Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧠 Världens största krets har större kapacitet än hjärnan

🧠 Världens största krets har större kapacitet än hjärnan

CS-2, är den första "brain-scale AI"-lösningen, hävdar tillverkaren Cerebras Systems, och kretsen är gigantisk med sina 850,000 kärnor.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Amerikanska Cerebras Systems menar att de har skapat världens största elektroniska krets. Bolaget hävdar att kretsen, Cerebras CS-2, är den första "brain-scale AI"-lösningen. Ett enskilt system kan stödja AI-modeller med 120 biljoner (trillion på engelska) parameterar. Det här är mer än de 100 biljoner synapser som finns i den mänskliga hjärnan.

Ett kluster av grafikprocessorer, GPU:er, vilket är den mest använda enheten för AI-beräkningar, når vanligtvis som mest en biljon parametrar.

Den elektroniska kretsen är enorm med sina 46,225 kvadratmillimeter. Källa: Cerebras Systems

CS-2 är ett enda system som består av 850,000 kärnor. Arbetslast kan spridas ut över upp till 192 CS-2-system vilket sammanlagt ger 162 miljoner AI-optimerade kärnor.

Cerebras CS-2 är helt klart en unik elektronisk krets med 46,225 kvadratmillimeter, 2,6 biljoner transistorer och 850,000 AI-optimerade kärnor packade i en enda processor byggd på en tillverkningsteknik om sju nanometer. Beräkningskraften spelar i en egen liga.

Kapaciteten i neurala nätverk utvecklas exponentiellt. Källa: Cerebras Systems

AI-beräkningar är minneskrävande så kretsen har 40 gigabyte SRAM-minne och det går att utöka genom att lägga till ett externt skåp med extra minne. Det här gör det möjligt att köra än större AI-modeller i "hjärnskala".


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.