Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Metoden som gör AI:n mer lĂ€ttlĂ€rd

💡 Metoden som gör AI:n mer lĂ€ttlĂ€rd

Nvidias forskare har hittat ett sÀtt att lÀra en AI kÀnna igen bilder som bara krÀver en brÄkdel av de trÀningsbilder som normalt behövs.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För att lĂ€ra en AI att kĂ€nna igen bilder behövs det normalt 50 000–100 000 bilder som AI:n fĂ„r trĂ€na pĂ„ för att lĂ€ra sig att exempelvis kĂ€nna igen en katt. Att fĂ„ ihop sĂ„ mĂ„nga bilder Ă€r i bĂ€sta fall tidsödande och i vĂ€rsta fall omöjligt. Men nu har forskare pĂ„ Nvidia kommit pĂ„ ett sĂ€tt att minska antalet bilder som behövs.

Genom att anvĂ€nda en teknik som heter Adaptive Discriminator Augmentation, Ada, har forskarna lyckats trĂ€na en AI med bara 1 500 bilder. Forskarna rĂ€knar med att det normalt kommer att behövas 10–20 gĂ„nger fĂ€rre trĂ€ningsbilder med Ada.

Den nya metoden gör det möjligt att trÀna AI:n att kÀnna igen bilder som det tidigare inte fanns tillrÀckligt med data för. Forskarna började med att lÄta AI:n gÄ igenom bilder av kÀnda konstnÀrer för att sedan kunna skapa konstverk i deras stil. Men metoden kan anvÀndas till mycket annat.

Bland annat rÀknar forskarna med att metoden ska ge AI möjlighet att kÀnna igen medicinska bilder av ovanliga sjukdomar. PÄ sÄ sÀtt kan AI hjÀlpa lÀkare diagnosticera sjukdomar de kanske aldrig sett förut.

Enkelt uttryckt kan vi sÀga att Ada skapar egna bilder för att ge AI:n ett större urval att trÀna pÄ. Ada tar de bilder som finns och förvanskar dem pÄ olika sÀtt. Det kan handla om att Àndra fÀrger, vrida bilden, plocka bort delar av bilden med mera.

Dessa bilder körs sedan genom ett generative adversarial networks, Gan, som Àr en traditionell AI-metod för bildigenkÀnning. Med Ada fÄr Gan tillrÀckligt med bilder för att kunna trÀna upp AI:n. Ada ser ocksÄ till att AI:n inte tror att förvanskningarna representerar de bilder som den ska kÀnna igen.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.