Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸȘ Kitepower - framtiden för grön energi?

đŸȘ Kitepower - framtiden för grön energi?

Ett internationellt team arbetar just nu med en start-up som heter Airborne Wind Energy. Projektet utvecklar kostnadseffektiva och innovativa alternativ till vindkraftverk. Enligt teamet Àr deras patenterade teknologi en game changer inom vindenergisektorn.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Airborne Wind Energy, en ledande start-up inom vindenergisektorn, arbetar nu med alternativ till de traditionella vindkraftverken. Alternativen Àr bÄde innovativa och kostnadseffektiva. Enligt teamet anvÀnder deras nya teknologi, Kitepower, upp till 90 % mindre mÀngd material och har potential att vara dubbelt sÄ effektivt som vindkraftverk, men med samma effekt. Just nu hÄller uppstartsprojektet pÄ att utveckla ett kommersiellt 100 kW Kitepower-system som kommer att bli det första luftburna vindenergisystemet pÄ marknaden.

Bild: Kitepower

Kitepower-system behöver inte, till skillnad frÄn vindkraftverk, resurskrÀvande torn eller stadiga fundament. DÀrför Àr de bÄde mobila och lÀtta att implementera. PÄ Kitepowers hemsida stÄr det att systemet ocksÄ kan utnyttja starkare och mer ihÄllande vindar pÄ högre höjder. Detta möjliggör kapacitetsfaktorer större Àn 0,5 och kostnadseffektiv elproduktion i gengÀld. Kitepower Falcon Àr den ledande produkten för det nystartade företaget. Den Àr designad för avlÀgsna samhÀllen runt om i vÀrlden och syftar till att minska beroendet av dyr och förorenande dieselförsörjning.

Johannes Peschel, grundare och VD för Kitepower, tror att denna typ av vindkraft Àr den övergÄng vÀrlden behöver för att komma bort frÄn fossila brÀnslen och kÀrnkraft. Han skriver att vindkraften anvÀnder hela vÀrlden som motor och att hela planeten Àr som en enorm panna som hela tiden skapar Änga. Det enda vi behöver göra Àr att utnyttja den kraften.

Peschel skriver ocksĂ„ att Kitepower Ă€r det bĂ€sta sĂ€ttet att göra detta: "Det reducerar utnyttjandet av vindenergi till sin essens: NĂ€stan varje komponent bidrar direkt till elproduktionen och lite material anvĂ€nds. Denna enkelhet gör ocksĂ„ Kitepower nĂ€stan osynlig och mycket kostnadseffektiv. Det hĂ€r Ă€r min vĂ€g till en hĂ„llbar framtid 
”

Roland Schmehl, medgrundare och rĂ„dgivare pĂ„ Kitepower skriver att "Luftburen vindenergi Ă€r en innovativ förnybar energiteknik som i liten skala Ă€r perfekt lĂ€mpad för fjĂ€rrgenerering utanför nĂ€tet och i större skala kommer den att ha potential att förĂ€ndra den globala ekonomin runt energi.”

Teamet som arbetar med Kitepower Ă€r internationellt och med en multidisciplinĂ€r bakgrund med ingenjörer inom mekanik, flyg, el och mjukvaruteknologi. Även experter inom hĂ„llbar energi, naturvetenskap, affĂ€rsutveckling, marknadsföring och design Ă€r delar av teamet.

Hur fungerar Kitepower Falcon? Elproduktionen fungerar i tvĂ„ faser som Ă€r “reel out” (producerar energi) och “reel in” (förbrukning av energin). I fas ett genereras energi nĂ€r draken flygs i sidvind i formen av en Ă„tta för att uppnĂ„ en hög dragkraft och rulla ut vajern frĂ„n vinschen. Under denna fas producerar Kitepower Falcon 130 kW under 80 % av cykelns tid.

Den blÄa linjen visar fas 1 och den röda fas 2. Bild: Kitepower

Fas tvÄ intrÀffar nÀr den maximala vajerlÀngden uppnÄs. DÄ justeras drakens profil för att vinscha in vajern med hjÀlp av en liten del av energin som produceras i fas ett. Under fas tvÄ anvÀnder Kitepower Falcon 20 kW under 20 % av cykelns tid.

NÄgra av de stora fördelarna med Kitepower Àr att systemet kan producera elektricitet under dagen sÄvÀl som natten, liksom Àven under molniga och regniga förhÄllanden. Systemet har högre kapacitet Àn solkraft och vindkraftverk. Det anvÀnder mindre mÀngd material (upp till 90% mindre mÀngd) och Àr idealiskt för avlÀgsna samhÀllen och platser, eftersom det kan anvÀndas under kÀrva förhÄllanden.

Teamet bakom Kitepower delar med sig av sin vision pÄ webbsidan.

"Vi förestÀller oss en vÀrld dÀr Kitepower-system distribueras globalt och levererar ren, prisvÀrd och hÄllbar energi till alla."

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.