Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌸  Minska utsläppen - tag el-cykeln istället för bilen

🌸 Minska utsläppen - tag el-cykeln istället för bilen

Försäljningen av el-cyklar ökade 2019 trots att det statliga stödet togs bort. Det finns flera anledningar till att vi kommer se fler el-cyklar framöver.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

En studie i Portland visar att utsläppen av växthusgaser minskar markant i staden när användning av el-cykel tar fart. Anledningen är att många av transporterna i annat fall skulle skett med bil eller buss.

Ytterligare ett argument för el-cykeln är att man får motion - faktiskt!  Många el-cyklister åker längre sträckor än de med vanlig cykel, och får därmed lika mycket motion som dem. Det är alltså inte “fusk” som många vill göra gällande.

Dessutom - el-cykeln kanske ger upphov till en resa som inte skulle varit aktuell.  (Studien omfattade tolv tusen personer i sju europeiska städer - bl a Örebro.)

Fusk?

Mycket talar alltså för el-cykeln. Så pass mycket att tillverkarna just nu jobbar hårt för att klara av den förväntade efterfrågeökningen våren 2021.

Du kommer kunna välja på pendlarcykel, lådcykel, flakcykel, mountainbike, “longtails” med plats för två barn på den långa pakethållaren - för att nämna några exempel. Amerikanska västkusten står för många av idéerna, som vanligt skulle man kunna säga. Det var ju därifrån mountain-bikes kom en gång i tiden.

Många varianter att välja bland. Här en Gazelle Urban Arrow

Det handlar inte bara om att man har en elmotor - en del cyklar kommer att utrustas med ABS-bromsar; andra kommer vara uppkopplade till appar (GPS, elektroniska lås, pulsmätare i handtagen…)

Har du rynkat på näsan åt el-cyklar kan det vara läge att tänka om. El-cykeln kommer bidra till att minska utsläpp, ge oss motion (som annars inte blivit av), hjälpa till att hålla avstånd och slippa kollektivtrafik. För att inte tala om fler valmöjligheter till hemestern sommaren 2021.

Låt framtiden koma fortare!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.