Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇮🇸 Islands natur gör det möjligt att använda 100% förnybar energi

🇮🇸 Islands natur gör det möjligt att använda 100% förnybar energi

Det är välkänt att Islands natur och landskap är episkt. Det är en av de främsta anledningarna till att människor reser dit. Öns natur och geologi är inte bara en fröjd för ögat - de gör det möjligt för landet att använda nästan 100% förnybar energi.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Varma källor, vulkaner, gejsrar och magnifika glaciärer och berg. Island är känt för sina episka naturfenomen. Men förutom att locka turister gör öns geografi och geologi det möjligt för landet att använda nästan 100% förnybar energi. Hurdå?

Island är en av de mest aktiva vulkanregionerna i Europa, vilket innebär att nästan alla typer av vulkanisk och geotermisk aktivitet finns där. Tack vare detta kommer 13% av Islands el från geotermisk kraft. Det finns mycket geotermisk värme i de flesta delar av landet, vilket gör det möjligt att använda varmvatten från markens  till att värma upp bostäder och även för energiproduktion.

Inspired by Iceland skrev:

”Isländare är pionjärer i användningen av geotermisk energi för rumsuppvärmning, där 90% av de isländska hushållen värms upp med geotermiskt vatten. Rent och prisvärt varmvatten förs direkt från borrhål till hus via rörledningar. De återstående byggnaderna värms upp med el från förnybara källor.”
Ett av Islands största geotermiska områden Námafjall/Hverir. Fotograf: Simone Tramonte

Geotermisk energi är ren energi och en förnybar källa med låg miljöpåverkan jämfört med fossila bränslen. Vissa utsläpp existerar emellertid, men i ett kraftverk som kallas Krafla minskas koldioxidutsläppen genom att skicka koldioxid, extraherad ur luften, blandat med saltvatten ned i berggrunden. När koldioxiden väl är i berggrunden förvandlas den snabbt till mineraler. I januari 2020 hade denna specifika anläggning processat över 50 000 ton koldioxid.

De återstående 87% av landets energi kommer från vattenkraft. Islands glaciärer och berg är perfekta för att producera vattenkraft.

Island använder inte bara sitt läge på den mittatlantiska oceanryggen (där den nordamerikanska och eurasiska plattan gränsar till varandra) till att producera grön el. Landet minskar också koldioxiden som redan finns i atmosfären - och placerar en ljusare framtid på kartan.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.