Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌞 Solceller för inomhusbruk kan ersätta batterier i framtidens sensorer

🌞 Solceller för inomhusbruk kan ersätta batterier i framtidens sensorer

Solceller utvecklade för att fungera i svagt ljus kan ge oss nya möjligheter att använda inomhusbelysning för att driva sensorer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Om fem år räknar forskarna med att det kommer att finnas 75 miljarder sensorer som är uppkopplade till internet. Det handlar om vad som kallas Internet of Things, IoT. En utmaning här är att förse alla dessa sensorer med el.

Att använda batterier är inte optimalt. De måste bytas med jämna mellanrum och de har en negativ miljöpåverkan. Solceller är ett bättre val, men dagens solceller är gjorda för att fungera optimalt i starkt solljus. Många av sensorerna kommer att sitta inomhus och då är de solcellerna inte effektiva nog.

Men nu har forskare från Uppsala universitet utvecklat solceller speciellt för inomhusbruk. De nya solcellerna använder en teknik som låter dem utnyttja ljus från lysrör och lysdioder mer effektivt. Dessutom har forskarna tillsammans med ett forskarlag från München visat hur det går att bygga sensorer som anpassar sin elförbrukning efter hur mycket ljus det finns.

”Solceller utvecklade för optimala egenskaper i låg ljusintensitet inleder ett nytt kapitel för sensorelektroniken. Vi kan äntligen använda en energikälla som hittills nästan inte rörts. Kombinationen av hög verkningsgrad, låga kostnader och icke-hälsoskadliga material är nyckeln till hållbara IoT-nätverk”, säger Marina Freitag., en av forskarna bakom den nya tekniken.

Tekniken bygger på en typ av färgämnessolceller baserade på en elektrolyt med kopparkomplex. I försök har cellerna lyckats omvandla 34 procent av synligt ljus till elektricitet.

”Genom att känna till spektrumet av ljuset som sensorerna kommer att placeras i kan vi välja färgämnen som absorberar just dessa våglängder. Då omvandlar solcellerna en större mängd energi än om man har statiskt utvecklade solceller. Samtidigt håller solcellerna en hög spänning, vilket är mycket viktigt när de ska driva elektroniska enheter”, säger Marina Freitag.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.