Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ 5 enorma projekt för förnybar energi du måste känna till

♻️ 5 enorma projekt för förnybar energi du måste känna till

Det byggs enorma projekt för förnybar energi över hela världen. Här är fem intressanta storskaliga projekt som du bör känna till.

Vincent Roose
Vincent Roose

Dela artikeln

Vinden kommer att blåsa, solen kommer att skina och vågorna gunga haven – och dessa fenomen kommer inte att upphöra på många miljoner år. Naturen har många nästan obegränsade energiresurser.

Utmaningen för mänskligheten är att använda dem och bli av med sitt beroende av fossila bränslen. Men nu går det snabbt och många olika typer av förnybara energikällor byggs i hög takt.

Här är fem storskaliga projekt, från vattenkraft till solenergi, som du bör känna till.

🇨🇦 Keeyask vattenkraftverk i Kanada

En lösning som vi har kommit att kontrollera ganska väl är att använda det naturliga flödet av vatten för att generera elektricitet. Det som krävs är att fånga och styra vattnet för att aktivera en propeller, ett hjul eller liknande.

En generator kan omvandla rörelsen till elektricitet genom att en magnet snurrar inuti en spole. När magneten roterar varierar det magnetiska flödet genom spolen. Det här gör att elektroner sätts i rörelse och vi får elektricitet.

Vattenkraft är alternativet som valdes i Kanada, vid den nedre Nelsonfloden. Keeyask vattenkraftverk började byggas för sju år sedan och var delvis igång i februari 2021. Kraftverket drar nytta av ett fall på 27 meter, Gull Rapids, för att accelerera vatten och generera elektricitet. När vattenkraftverket är i full drift förväntas det generera 695 MW.

I full drift förväntas vattenkraftverket Keeyask generera 695 MW. Bilden är en rendering.

🇬🇭 Vågkraftsprojekt i Ghana

En annan lösning som bygger på vattnets krafter är att placera en mekanism där havet är turbulent, vilket omvandlar vågorna till elektricitet. Det finns flera alternativ: som att ha en enhet flytande enhet på ytan eller att placera den på havets botten.

Det första alternativet valdes i ett projekt i Ghana. En serie bojar kommer att kopplas till en generator, som omvandlar rörelsen till energi. Seawave-tekniken är inte särskilt spridd över världen, än, och denna installation är planerad att bli en av de största. Företaget Seabased har fått uppdraget att bygga vågkraftverket. Målet är att producera 100MW el.

Ett havsbaserat vågkraftverk i Ghana har som mål att producera 100MW el. Bilden är en rendering.

🇬🇧 Vindkraftverk vid Yorkshires kust

Vindkraftverk har blivit allt vanligare på landsbygden och vid havet. De första exemplen på denna teknik kan spåras tillbaka så tidigt som 1887! Vindkraft är ett relativt enkelt och säkert sätt att ersätta fossildrivna system. En stor fördel är att de kan konstrueras antingen på land eller till havs, det är förmodligen därför många länder väljer att investera i denna riktning.

Hornsea Two-projektet, som ligger vid Yorkshires kust, kommer att tas i drift 2022 och ska förse 1,3 miljoner familjer med el. Vindkraftparken kommer att bestå av 165 vindkraftverk som mest kommer att generera hela 1,3 GW.

Hornsea Two-projektet ska tas i drift 2022 och ska förse 1,3 miljoner familjer med el. Bilden är en rendering.

🇦🇪 Storskalig solenergi i UAE

Från rymdutforskning till vanliga villatak, solenergi används idag brett. Oavsett om det är för att värma vatten eller för att producera el blir denna teknik mer och mer effektiv. Visste du till exempel att Brisbane-forskare har lyckats skapa flexibla solceller av människohår?

För ökennationer verkar solenergi vara en bra lösning. Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park byggdes 2013 i Dubai och når en ny nivå 2022. I stället för vanliga solpaneler kommer anläggningen att utökas med heliostatspeglar som koncentrerar solljus och avsevärt ökar energiproduktionen. Den kommer att producera cirka 750 MW som mest.

Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park kommer att nå en ny nivå 2022, med hjälp av en heliostatspeglar för att koncentrera solljus och producera cirka 750 MW. Bilden är en rendering.

🇨🇳 Hybrid megaprojekt i Kina

Det finns många andra idéer, som avfallshanteringsprojekt , och det är viktigt att forskare fortsätter att komma på nya alternativ. De bästa lösningarna idag är att blanda och fokusera på de teknologier vi har och behärskar relativt bra. Länder runt om i världen försöker nu bygga megaprojekt för att producera enorma mängder energi.

Ett sådant exempel är ett projekt i Kina, China Desert Project. Det är en hybridfarm av sol- och vindkraft som förväntas producera inte mindre än 100 GW redan 2025, med målet att nå 400 GW längre fram. I Oman planeras också en gigantisk sol- och vindkraftspark som kommer att generera 25GW.

Flera hybridmegaprojekt, med vind och sol, pågår.

Förnybar energi ersätter mer och mer fossilt bränsle och kol, visade en Ember-rapport från 2020. Förnybart står nu för lika mycket energiproduktion som alla kärnkraftverk tillsammans – och kommande megaprojekt som blomstrar i Kina, Australien och Sydkorea kommer att öka mängden avsevärt.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.