Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇼đŸ‡Ș Irland ska stĂ€nga sitt sista kolkraftverk

🇼đŸ‡Ș Irland ska stĂ€nga sitt sista kolkraftverk

Irland ska ersÀtta sin sista kolkraftanlÀggning med en flytande vindkraftpark och ett enormt center för grön energi. Detta i enlighet med deras mÄl att bli kolfria.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Det sista kolkraftverket i Irland, kÀnd som Moneypoint, ska stÀngas ned. Landets mÄl Àr att helt eliminera kol som en kraftkÀlla. Den gamla kolkraftanlÀggningen kommer att ersÀttas med ett nytt center för grön energi.

StÀngningen av kolkraftverket Moneypoint Àr i överensstÀmmelse med Irlands regerings ambition att nÄ netto-noll 2050. NedstÀngningen var sedan tidigare planerad att ske före 2025. Projektet kommer att ha positiva effekter Àven utanför miljömÄlen genom att skapa flera jobbmöjligheter i Irlands mellanvÀstra region.

Enligt Electricity Supply Board (ESB) kommer den nya anlÀggningen för hÄllbart energiförsörjning att omfatta lagring av vattenkraftsenergi, vindkraftsproduktion till havs och vÀrldens största synkronkompensator som justerar förhÄllandena i elnÀtet för att optimera distribution och produktion av förnybar energi.

Irland samarbetar med det norska energiföretaget Equinor för att generera 1.4GW vindkraft till havs. Landet kommer att anvÀnda ett flytande vindkraftverk för att öka elproduktionen utan att störa eller förstöra marina ekosystem.

Pat O'Doherty, ESB: s verkstÀllande direktör, sade i ett uttalande:

– Vi har lĂ€nge signalerat vĂ„r avsikt att sluta förbrĂ€nna kol i Moneypoint. Idag presenterar vi planer för en ny vision av Moneypoint, som inte bara kommer att skapa hundratals arbetstillfĂ€llen utan ocksĂ„ kommer att hjĂ€lpa Irland att uppnĂ„ klimatmĂ„l och upprĂ€tthĂ„lla en sĂ€ker elförsörjning i framtiden.

Att Irland omvandlar sitt sista kolkraftverk till en anlÀggning för produktion av förnybar energi Àr mycket upplyftande och förhoppningsvis kommer deras initiativ att inspirera andra lÀnder att göra detsamma - sÄ att framtiden kommer snabbare.

Bild: The Optimist Daily


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.