Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇸🇦 Oljenation satsar på förnyelsebar energi och vätgas

🇸🇦 Oljenation satsar på förnyelsebar energi och vätgas

Saudiarabien planerar att bygga en ny stad, Neom, som ska baseras på bland annat förnybar energi, teknik och modern arkitektur.

Christoffer Skageby
Christoffer Skageby

Dela artikeln

Fler länder ökar sina satsningar på förnyelsebar energi och vätgas. Ett av dessa är Saudiarabien, ett land präglat av intäkter från fossil energi, som nu genomför en satsning om fem miljarder dollar på förnyelsebar energi samt grön vätgasproduktion.

Vid gränsen till Egypten och Jordanien ska staden Neom, som beskrivits som en framtida futuristisk megastad, byggas. Här planeras det nu en anläggning om fyra gigawatt i syfte att producera vätgas från vind och solenergi. Planerna för Neom har varit att vara ett centrum för förnyelsebar energi och vätgas och bland annat planeras det för produktion av 650 ton grön vätgas om dagen. Det här är tillräckligt för att driva 20000 bussar på vätgas.

Bygget genomförs i samarbete mellan den Saudiska staten, ett inhemskt bolag samt ett amerikanskt gasföretag. Produktionen planeras vara igång under 2025.


🗳 Eftersom demokrati är avgörande i en faktabaserad optimistisk värld... påminner vi våra läsare om den demokratiska statusen i de länder vi skriver om: Saudiarabien har 7 poäng i Global Freedom Score och status Not Free.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.