Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇼🇾 Islands natur gör det möjligt att anvĂ€nda 100% förnybar energi

🇼🇾 Islands natur gör det möjligt att anvĂ€nda 100% förnybar energi

Det Ă€r vĂ€lkĂ€nt att Islands natur och landskap Ă€r episkt. Det Ă€r en av de frĂ€msta anledningarna till att mĂ€nniskor reser dit. Öns natur och geologi Ă€r inte bara en fröjd för ögat - de gör det möjligt för landet att anvĂ€nda nĂ€stan 100% förnybar energi.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Varma kÀllor, vulkaner, gejsrar och magnifika glaciÀrer och berg. Island Àr kÀnt för sina episka naturfenomen. Men förutom att locka turister gör öns geografi och geologi det möjligt för landet att anvÀnda nÀstan 100% förnybar energi. HurdÄ?

Island Àr en av de mest aktiva vulkanregionerna i Europa, vilket innebÀr att nÀstan alla typer av vulkanisk och geotermisk aktivitet finns dÀr. Tack vare detta kommer 13% av Islands el frÄn geotermisk kraft. Det finns mycket geotermisk vÀrme i de flesta delar av landet, vilket gör det möjligt att anvÀnda varmvatten frÄn markens  till att vÀrma upp bostÀder och Àven för energiproduktion.

Inspired by Iceland skrev:

”IslĂ€ndare Ă€r pionjĂ€rer i anvĂ€ndningen av geotermisk energi för rumsuppvĂ€rmning, dĂ€r 90% av de islĂ€ndska hushĂ„llen vĂ€rms upp med geotermiskt vatten. Rent och prisvĂ€rt varmvatten förs direkt frĂ„n borrhĂ„l till hus via rörledningar. De Ă„terstĂ„ende byggnaderna vĂ€rms upp med el frĂ„n förnybara kĂ€llor.”
Ett av Islands största geotermiska omrÄden Nåmafjall/Hverir. Fotograf: Simone Tramonte

Geotermisk energi Àr ren energi och en förnybar kÀlla med lÄg miljöpÄverkan jÀmfört med fossila brÀnslen. Vissa utslÀpp existerar emellertid, men i ett kraftverk som kallas Krafla minskas koldioxidutslÀppen genom att skicka koldioxid, extraherad ur luften, blandat med saltvatten ned i berggrunden. NÀr koldioxiden vÀl Àr i berggrunden förvandlas den snabbt till mineraler. I januari 2020 hade denna specifika anlÀggning processat över 50 000 ton koldioxid.

De ÄterstÄende 87% av landets energi kommer frÄn vattenkraft. Islands glaciÀrer och berg Àr perfekta för att producera vattenkraft.

Island anvÀnder inte bara sitt lÀge pÄ den mittatlantiska oceanryggen (dÀr den nordamerikanska och eurasiska plattan grÀnsar till varandra) till att producera grön el. Landet minskar ocksÄ koldioxiden som redan finns i atmosfÀren - och placerar en ljusare framtid pÄ kartan.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.