Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€– Max Tegmark visar varför Max Tegmark har fel om AI

đŸ€– Max Tegmark visar varför Max Tegmark har fel om AI

Professor Max Tegmark förutspÄdde nÀstan de senaste Ärens AI-utveckling. Men han hade fel om en sak, vilket undergrÀver hans argument om farorna med AI.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Ett avgörande fel

I Max Tegmarks bok om AI, Life 3.0, börjar han med en berÀttelse om ett företag vars vd vill utveckla en superintelligent AI. MÄlet Àr att ta över vÀrlden.

Delar av berÀttelsen Àr vÀldigt lik det som skett sedan boken kom ut 2017, men med en avgörande skillnad.

Fas 1 - tjÀna pengar

I boken utser vd:n en grupp inom bolaget, The Omegas, att jobba med projektet och de utvecklar en AI. Den trÀnas pÄ stora mÀngder data, som Wikipedia och Library of Congress, men Àr inte uppkopplad direkt pÄ internet. För att ha rÄd att genomföra planen behövs pengar.

De funderar igenom flera alternativ, och landar till slut pÄ att starta ett medieföretag:

"In the end, they had decided to launch a media company, starting with animated entertainment."

AI:n sÀtter igÄng och gör filmer och tv-serier och blir snabbt populÀrare Àn Netflix. Pengarna anvÀnder de bland annat för att dölja sina spÄr. Hela projektet Àr nÀmligen hemligt. Om nÄgon fÄr reda pÄ vad de hÄller pÄ med kan det stoppas.

NÀr miljarderna trillar in i allt snabbare takt börjar AI:n skapa nya innovationer och produkter. Som i sin tur drar in Ànnu mer pengar.

"Upstart companies around the world were launching revolutionary new products in almost all areas."

Dessa startups Àr sÄklart skapade av AI:n.

Fas 2 - ta över vÀrlden

Nu startar fas tvÄ av planen.

"The Omegas had launched a media company not only to finance their early tech ventures, but also for the next step of their audacious plan: taking over the world."

Det Àr ocksÄ vad som sker. Genom ett nyhetsbolag vinner de folks förtroende och börjar sedan pÄdyvla dem sina Äsikter. AllmÀnheten övertygas och Omegas politiker tar sÄsmÄningom makten i vÀrldens alla lÀnder.

"For the first time ever, our planet was run by a single power..."

Allt genom skapandet av en riktigt intelligent AI, som hela tiden opererat i hemlighet.

Blev Tegmarks fiktion verklighet?

Delar av berÀttelsen Àr som sagt lik det som har hÀnt senaste Ären.

OpenAI leds av en vd som vill skapa en superintelligent AI. De har skapat en AI som trÀnats pÄ stora mÀngder data, men Àr avstÀngd frÄn internet. Genom DALL-E och ChatGPT skapar de bland annat media.

SÄ det tycks som Max Tegmark har haft rÀtt?

Nej. För det finns Àven en helt avgörande skillnad. OpenAI utvecklar inte en AI i hemlighet.

De kunde valt samma vÀg som The Omegas. De kunde i hemlighet skapat GPT3, 4, 5 och sÄ vidare. De kunde, i hemlighet, börjat sprida innehÄll som deras AI skapat. De kunde anvÀnt Tegmarks fiktion som en ritning. (De hade blivit avslöjade, sÄklart, men de kunde ha försökt.)

Men det gjorde de inte. IstĂ€llet lĂ„ter de alla som vill anvĂ€nda deras AI – gratis. Vi alla kan anvĂ€nda den för att skapa – och det Ă€r en fundamental skillnad.

OpenAI Àr dessutom lÄngt ifrÄn ensamma. De leder just nu, men Google spurtar för att komma ifatt. Andra jobbar pÄ open source-lösningar. Midjourney leder inom bilder.

Det Ă€r sĂ„ hĂ€r utveckling gĂ„r till. I öppenhet. I konkurrens. Det Ă€r i fantasins vĂ€rld ondskefulla genier i hemlighet sitter och smider planer om vĂ€rldsdominans – och lyckas.

Max Tegmark rÄkar visa svagheten i hans och andra AI-doomsters argument: De underskattar mÀnskligheten.

Med dessa AI-verktyg som nu börjar bli tillgÀngliga för oss kommer vi skapa enormt mycket gott. Vi kommer anvÀnda dem för att undvika och lösa problem, bland annat problem kopplade till AI. För problem med AI finns och kommer sÄklart finnas. Vi kommer anvÀnda nuvarande snÀva AI-modeller för att förstÄ hur vi bÀst utvecklar artificiell generel intelliens pÄ ett sÀkert och bra sÀtt. Och vi kommer göra det öppet.

En "paus" skulle allvarligt kunna skada den utvecklingen.

Men en liten paus skadar vÀl inte?

En liten paus pÄ sex mÄnader lÄter kanske lockade och harmlöst. Det Àr det inte.

För det första skulle det ge Kina en chans att komma ifatt. Ni kanske minns hur mÄnga det var som varnade för att Kina höll pÄ att vinna AI-racet och hur otroligt illa det skulle vara? Det skulle vara illa om de gjorde det. AI Àr ett mycket kraftfullt verktyg och det Àr mycket bÀttre om de frÀmsta versionerna finns i demokratier.

Kina skulle sÄklart inte pausa nÄgon utveckling medan vi sitter och rullar AI-tummarna. Inte heller skulle de pausa och vÀnta om de tog ledningen. Det Àr en konkret, riktigt fara just nu. Inte nÄgot som kanske kan hÀnda i framtiden.

För det andra kan en paus bli permanent. Nuvarande AI-debatt pÄminner en hel del om GMO-debatten. Massa forskare varnade i upprop för farorna och krÀvde "pauser" och moratoriums. Resultaten blev allvarliga. EU införde ett mÄngÄrigt moratorium. MÄnga tror fortfarande att GMO Àr farligt, trots att nÄgot sÄdant aldrig observerats.

Samma sak kan ske inom AI-omrÄdet. Eftersom sÄ mÄnga i allmÀnheten har sett Terminator och andra dystopiska framtidsfilmer kan de lÀtt förestÀlla sig supersmarta maskiner som utplÄnar oss.

Efter en sex mÄnaders paus riskerar utvecklingen att stanna eller bli avsevÀrt mycket lÄngsammare. MÄnga som börjat utveckla saker inom omrÄdet skulle tveka. Personer som börjat anvÀnda verktygen skulle dra öronen Ät sig. Finansieringen skulle minska.

För det tredje bromsar vi allt bra som kommer ur AI-utvecklingen. Det som mer Àn nÄgot annat driver en positiv utveckling Àr idéer. Vad de senaste AI-verktygen gör Àr att de slÀpper loss en enorm mÀngd mÀnsklig kreativitet. Vi kommer anvÀnda dessa verktyg för att skapa massa nya möjligheter och lösa svÄra problem.

💡 Optimist’s Edge: AI frigör en massiv vĂ„g av kreativitet
💡 AI kommer att slĂ€ppa lös massiv outnyttjad kreativitet av oss verktyg för att skapa saker som tidigare bara var tillgĂ€ngliga för proffs. Denna slĂ€ppta kreativitet kommer att skapa miljontals jobb och massor av mĂ€nskliga framsteg.

PÄ tvÄ Är har vi gÄtt frÄn att kÀnna till utseendet pÄ 200 000 proteiner, till 200 miljoner proteiner. Tack vare AI. Det gör att vi kan förstÄ livet pÄ jorden bÀttre och utveckla nya revolutionerande mediciner.

TÀnk om vi "pausat" AI-utvecklingen för tvÄ Är sedan. TÀnk vilka genombrott vi missar om vi "pausar" den nu.

En stor mÀngd förbÀttringar i vÄra liv uteblir. Viktiga idéer kommer inte födas, eller dö för tidigt. En möjlig ekonomisk boom utebli. Kampen mot klimatförÀndringarna blir svÄrare.

SÄklart kommer ocksÄ problem skapas med AI. Precis som alla andra tekniker kommer en del anvÀnda dem för att hitta pÄ djÀvulskap. Men vÄgen av bra idéer kommer överskölja de dÄliga, som det alltid har varit.

För det fjÀrde Àr en lÄngsammare utveckling största hotet mot mÀnsklighetens överlevnad. Jag överlÄter denna sista punkt till David Deutsch och det han skriver i Optimism, pessimism och cynism.

💡 David Deutsch: Optimism, pessimism och cynism
Med sĂ„ mycket framsteg i vĂ€rlden, hur kan pessimism fortfarande vara utbredd? Det Ă€r pĂ„ grund av cynism, förnekelsen av att “sĂ„ kallade framsteg” Ă€r framsteg, hĂ€vdar David Deutsch, professor vid Oxford University och en av vĂ€rldens ledande intellektuella om optimism.
Det sĂ€gs ofta att vĂ„r civilisation har gĂ„tt in i en epok av oövertrĂ€ffad risk för negativa biverkningar av framsteg. Det sĂ€gs att för första gĂ„ngen i historien Ă€r den globala civilisationen, och till och med vĂ„r art, i fara pĂ„ grund av framstegen. Men sĂ„ Ă€r det inte: den risken har funnits med oss ​​under hela vĂ„r arts existens och Ă€r mindre nu Ă€n nĂ„gonsin.
Varje art vars medlemmar hade kapacitet för innovation, Àr nu utrotad, förutom vÄr, och genetiska bevis visar att det var en nÀrgÄngen sak. Alla av dem, och varje tidigare civilisation som har fallit, kunde ha rÀddats genom snabbare innovation.
Elden var inte bara alltid farlig och nyttig, det var hjulet ocksĂ„. Ett spjut kan skada eller döda dina vĂ€nner, inte bara din middag. Med klĂ€der kom inte bara skydd utan Ă€ven kroppslöss. Med jordbruket kom inte bara en mer pĂ„litlig matförsörjning utan ocksĂ„ hĂ„rt, enformigt arbete – och plundring av hungriga banditer.
Varje lösning skapar nya problem. Men de kan vara bÀttre problem. Mindre av det onda. Fler och större glÀdjeÀmnen.

Vi ska och kan fundera över problem och faror med AI, och hur vi ska undvika dessa. Men det gör vi bÀst samtidigt som vi skapar mer kunskap och utvecklar verktyg som hjÀlper oss tÀnka bÀttre. Att pausa utveckling Àr farligt.

Mathias Sundin
Den arge optimisten


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.