Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Ny AI hjälper självkörande bilar att hantera snöiga vägar bättre

🚗 Ny AI hjälper självkörande bilar att hantera snöiga vägar bättre

Genom att fokusera enbart på att tolka sensordata från snöiga vägar hoppas forskare få fram en AI som blir mycket bättre på att köra en bil i snöiga förhållanden.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att köra på snötäckta vägar är en stor utmaning för många självkörande bilar. När vägmarkeringarna inte längre syns och när snöväder skymmer sikten blir det svårt för bilarna att veta hur de ska reagera.

Forskare vid Michigan Technological University i USA har nu tränat en AI att bättre kunna hantera snöiga förhållanden. Forskarna har utvecklat en teknik de kallar Sensor Fusion där de använt en mängd olika typer av sensorer för att träna AI:n under alla typer av snöiga förhållanden.

Forskarna har utvecklat en metod för att rensa data innan AI:n analyserar all information. Det finns många olika typer av snöväder och genom att först kategorisera vilken typ av snö som finns i informationen kan AI:n fatta bättre beslut.

– AI är som en kock. Om du har bra ingredienser får du ett utsökt resultat. Men om du ger AI:n ”smutsiga” sensordata så får du ett dåligt resultat, säger Jeremy Bos, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

AI:n tar data från kameror, radar, lidar och infrarött och skapar utifrån det en bild av hur vägen faktiskt ser ut och vad som behöver göras. Ett problem som AI:n löser är att sensorerna inte alltid är överens om vad de ser.

Om det står ett rådjur på vägen kanske lidarsensorerna skickar data som AI:n tolkar som att det inte finns något hinder alls. Data från kamerorna antyder i stället att den det finns en bil som beter sig konstigt på vägen. Data från de infraröda sensorerna slutligen, verkar peka på att det faktiskt står ett rådjur mitt i vägen.

AI:n kan ta alla dessa data, beräkna sannolikheten för varje fall, vilket utfall som är det värsta och som måste undvikas med mera och komma fram till den lösning den anser ger den bästa kombinationen av säkerhet och framkomlighet för bilen och dess passagerare.

Forskarna behöver utveckla AI:n mer innan den kan styra en bil genom en snöstorm. Men genom att helt fokusera på snöiga förhållanden hoppas de kunna komplettera övrig forskning inom området som ofta mest använder data från sommarvägar för att träna sin AI.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/Free-Photos


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.