Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€– Varför tekniken hjĂ€lper politiker att fatta bĂ€ttre beslut – och sĂ„ smĂ„ningom ersĂ€tter dem

đŸ€– Varför tekniken hjĂ€lper politiker att fatta bĂ€ttre beslut – och sĂ„ smĂ„ningom ersĂ€tter dem

Det Àr dags att frigöra potentialen i ny teknik och fatta mer demokratiska och rationella beslut Àn nÄgonsin tidigare, skriver Anna Rennéus Guthrie.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

Den nuvarande pandemin har kastat nytt ljus över en frÄga som har legat och puttrat under en lÀngre tid. Hur nödvÀndiga Àr vÄra politiker?

Naturligtvis krÀver demokrati representation men varför antar vi (fortfarande) automatiskt att denna representation vid alla tillfÀllen Àr synonym med fysisk mÀnsklig materialisering? De senaste mÄnaderna har denna frÄga lyfts fram i ljuset.

NÀr coronapandemin drabbade Sverige, som sÄ mÄnga andra lÀnder med överraskning, blev det dominerande ansiktet i kampen mot viruset snabbt statsepidemiolog Anders Tegnell, stationerad pÄ FolkhÀlsomyndigheten.

Att sÀtta vetenskapen först verkar rimligt, sÀrskilt i en situation som hotar hela samhÀllet. Men förestÀll dig samtidigt att motsvarande skett i en annan kris. Skulle en militÀrtjÀnsteman kunna leda landet i krig och vara ansiktet utÄt i samma krig utan samma nÀrvaro av dem som faktiskt valts att styra landet?

Å andra sidan Ă€r de flesta beslut som politiker och myndighetsrepresentanter fattar dagligen, pandemitider eller inte, inte av det slag som krĂ€ver fysisk handpĂ„lĂ€ggning av enskilda mĂ€nniskor. Kanske kan det till och med diskuteras att fokus pĂ„ individer Ă€r kontraproduktivt. Exempel pĂ„ hĂ€ndelser Ă€r "Politiker X avbröt sin karantĂ€n, vad betyder det för samhĂ€llet och förtroendet för politiker om han gjorde det, eller vem diskuterade Anders Tegnell strategin för flockimmunitet med under pandemins kritiska dagar?".

Den stĂ€ndiga rivaliteten och allianserna pĂ„ det politiska omrĂ„det, för att inte tala om de begrĂ€nsningar som enskilda ledare har, tenderar att bli hinder pĂ„ vĂ€gen mot genomförandet av framgĂ„ngsrik politik, sĂ€rskilt i tider av osĂ€kerhet och oro. Är det till och med möjligt att argumentera för att vetenskapen hĂ„ller i showen nĂ€r endast ett fĂ„tal individer har ensamrĂ€tt att tolka och formulera krishanteringsberĂ€ttelsen utan att lĂ„ta befolkningen fĂ„ insikt i vilken typ av analys samma krisstrategi bygger pĂ„?

Automation som sÄdan Àr redan implementerad i ett brett spektrum av branscher. Inom flera omrÄden Àr anvÀndningen av artificiell intelligens till och med integrerad i kÀrnverksamheten. Ett exempel Àr AI som hjÀlper medicinsk expertis i vÀrdefulla diagnostiska arbeten och behandlingsbeslut.

Trots att vissa teknologier Àr tidiga i sin utveckling finns det redan omrÄden inom medicin dÀr det trÀnade mÀnskliga ögat förlorar mot maskinerna . SÄ varför inte vara djÀrv och prova det i ett fÀlt nÀrmare samhÀllets kÀrna och demokratin i sig?

I Sverige har FolkhÀlsomyndigheten och andra experter redan i viss utstrÀckning bytt ut regeringens röst i den aktuella krisen. Enligt denna logik kan nÀsta naturliga steg vara att lÄta processen bli Ànnu enklare med digital representation, sÄvÀl som att lÄta tekniken hjÀlpa till med svÄra bedömningar och beslutsfattande under en kris.

En forskare som har lagt mycket jobb pÄ att förestÀlla sig anvÀndningen av AI i politik, mer specifikt hur en icke-mÀnsklig ledande regering kan ta form, Àr César Hidalgo, ledare för gruppen Collective Learning vid The MIT Media Lab.

Han förestĂ€ller sig att ersĂ€tta politiker med ”digitala agenter”. Varje medborgare (vĂ€ljare) i denna modell Ă€r ansluten till en individualiserad digital agent som samlar information om hans eller hennes behov, Ă„sikter och politik genom data frĂ„n sociala plattformar. För det mesta gör algoritmerna resten av arbetet, vilket gör det möjligt för varje medborgare att fĂ„ sina Ă„sikter översatta till politik utan stöket och brĂ„ket i "verkliga" politiken.

Om mÀnniskor inte Àr redo att representeras av digitala avatarer fullt ut och den nuvarande tekniken inte Àr mogen för detta sprÄng, bör vi Ätminstone lÄta den hjÀlpa oss genom det utmanande beslutsfattande som en pandemi har visat sig vara, vilket gör det möjligt för politiker att fatta bÀttre informerade beslut. Enligt en undersökning av Tieto Àr detta ocksÄ i linje med vad folk vill, eftersom svenskar tror att politik Àr ett omrÄde som skulle förbÀttras med AI.

Resultaten av en avancerad digital demokrati skulle kanske inte vara helt annorlunda, men Ätminstone skulle det göra att vissa processer gÄr mycket smidigare, med mindre mellanhantering och osÀkerhet om vem som Àr ansvarig för det som flyter runt. Det kan ocksÄ garantera att mer vetenskaplig kunskap och data tas med i berÀkningen Àn vad som Àr möjligt för enskilda mÀnniskor att bearbeta.

I en svensk kontext kan man till exempel fundera över om en dator skulle ha fattat det, i retrospekt, förhastade beslutet att hÄlla Àldreboenden stÀngda för besökare under sommartid nÀr virusets spridning var lÄg och sedan öppnas igen i oktober nÀr den andra vÄgen redan var pÄ vÀg.

Ur ett globalt perspektiv avslöjas ocksÄ begrÀnsningarna hos det nuvarande ledarskapet. Vad skulle vÀrlden ha saknat i form av politiskt ledarskap under pandemin med mindre personligheter nÀrvarande i politiken? En amerikansk president som propagerar för anvÀndningen av kontroversiella metoder som medicinsk expertis varnar mÀnniskor för. En brittisk premiÀrminister som insisterade pÄ handskakning , istÀllet för social distansering, hela vÀgen till sjukhussÀngen.

För att inte tala om virusets ursprung, Kina och dess representanter som snoozade pÄ alarmknappen tillrÀckligt lÀnge för att vÀrlden skulle vakna upp till mardrömÄret 2020.

Tiden Àr uppenbarligen mogen för att frigöra potentialen i ny teknik. Genom att anvÀnda dess smarthet och ta en genvÀg runt kÀbblande ledare och politiker skulle moderna samhÀllen snart kunna blomstra med mer demokratiska och rationella beslut Àn nÄgonsin tidigare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.