Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚡️🌊 Tidvattenenergi tar Skottland mot nollutsläpp

⚡️🌊 Tidvattenenergi tar Skottland mot nollutsläpp

Skottland ligger i framkant när det gäller att bekämpa klimatförändringarna. På väg mot netto-noll-målet kan elbilar på ön Yell nu drivas av tidvattenenergi.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

På ön Yell, som ligger i ögruppen Shetlandsöarna utanför Skottlands kust, kan elbilar nu drivas helt av tidvattenenergi. Detta möjliggörs av Nova Innovations tidvattenkraftverk. De stora, roterande turbinerna är förankrade på havsbotten och påverkar därmed inte landskapet visuellt och utgör ingen navigationsrisk. Turbinerna erbjuder noggrann och långsiktig förutsägbarhet när det gäller att driva Shetlands elnät.

En talesman från företaget berättade för EcoWatch att företagets tidvattensarrangemang har drivit lokala hem och företag på Yell i mer än fem år. Nu när tidvattenenergin också används till elfordon drivs hela ön helt och hållet av havet. VD för Nova Innovation, Simon Forrest, sa till EcoWatch:

– Vi har nu en verklighet med tidvattendrivna bilar, vilket visar de stora framsteg vi gör för att ta itu med klimatproblematiken och uppnå netto-noll genom att arbeta i harmoni med vår naturliga miljö.

I ett uttalande per e-post till EcoWatch sa Forrest att företagets teknik är ny för Storbritannien och kan distribueras över hela världen. Skottland har många öar och många tidvattenströmmar, så för att utvinna så mycket energi som möjligt från strömmarna tillämpas många olika tidvattenenergitekniker. Målet är att minska beroendet av traditionella fordon med förbränningsmotorer.

Skottland har legat i framkant när det gäller att bekämpa klimatförändringen i flera år. De är också världsledande inom använding av förnybar energi. De har uppnått många mål på väg till ett netto-noll samhälle och de är inte nöjda än.

  • År 2013 satte landet ett mål att vara 100 procent förnybart till 2020.
  • År 2016 lanserades världens största tidvattenenergifarm i Skottland.
  • År 2018 räckte landets rekordstora vindkraft till att driva fem miljoner hem.
  • År 2019 producerades vindkraft tillräckligt för att driva två Skottland.
  • År 2020 kunde landet ståta med världens största uppsättning av undervattensturbiner.

I början av 2020 var Skottland på rätt väg att nå sitt otroligt ambitiösa mål att ha 100% förnybar energi 2020, enligt BBC. I november förra året (2020) hade Skottland passerat 90% förnybara energikällor. Nyare beräkningar kan till och med visa att Skottland har nått sitt mål.

Förutom utsläppsmålet och tidvattenenergin så har den skotska regeringen förbjudit försäljningen av nya bilar som enbart drivs med diesel eller bensin med start år 2032. Regeringen stödjer många nya källor och innovationer av ren energi som en del av övergången till förnybar energi och kampen mot klimatförändringar. Michael Matheson, regeringssekreterare för transport och infrastruktur, sa till EcoWatch:

– Det är fantastiskt att se att Nova Innovation än en gång visar att Skottland fortfarande ligger i framkant av utvecklingen nollutsläppslösningar inom transportsektorn ... Denna typ av innovation är nyckeln till att agera i den globala klimatsituationen och lyfter fram de möjligheter som kan realiseras här i Skottland när vi övergår till en netto-noll ekonomi.

Bild: Nova Innovation


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.