Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 EU tar krafttag för att stĂ€rka energiproduktionen till havs

🌊 EU tar krafttag för att stĂ€rka energiproduktionen till havs

EU presenterar nu en strategi för ökad energiproduktion till havs. MÄlet Àr frÀmst omfattande utbyggnad av vindkraft till havs, men Àven tekniker som vÄgkraft och flytande solenergi kommer att frÀmjas.

Christoffer Skageby
Christoffer Skageby

Dela artikeln

Ett offensivt klimatarbete krÀver stora framÄtblickande strategier. Tidigare har EU-kommissionen presenterat en strategi för vÀtgas. Nu har nÀsta stora strategi presenterats. Satsningen Àr mot en utbyggnad av havsbaserad vindkraft. EU:s förste vice ordförande beskrev strategin som en vinst för bÄde miljön och ekonomin.

Strategin Àr att frÀmja en stor utbyggnad av den havsbaserade vindkraften frÄn dagens 12 gigawatt till minst 60 gigawatt vid 2030 och sedan 300 GW Är 2050. EU-kommissionen vill Àven stödja utveckling och utbyggnad av tidvattenenergi, energi frÄn vÄgkraft och flytande solenergi dÀr de teknikerna ska nÄ minst 40 GW Är 2050.

För att nÄ mÄlen vid 2050 bedöms de innebÀra investeringar om 800 miljarder euro. Investeringar ska frÀmst komma frÄn privata aktörer men Àven EU ska finansiellt stötta utvecklingen. Utbyggnaden innebÀr en snabbare uppskalning av förnyelsebar energi Àn som nÄgonsin skett tidigare.

För att investeringarna ska frÀmjas ska kommissionen fokusera pÄ tre delar:

Ena delen Àr att tillhandahÄlla en tydlig och stödjande rÀttslig ram. MÄlsÀttningen Àr att en översyn av riktlinjerna för statlig stöd till miljöskydd och energi samt direktivet om förnybar energi ska underlÀtta en utbyggnad av havsbaserad förnybar energi.

Den andra delen Àr genom att mobilisera alla relevanta medel för att stödja utveckling av sektorn samt stÀrka försörjningskedjan. Kommissionen uppmuntrar medlemsstaterna att investera i havsbaserad energi genom samarbete med Europeiska investeringsbanken och andra finansinstitut. Forskning och utveckling av mindre utvecklade tekniker kommer att stödjas inom Horisont Europa EU:s ramprogram för forskning och innovation.

Tredje fokusomrÄdet Àr att stÀrka försörjningskedjan. Det innebÀr exempelvis att höja tillverkningskapaciteten och utveckla hamninfrastrukturen. Marknaden för havsbaserad förnybar energi vÀxer snabbt och dÀr ser EU möjligheter för de europeiska företagen att utgöra en stor och viktig roll.

EU:s energikommissionÀr framhöll att strategin ger en tydlig riktning och ett stabilt regelverk som Àr viktigt för arbetet framÄt. EnergikommissionÀren framhÄller Àven Europa som vÀrldsledande inom havsbaserad förnybar energi och dÀrmed finns chansen att bli en motor för den globala utvecklingen.

Energiproduktionen till havs vÀxer starkt och med strategin tas nu ytterligare ett kliv pÄ vÀgen.

Bild: Princess Amalia Wind Farm (Q7 Wind park) – en havsbaserad vindpark i NederlĂ€nderna, fotograferad av Ad Meskens.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.