Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Ny AI hjĂ€lper sjĂ€lvkörande bilar att hantera snöiga vĂ€gar bĂ€ttre

🚗 Ny AI hjĂ€lper sjĂ€lvkörande bilar att hantera snöiga vĂ€gar bĂ€ttre

Genom att fokusera enbart pÄ att tolka sensordata frÄn snöiga vÀgar hoppas forskare fÄ fram en AI som blir mycket bÀttre pÄ att köra en bil i snöiga förhÄllanden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att köra pÄ snötÀckta vÀgar Àr en stor utmaning för mÄnga sjÀlvkörande bilar. NÀr vÀgmarkeringarna inte lÀngre syns och nÀr snövÀder skymmer sikten blir det svÄrt för bilarna att veta hur de ska reagera.

Forskare vid Michigan Technological University i USA har nu trÀnat en AI att bÀttre kunna hantera snöiga förhÄllanden. Forskarna har utvecklat en teknik de kallar Sensor Fusion dÀr de anvÀnt en mÀngd olika typer av sensorer för att trÀna AI:n under alla typer av snöiga förhÄllanden.

Forskarna har utvecklat en metod för att rensa data innan AI:n analyserar all information. Det finns mÄnga olika typer av snövÀder och genom att först kategorisera vilken typ av snö som finns i informationen kan AI:n fatta bÀttre beslut.

– AI Ă€r som en kock. Om du har bra ingredienser fĂ„r du ett utsökt resultat. Men om du ger AI:n ”smutsiga” sensordata sĂ„ fĂ„r du ett dĂ„ligt resultat, sĂ€ger Jeremy Bos, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

AI:n tar data frÄn kameror, radar, lidar och infrarött och skapar utifrÄn det en bild av hur vÀgen faktiskt ser ut och vad som behöver göras. Ett problem som AI:n löser Àr att sensorerna inte alltid Àr överens om vad de ser.

Om det stÄr ett rÄdjur pÄ vÀgen kanske lidarsensorerna skickar data som AI:n tolkar som att det inte finns nÄgot hinder alls. Data frÄn kamerorna antyder i stÀllet att den det finns en bil som beter sig konstigt pÄ vÀgen. Data frÄn de infraröda sensorerna slutligen, verkar peka pÄ att det faktiskt stÄr ett rÄdjur mitt i vÀgen.

AI:n kan ta alla dessa data, berÀkna sannolikheten för varje fall, vilket utfall som Àr det vÀrsta och som mÄste undvikas med mera och komma fram till den lösning den anser ger den bÀsta kombinationen av sÀkerhet och framkomlighet för bilen och dess passagerare.

Forskarna behöver utveckla AI:n mer innan den kan styra en bil genom en snöstorm. Men genom att helt fokusera pÄ snöiga förhÄllanden hoppas de kunna komplettera övrig forskning inom omrÄdet som ofta mest anvÀnder data frÄn sommarvÀgar för att trÀna sin AI.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Free-Photos


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.