Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ Grekland nådde 100% förnybar energi under flera timmar

♻️ Grekland nådde 100% förnybar energi under flera timmar

Grekland firade nyligen att all el som landet behövde under ett antal timmar försågs med 100 % förnybar energi.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Fredagen den 7 oktober kom 100% av den energi som Grekland använde under minst fem timmar från förnybara källor. Siffrorna nådde rekordhöga 3 106 megawattimmar.

Enligt tankesmedjan The Green Tank (som är baserad i Grekland) stod vind-, vatten- och solkraft för 46% av landets energikällor från januari fram till augusti i år. Det är en ökning från 42% under samma period under 2021.

Green Tank kallade det ett "rekord av optimism för landets övergång till ren energi, avvänjning från fossila bränslen och säkerställande av vår energiförsörjning."

"Europeiska länder som Grekland accelererar snabbt bort från fossila bränslen och mot billig förnybar el. Den milstolpe som Grekland nådde bevisar att ett elnät dominerat av förnybar el är inom sikte", säger Elisabeth Cremona, analytiker på Ember, tankesmedjan inriktad på energi, till Euronews Green.
"Detta visar också tydligt att elsystemet kan drivas av förnybara energikällor utan att kompromissa med tillförlitligheten. Men det återstår mer att göra för att säkerställa att förnybara energikällor går om fossila bränslen i Greklands kraftsektor under hela året”, tillade Cremona.

År 2023 förväntar sig Grekland att landets kapacitet för grön energi kommer att mer än fördubblas, vilket skulle motsvara 70% av energibehovet.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.