Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💻 AI-system kan översätta engelska till datorkod

💻 AI-system kan översätta engelska till datorkod

OpenAI:s Codex är ett AI-system som ska minska det rutinmässiga kodandet och ge programmerarna mer tid till problemlösning.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

OpenAI har utvecklat ett AI-system som kan översätta vanligt tal till programkod. Du skriver bara in vad du vill ska hända på engelska så skapar Codex programkoden som behövs för att utföra det.

Än så länge är Codex knappast någon fullfjädrad programmerare, men så är det inte heller tänkt att ersätta programmerare. Tanken är snarare att programmerarna ska kunna lägga mer tid på problemlösning och mindre tid på rutinmässigt kodande. Codex kan också ge de som inte kan programmera alls möjlighet att skapa enkla program.

Än så länge är Codex bara i beta så det är svårt att säga vad det kan klara av, men det är i alla fall ett steg mot att göra programmering både enklare och roligare.

Som exempel på vad Codex kan göra just nu har OpenAI gjort två demos. I den ena skapar utvecklarna ett enkelt spel genom att bara beskriva hur det ska fungera på vanlig engelska. I det andra exemplet får Codex skapa en webbsajt utifrån utvecklarnas beskrivning.

Codex kan skriva kod i över ett dussin olika språk som exempelvis Javascript, Python och Perl. Det kan även hantera API:er för andra program och exempelvis använda den inbyggda röststyrningen i Microsoft Word eller musikuppspelningen i Spotify.

Det gör att Codex också skulle kunna fungera som ett nytt gränssnitt mellan användare och program menar OpenAI.

Sedan hoppas OpenAI att det kan dyka upp användningsområden de inte ens tänkt på. OpenAI tänker inte bygga några egna verktyg med Codex som bas utan ska bara utveckla själva AI-systemet och sedan kan alla hitta på egna lösningar som utnyttjar Codex.

Bild: Pixabay:Gerd Altmann

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.