Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔍 SĂ„ anvĂ€nds AI för att övervaka utvecklingen av COVID-19

🔍 SĂ„ anvĂ€nds AI för att övervaka utvecklingen av COVID-19

Graphens AI-analys spÄrar hur viruset muterar och sprider sig.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Graphen Àr ett startup-bolag som specialiserat sig pÄ AI-system inspirerade av hjÀrnans fulla funktionalitet. Nu har de lanserat en AI som analyserar hur arvsmassan i COVID-19 utvecklas i takt med att viruset sprider sig över jorden.

Företaget har modellerat spridningen och hur sjukdomen yttrar sig genom att analysera varianter av varje rapporterad sekvensering av COVID-19-genomet frÄn mer Àn 30 lÀnder och regioner hittills. De anvÀnde sedan data för att identifiera virusets mutationer nÀr de spridit sig. Analysen visar hur viruset fortplantar, muterar och sprider sig över hela vÀrlden.

COVID-19:s genetiska evolution frÄn och med den 10:e mars 2020. BildkÀlla: Graphen

– Vi Ă€r glada att meddela att Graphen analyserat utvecklingen av COVID-19:s virus SARS-CoV-2 med mer Ă€n 370 virusstammar frĂ„n hela vĂ€rlden. VĂ„rt team har arbetat outtröttligt och kartlagt den utveckling av viruset som hittills rapporterats. Vi har nu en bĂ€ttre förstĂ„else för hur denna epidemi, som spridit sig över hela vĂ€rlden sedan december 2019, har fortplantat sig, sĂ€ger Doktor Ching-Yung Lin, grundare och VD för Graphen.

Genom att förstÄ mutationen av varje virus och lokalisera var dessa varianter finns pÄ nÀstan 30000 genetiska platser kan virusets utvecklingskedja och betydande kluster identifieras.

Dessa typer av mutations- och förökningsmönster kan hjÀlpa lÀkemedelsföretag att bÀttre identifiera mÄl för lÀkemedelsutveckling och hjÀlpa till att förutsÀga virusets spridningshastighet. De kan till och med anvÀndas till att förutsÀga skadligheten hos specifika varianter som kan orsaka symtom utöver de som observerats frÄn den ursprungliga stammen.

Hittills har Graphens data hjÀlpt till att identifiera tvÄ superspridare, individer som smittar stora mÀngder mÀnniskor. Till exempel upptrÀdde en virusstam som isolerades frÄn det bekrÀftade fallet den 5 januari 2020 i Wuhan senare i Taiwan, Belgien och Australien, och har sedan dess utvecklats till stammen som de flesta initiala fall i delstaten Washington i USA drabbades av.

– Vi arbetar kontinuerligt med ny data för att visa induktiva analyser, mer visualisering och information i takt med att viruset sprider sig. Det vi har nu kan redan ge forskare referenser för klinisk behandling, medicin och vaccinutveckling. Att ta reda pĂ„ förhĂ„llandet mellan sekvensförĂ€ndringarna och utvecklingen av sjukdomens epidemi Ă€r mycket anvĂ€ndbart för förebyggande arbete och kontroll. Det hĂ€r Ă€r ett exempel pĂ„ framtiden för AI-driven precisionmedicin, avslutar Lin.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.