Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌞 Solceller för inomhusbruk kan ersĂ€tta batterier i framtidens sensorer

🌞 Solceller för inomhusbruk kan ersĂ€tta batterier i framtidens sensorer

Solceller utvecklade för att fungera i svagt ljus kan ge oss nya möjligheter att anvÀnda inomhusbelysning för att driva sensorer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Om fem Är rÀknar forskarna med att det kommer att finnas 75 miljarder sensorer som Àr uppkopplade till internet. Det handlar om vad som kallas Internet of Things, IoT. En utmaning hÀr Àr att förse alla dessa sensorer med el.

Att anvÀnda batterier Àr inte optimalt. De mÄste bytas med jÀmna mellanrum och de har en negativ miljöpÄverkan. Solceller Àr ett bÀttre val, men dagens solceller Àr gjorda för att fungera optimalt i starkt solljus. MÄnga av sensorerna kommer att sitta inomhus och dÄ Àr de solcellerna inte effektiva nog.

Men nu har forskare frĂ„n Uppsala universitet utvecklat solceller speciellt för inomhusbruk. De nya solcellerna anvĂ€nder en teknik som lĂ„ter dem utnyttja ljus frĂ„n lysrör och lysdioder mer effektivt. Dessutom har forskarna tillsammans med ett forskarlag frĂ„n MĂŒnchen visat hur det gĂ„r att bygga sensorer som anpassar sin elförbrukning efter hur mycket ljus det finns.

”Solceller utvecklade för optimala egenskaper i lĂ„g ljusintensitet inleder ett nytt kapitel för sensorelektroniken. Vi kan Ă€ntligen anvĂ€nda en energikĂ€lla som hittills nĂ€stan inte rörts. Kombinationen av hög verkningsgrad, lĂ„ga kostnader och icke-hĂ€lsoskadliga material Ă€r nyckeln till hĂ„llbara IoT-nĂ€tverk”, sĂ€ger Marina Freitag., en av forskarna bakom den nya tekniken.

Tekniken bygger pÄ en typ av fÀrgÀmnessolceller baserade pÄ en elektrolyt med kopparkomplex. I försök har cellerna lyckats omvandla 34 procent av synligt ljus till elektricitet.

”Genom att kĂ€nna till spektrumet av ljuset som sensorerna kommer att placeras i kan vi vĂ€lja fĂ€rgĂ€mnen som absorberar just dessa vĂ„glĂ€ngder. DĂ„ omvandlar solcellerna en större mĂ€ngd energi Ă€n om man har statiskt utvecklade solceller. Samtidigt hĂ„ller solcellerna en hög spĂ€nning, vilket Ă€r mycket viktigt nĂ€r de ska driva elektroniska enheter”, sĂ€ger Marina Freitag.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.