Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🪁 Kitepower - framtiden för grön energi?

🪁 Kitepower - framtiden för grön energi?

Ett internationellt team arbetar just nu med en start-up som heter Airborne Wind Energy. Projektet utvecklar kostnadseffektiva och innovativa alternativ till vindkraftverk. Enligt teamet är deras patenterade teknologi en game changer inom vindenergisektorn.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Airborne Wind Energy, en ledande start-up inom vindenergisektorn, arbetar nu med alternativ till de traditionella vindkraftverken. Alternativen är både innovativa och kostnadseffektiva. Enligt teamet använder deras nya teknologi, Kitepower, upp till 90 % mindre mängd material och har potential att vara dubbelt så effektivt som vindkraftverk, men med samma effekt. Just nu håller uppstartsprojektet på att utveckla ett kommersiellt 100 kW Kitepower-system som kommer att bli det första luftburna vindenergisystemet på marknaden.

Bild: Kitepower

Kitepower-system behöver inte, till skillnad från vindkraftverk, resurskrävande torn eller stadiga fundament. Därför är de både mobila och lätta att implementera. På Kitepowers hemsida står det att systemet också kan utnyttja starkare och mer ihållande vindar på högre höjder. Detta möjliggör kapacitetsfaktorer större än 0,5 och kostnadseffektiv elproduktion i gengäld. Kitepower Falcon är den ledande produkten för det nystartade företaget. Den är designad för avlägsna samhällen runt om i världen och syftar till att minska beroendet av dyr och förorenande dieselförsörjning.

Johannes Peschel, grundare och VD för Kitepower, tror att denna typ av vindkraft är den övergång världen behöver för att komma bort från fossila bränslen och kärnkraft. Han skriver att vindkraften använder hela världen som motor och att hela planeten är som en enorm panna som hela tiden skapar ånga. Det enda vi behöver göra är att utnyttja den kraften.

Peschel skriver också att Kitepower är det bästa sättet att göra detta: "Det reducerar utnyttjandet av vindenergi till sin essens: Nästan varje komponent bidrar direkt till elproduktionen och lite material används. Denna enkelhet gör också Kitepower nästan osynlig och mycket kostnadseffektiv. Det här är min väg till en hållbar framtid …”

Roland Schmehl, medgrundare och rådgivare på Kitepower skriver att "Luftburen vindenergi är en innovativ förnybar energiteknik som i liten skala är perfekt lämpad för fjärrgenerering utanför nätet och i större skala kommer den att ha potential att förändra den globala ekonomin runt energi.”

Teamet som arbetar med Kitepower är internationellt och med en multidisciplinär bakgrund med ingenjörer inom mekanik, flyg, el och mjukvaruteknologi. Även experter inom hållbar energi, naturvetenskap, affärsutveckling, marknadsföring och design är delar av teamet.

Hur fungerar Kitepower Falcon? Elproduktionen fungerar i två faser som är “reel out” (producerar energi) och “reel in” (förbrukning av energin). I fas ett genereras energi när draken flygs i sidvind i formen av en åtta för att uppnå en hög dragkraft och rulla ut vajern från vinschen. Under denna fas producerar Kitepower Falcon 130 kW under 80 % av cykelns tid.

Den blåa linjen visar fas 1 och den röda fas 2. Bild: Kitepower

Fas två inträffar när den maximala vajerlängden uppnås. Då justeras drakens profil för att vinscha in vajern med hjälp av en liten del av energin som produceras i fas ett. Under fas två använder Kitepower Falcon 20 kW under 20 % av cykelns tid.

Några av de stora fördelarna med Kitepower är att systemet kan producera elektricitet under dagen såväl som natten, liksom även under molniga och regniga förhållanden. Systemet har högre kapacitet än solkraft och vindkraftverk. Det använder mindre mängd material (upp till 90% mindre mängd) och är idealiskt för avlägsna samhällen och platser, eftersom det kan användas under kärva förhållanden.

Teamet bakom Kitepower delar med sig av sin vision på webbsidan.

"Vi föreställer oss en värld där Kitepower-system distribueras globalt och levererar ren, prisvärd och hållbar energi till alla."

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.