Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Ny design utvinner dubbelt så mycket vågenergi

🌊 Ny design utvinner dubbelt så mycket vågenergi

Forskare har designat en ny typ av generator som kan utvinna dubbelt så mycket vågenergi.

Linn Winge
Linn Winge

Snart kan vågenergi slå rekord tack vare forskare vid Australiens RMIT. Ingenjörer har skapat en ny design för en ny typ av generator. Forskarna säger att den fungerar med mycket större effektivitet än nuvarande system. Förhoppningsvis kan detta genombrott leda till storskalig användning av tidvattenenergi och förenkla övergången till förnybar energi.

Ett vanligt sätt att utnyttja vågenergi inkluderar en “point absorber buoy” som består av en enhet som flyter på ytan och är förankrad i havsbotten. När bojen rör sig med vågorna drivs en mekanism som omvandlar rörelseenergin till elektrisk energi. Denna mekanism använder linjära rörelser för att snurra ett svänghjul och på så sätt generera elektricitet.

Optimist Daily skriver att "en nackdel med att använda en “point absorber buoy” för att utvinna vågenergi är att dessa system vanligtvis kräver sensorer och annan elektronik för att exakt synkronisera sig med de inkommande vågorna, vilket gör dem mottagliga för underhålls- och tillförlitlighetsproblem."

För att lösa detta problem har forskarna från RMIT utvecklat en ny generator med en “point absorber buoy” som inte använder någon elektricitet och inga sensorer. De beslutade sig för att använda ett passivt koncept som naturligt låter enheten flyta upp och ner med vågorna. Systemet har dessutom två turbinhjul placerade nära varandra. De roterar i motsatta riktningar och förstärker energin som överförs till generatorn.

RMITs design. Bild: New Atlas

Själva generatorn är innesluten i bojen för att skydda den från sönderfall. Den är ansluten till de snurrande turbinerna genom "axlar och remskivdrivning". Under tester visade prototypen att den kunde generera dubbelt så mycket energi från havsvågor jämfört med andra konstruktioner av samma slag (“point absorber buoy”). Det nya systemet är också en relativt enkel och kostnadseffektiv lösning.

Ledande forskare professor Xu Wang sa till New Atlas:

– Genom att alltid vara synkroniserad med vågornas rörelse kan vi maximera den energi som skördas. I kombination med våra unika motroterande dubbla turbinhjul kan denna prototyp fördubbla produktionen från havsvågor jämfört med andra experimentella tekniker.
Bild som visar RMITs nya design. Bild: New Atlas

Nu planerar forskarna att testa tekniken utanför laboratoriet. De är säkra på att det nya systemet är en lösning som möjliggör vågenergi i större skala, samtidigt som det stödjer övergången till grönare energi.

Pssst... du kan läsa hela studien här: Applied Energy — Study of a novel rotational speed amplified dual turbine wheel wave energy converter.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.