medel från företag så kan de få finansiering för resten. Därefter säljer Clearloop den gröna elen till det lokala elnätet.

För att påskynda anpassningen till förnybar energi på platser med ett stort koldioxidavtryck använder Clearloop data från WattTime som är en ideell organisation som rankar det amerikanska elnätet.

– Vi väger in tre saker, säger Zapata. Var är de soligaste platserna? Var är elnätet “smutsigast”? Och var kan en dollar som investeras i infrastruktur räcka längst?

Clearloops första solfarm, med 2 000 solpaneler, räknas som relativt liten och kan driva runt 200 bostäder. Nu är företagets insatser inriktade på att snabbt skala upp sin affärsmodell.

– Det vi hoppas kunna göra är i princip att inkludera ett nytt kreativt verktyg för att visa att det finns olika sätt att kunna bygga dessa solpanelprojekt ... i den hastighet vi behöver, säger Zapata.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.