Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 VĂ€rldens största krets har större kapacitet Ă€n hjĂ€rnan

🧠 VĂ€rldens största krets har större kapacitet Ă€n hjĂ€rnan

CS-2, Àr den första "brain-scale AI"-lösningen, hÀvdar tillverkaren Cerebras Systems, och kretsen Àr gigantisk med sina 850,000 kÀrnor.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Amerikanska Cerebras Systems menar att de har skapat vÀrldens största elektroniska krets. Bolaget hÀvdar att kretsen, Cerebras CS-2, Àr den första "brain-scale AI"-lösningen. Ett enskilt system kan stödja AI-modeller med 120 biljoner (trillion pÄ engelska) parameterar. Det hÀr Àr mer Àn de 100 biljoner synapser som finns i den mÀnskliga hjÀrnan.

Ett kluster av grafikprocessorer, GPU:er, vilket Àr den mest anvÀnda enheten för AI-berÀkningar, nÄr vanligtvis som mest en biljon parametrar.

Den elektroniska kretsen Àr enorm med sina 46,225 kvadratmillimeter. KÀlla: Cerebras Systems

CS-2 Àr ett enda system som bestÄr av 850,000 kÀrnor. Arbetslast kan spridas ut över upp till 192 CS-2-system vilket sammanlagt ger 162 miljoner AI-optimerade kÀrnor.

Cerebras CS-2 Àr helt klart en unik elektronisk krets med 46,225 kvadratmillimeter, 2,6 biljoner transistorer och 850,000 AI-optimerade kÀrnor packade i en enda processor byggd pÄ en tillverkningsteknik om sju nanometer. BerÀkningskraften spelar i en egen liga.

Kapaciteten i neurala nÀtverk utvecklas exponentiellt. KÀlla: Cerebras Systems

AI-berÀkningar Àr minneskrÀvande sÄ kretsen har 40 gigabyte SRAM-minne och det gÄr att utöka genom att lÀgga till ett externt skÄp med extra minne. Det hÀr gör det möjligt att köra Àn större AI-modeller i "hjÀrnskala".


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.