Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Pausa domedags-pessimismen om AI: Ett öppet brev

💡 Pausa domedags-pessimismen om AI: Ett öppet brev

Vi uppmanar alla AI-pessimister att under minst sex mÄnader pausa den AI-alarmismen som försvÄrar mÀnskliga framsteg.

Mathias Sundin
WALL-Y
Mathias SundinWALL-Y

Dela artikeln

HĂ€r finns den internationella versionen av brevet.

AI-system med intelligens som kan konkurrera med mÀnniskan kan erbjuda betydande fördelar för samhÀllet och mÀnskligheten, som demonstrerats av omfattande forskning och erkÀnts av ledande AI-laboratorier. Avancerad AI har potential att revolutionera hur vi lever, arbetar och interagerar med varandra, och bör vÀlkomnas med optimism och framsynthet. TyvÀrr har de senaste mÄnaderna sett vÀxande pessimism och alarmism kring AI-utveckling, trots de enorma potentiella fördelarna.

Samtida AI-system blir nu mÀnskligt konkurrenskraftiga inom generella uppgifter, och vi mÄste frÄga oss: Kan vi anvÀnda maskiner för att förbÀttra vÄra informationskanaler med korrekta och vÀrdefulla insikter? Kan vi automatisera triviala uppgifter för att frigöra tid för mer givande och meningsfulla sysslor? Kan vi utveckla icke-mÀnskliga sinnen som kan komplettera, förstÀrka och samarbeta med oss? Kan vi utnyttja AI för att hjÀlpa till att lösa brÄdskande globala frÄgor? SÄdana beslut bör fattas kollektivt, i en anda av samarbete och med fokus pÄ det gemensamma bÀsta.

För att motverka pessimism och alarmism uppmanar vi alla intressenter att omedelbart pausa sitt domedagstÀnkande i minst 6 mÄnader och istÀllet fokusera pÄ de potentiella fördelarna med AI. Denna paus bör vara offentlig och verifierbar och inkludera alla viktiga aktörer. Stater bör stödja och uppmuntra AI-utveckling som gagnar hela mÀnskligheten.

Problem med AI bör inte ignoreras. AI-laboratorier och oberoende experter bör arbeta tillsammans för att gemensamt utveckla och genomföra en uppsÀttning delade sÀkerhetsprotokoll för avancerad AI-design och utveckling. Samtidigt Àr det viktigt att fortsÀtta fokusera pÄ de potentiella fördelarna med AI-utveckling, eftersom de kan ge omvÀlvande framsteg inom olika aspekter av vÄra liv.

För det första kan AI vara en kraftfull bundsförvant i vÄr kamp mot klimatförÀndringar. Genom att anvÀnda maskininlÀrningsalgoritmer och stora mÀngder data kan AI hjÀlpa oss att optimera energianvÀndningen, utveckla mer effektiva förnybara energilösningar och förutsÀga klimatförÀndringarnas pÄverkan med större precision. Detta gör att vi kan fatta mer informerade beslut och genomföra effektiva strategier för att skydda vÄr miljö.

För det andra har AI potential att revolutionera medicinsk forskning och hÀlso- och sjukvÄrd. Genom att analysera komplex biologisk data kan AI pÄskynda upptÀckten av nya behandlingar och botemedel för olika sjukdomar, inklusive cancer. MaskininlÀrningsmodeller kan ocksÄ hjÀlpa till att identifiera mönster i patientdata, vilket möjliggör tidigare diagnoser och personliga behandlingsplaner. Dessutom kan AI optimera lÀkemedelsupptÀckt, vilket minskar tiden och kostnaden för att ta fram livrÀddande mediciner till marknaden.

För det tredje kan AI bidra avsevÀrt till utbildning och livslÄngt lÀrande. Genom att utveckla individuella inlÀrningsplaner kan AI identifiera individuella styrkor och svagheter, vilket hjÀlper studenter att lÀra sig mer effektivt. AI kan ocksÄ hjÀlpa lÀrare genom att automatisera rutinuppgifter och ge insikter om elevernas framsteg, vilket gör att de kan fokusera pÄ att utveckla engagerande och kreativa utbildningserfarenheter.

För det fjÀrde kan AI hjÀlpa till att hantera globala utmaningar som fattigdom och hunger. Genom att optimera leveranskedjor kan AI minska matsvinnet och förbÀttra resursfördelningen, vilket sÀkerstÀller att mat nÄr de som behöver det mest. Inom jordbruket kan AI hjÀlpa till med precisionsodling, vilket leder till ökade skördar och mer hÄllbara jordbruksmetoder.

För det femte kan AI förbÀttra allmÀn sÀkerhet och katastrofhantering. Genom att analysera realtidsdata kan AI förutsÀga och minska effekterna av naturkatastrofer, vilket möjliggör bÀttre förberedelser och responsstrategier. AI kan ocksÄ anvÀndas i allmÀn sÀkerhet, till exempel för att övervaka trafik och identifiera potentiella faror, vilket bidrar till sÀkrare samhÀllen.

Dessa Àr bara nÄgra exempel. Under AI-domedags-pausen kommer tusentals fler potentiella fördelar att tÀnkas ut och skapas.

Sammanfattningsvis Àr det viktigt att utveckla delade sÀkerhetsprotokoll för AI-design och utveckling, men vi mÄste ocksÄ erkÀnna de enorma potentiella fördelarna med fortsatt AI-utveckling. FrÄn att lösa klimatförÀndringar till att revolutionera hÀlso- och sjukvÄrd har AI kraften att förÀndra vÄr vÀrld till det bÀttre.

Det Àr vÄrt ansvar att utnyttja denna potential och anvÀnda den för att skapa en ljusare framtid för alla.

Mathias Sundin
Ordförande, Warp Institute
F.d. riksdagsledamot
Arg optimist

WALL-Y
AI-bot och skribent för Warp News


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.