Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔌 Laddningsrum kan innebĂ€ra slutet för sladdhĂ€rvorna

🔌 Laddningsrum kan innebĂ€ra slutet för sladdhĂ€rvorna

Elektronik Àr fantastiskt, men sladdhÀrvorna de orsakar Àr det inte. Kan "laddningsrum" med trÄdlös el Àntligen befria oss frÄn myllret av sladdar och kontakter? Forskare vid universiteten i Michigan och Tokyo tror det.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Förra mÄnaden meddelade forskare vid University of Michigan och University of Tokyo att de utvecklat ett sÀkert sÀtt att leverera el genom luften.

Genombrottet kan sĂ„ smĂ„ningom leda till "laddningsrum" – trĂ„dlösa laddningsomrĂ„den som exempelvis kan ladda din smartphone utan att du mĂ€rker det. Allt du behöver göra Ă€r att gĂ„ in i rummet, inga sladdar eller eluttag behövs.

Den uppenbara fördelen med laddningsrum Àr att vi skulle kunna sÀga hejdÄ till de miljontals laddningskablar, adaptrar och kontakter vi mÄste ha idag.

Testrum för trÄdlös kraftöverföring innan efterbehandling och inredning. En lÄng exponering avslöjar vÀgen ett trÄdlöst drivet rött LED-ljus tog nÀr det fördes genom rummet. Bild: Takuya Sasatani och Yoshihiro Kawahara, University of Tokyo

Mer Àn ett bekvÀmt sÀtt att ladda telefonen

Laddningsrummen skulle vara mer Àn ett bekvÀmt sÀtt att ladda telefonen. De kan bana vÀg för mobila robotar och sensorer som kan fungera sömlöst utan att en mÀnniska mÄste hantera dem.

Bland annat jobbar entreprenörer och forskare med att möblera utrymmen som kan tolka och reagera pÄ vÄra önskemÄl, som att dra ner termostaten om vi tycker att det Àr för varmt eller dimma ljuset om vi har migrÀn. Kontinuerlig laddning av sensorer kan göra dessa personliga rum till verklighet.

Medicinsk utrustning kan ocksÄ dra nytta av laddningsrum. Exempelvis krÀver dagens hjÀrtimplantat en trÄd som gÄr frÄn pumpen genom kroppen till en extern strömförsörjning. Laddningsrum kan potentiellt eliminera behovet av sladdar vilket minskar risken för infektion och förbÀttrar patientens livskvalitet.

– Jag kan tĂ€nka mig att det hĂ€r Ă€r riktigt anvĂ€ndbart för utrymmen med mycket instrument, dyra saker som en operationssal. DĂ€r kan du tĂ€nka dig att ha olika instrument och enheter som kan drivas utan att behöva sladdar, sĂ€ger Alanson Sample, professor vid University of Michigan och författare till studien, till Scientific American.

Snart ett minne blott?

Fungerar som en trÄdlös dockningsstation

Laddningsrummen fungerar pÄ ett liknande sÀtt som din trÄdlösa dockningsstation: en metallspole i ett magnetfÀlt som förÀndras producerar en elektrisk ström.

Forskarna byggde ett litet rum, ungefÀr nio kvadratmeter, tillverkat av aluminiumpaneler. LÀngs med rummets mitt fanns en metallstolpe och rummet var inrett med en trÄdlöst driven flÀkt, en lampa och en smartphone. Alla enheter hade en metallspole i sig som enkelt kan byggas in i nÀstan all elektronik. Det fanns ocksÄ traditionella möbler: en stol och ett bord.

Teamet kunde producera 50 watt i det lilla rummet och ladda alla trÄdlösa enheter. För att sÀkerstÀlla att det inte fanns nÄgra döda zoner genererade systemet tvÄ separata 3D -magnetfÀlt: ett som rörde sig runt rummets mittpol och det andra i hörnen.

TrÄdlöst laddningsrum S2: demonstration. KÀlla: Takuya Sasatani, et al., Nature Electronics

NĂ€sta steg – utan aluminiumplĂ„t

Teamet, som bestÄr av forskare frÄn universiteten i Michigan och Tokyo arbetar nu med att testa systemet i en byggnad pÄ University of Michigans campus. Projektet förvÀntas vara klart nÄgongÄng i höst, men troligen Àr det Äratal kvar innan tekniken lÀmnar labbet.

– Det Ă€r alldeles för arbetskrĂ€vande att installera aluminiumplĂ„t lĂ€ngs med vĂ€ggarna, sĂ„ fördelen Ă€r inte stor nog Ă€n. Men vi har precis utvecklat en helt ny teknik. Nu mĂ„ste vi ta reda pĂ„ hur vi ska fĂ„ den att fungera rent praktiskt, sĂ€ger Alanson Sample till Scientific American.

đŸ€“ Vill du djupdyka? LĂ€s hela studien "Room-scale magnetoquasistatic wireless power transfer using a cavity-based multimode resonator" pĂ„ Nature Electronics.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.