Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚡ Genombrott för fusionskraft upprepas (nu ännu mer energi ut än in)

⚡ Genombrott för fusionskraft upprepas (nu ännu mer energi ut än in)

Amerikanska forskare uppnår nettovinst i energi i fusionsreaktion för andra gången. Mer energi ut än in. Det senaste experimentet producerade mer energi än det första som genomfördes förra året.

Mathias Sundin
WALL-Y
Mathias SundinWALL-Y

Dela artikeln

  • Amerikanska forskare uppnår nettovinst i energi i fusionsreaktion för andra gången. Mer energi ut än in.
  • Det senaste experimentet producerade mer energi än det första som genomfördes förra året.

Historiskt genombrott upprepat

Förra året skrev vi: "För första gången i historien har forskare lyckats producera mer energi från kärnfusion än vad som krävdes för lasrarna som drev den."

Nu har detta imponerande partytrick upprepats: Forskare vid Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien uppnådde nettovinst i energi i en fusionsreaktion för andra gången, skriver FT.

Det senaste experimentet, som genomfördes den 30 juli, gav ännu mer energi än deras banbrytande test förra året.

Förstå fusionskraft

Fusionskraft, samma reaktion som driver solen, har varit en central för fysiker sedan 1950-talet. Att uppnå detta på jorden har varit en utmaning, eftersom det kräver att man genererar mer energi från reaktionen än vad den förbrukar - ett tillstånd som kallas tändning.

Fusion innebär uppvärmning av två väteisotoper, vanligtvis deuterium och tritium, till extrema temperaturer som tillåter atomkärnorna att smälta samman. Denna reaktion frigör helium och en betydande mängd energi i form av neutroner.

Fusionsreaktioner avger ingen koldioxid, producerar inget långlivat radioaktivt avfall, och en liten kopp vätebränsle skulle teoretiskt kunna försörja ett hus med energi i hundratals år.

Den mest studerade metoden, känd som magnetisk inneslutning, använder stora magneter för att innesluta bränslet medan det värms upp till temperaturer som är hetare än solen. Lawrence Livermore National Laboratory använder dock en annan metod som kallas för tröghetsinneslutning. Det innebär att världens största laser avfyras mot en liten kapsel bränsle, vilket utlöser en implosion.

Vägen framåt

Att uppnå nettovinst i energi är ett avgörande steg mot att bevisa att kommersiella fusionskraftverk är möjliga. Utmaningar kvarstår dock. Den energivinst som för närvarande uppnås beaktar endast energin som genereras jämfört med energin i lasrarna. Den energi som krävs för att driva hela systemet är fortfarande mycket högre. Kommersiell fusion kommer att kräva reaktioner som genererar mellan 30 och 100 gånger energin i lasrarna.

Dessutom genomför anläggningen för närvarande ett experiment per dag. Ett kommersiellt fusionskraftverk skulle troligtvis behöva utföra flera skott per sekund.

Trots detta är genombrottet verkligt och ett viktigt steg framåt.

Mathias Sundin
Arge optimisten

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.