Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇾🇩 Oljenation satsar pĂ„ förnyelsebar energi och vĂ€tgas

🇾🇩 Oljenation satsar pĂ„ förnyelsebar energi och vĂ€tgas

Saudiarabien planerar att bygga en ny stad, Neom, som ska baseras pÄ bland annat förnybar energi, teknik och modern arkitektur.

Christoffer Skageby
Christoffer Skageby

Dela artikeln

Fler lÀnder ökar sina satsningar pÄ förnyelsebar energi och vÀtgas. Ett av dessa Àr Saudiarabien, ett land prÀglat av intÀkter frÄn fossil energi, som nu genomför en satsning om fem miljarder dollar pÄ förnyelsebar energi samt grön vÀtgasproduktion.

Vid grÀnsen till Egypten och Jordanien ska staden Neom, som beskrivits som en framtida futuristisk megastad, byggas. HÀr planeras det nu en anlÀggning om fyra gigawatt i syfte att producera vÀtgas frÄn vind och solenergi. Planerna för Neom har varit att vara ett centrum för förnyelsebar energi och vÀtgas och bland annat planeras det för produktion av 650 ton grön vÀtgas om dagen. Det hÀr Àr tillrÀckligt för att driva 20000 bussar pÄ vÀtgas.

Bygget genomförs i samarbete mellan den Saudiska staten, ett inhemskt bolag samt ett amerikanskt gasföretag. Produktionen planeras vara igÄng under 2025.


🗳 Eftersom demokrati Ă€r avgörande i en faktabaserad optimistisk vĂ€rld... pĂ„minner vi vĂ„ra lĂ€sare om den demokratiska statusen i de lĂ€nder vi skriver om: Saudiarabien har 7 poĂ€ng i Global Freedom Score och status Not Free.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.