Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌠  AI-system kan med hjĂ€lp av chip-implantat översĂ€tta mĂ€nniskans tankar till skrivna meningar

🌠 AI-system kan med hjĂ€lp av chip-implantat översĂ€tta mĂ€nniskans tankar till skrivna meningar

I framtiden kommer vi kunna omvandla tankeverksamhet till skrivna meningar.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Vi har kunnat registrera hjÀrnaktivitet sedan lÀnge. Nu kan vi Àven omvandla signalerna - till skrivna meningar.

Allt sammantaget Àr det svÄrt att förstÄ hur vÄrt tal kommer till: Det uppstÄr en tanke i hjÀrnan; den skapar aktiviteter i valda nervbanor; hjÀrnan bestÀmmer sig för att uttrycka tankarna i ord; orden blir meningar; hjÀrnan kommenderar ett stort antal koordinerade muskelrörelser; som resulterar i ljud pÄ ett sprÄk vi lÀrt oss. Under tiden vi talar kontrollerar hjÀrna dessutom det vi sÀger och kan rÀtta till det som sÀgs. Allt sker i dessutom i ett sammanhang. Puh!

TÀnk om vi kunde lÀsa av hjÀrnaktiviteten som hör ihop med det talade sprÄket, för att sedan skapa text utifrÄn de signalerna? Att en person som mist talförmÄgan skulle kunna tala med tankekraft?

University of California har genomfört ett experiment med fyra personer som redan har chip-implantat i hjÀrnan. Implantaten var ursprungligen inopererade för att övervaka deras epilepsi. Personerna fick lÀsa upp femtio olika meningar, samtidigt som hjÀrnaktiviteten registrerades. UpplÀsningarna upprepades och signalerna matades in i en algoritm för maskininlÀrning.

Dessa data matades i sin tur in i ytterligare ett AI-system, tillsammans med den faktiska röstinspelningen. Ur det materialet kunde systemet sedan översĂ€tta tankeverksamhet till det skrivna ordet, och förstĂ„ sammanhang. Ordet “Turner” föregicks normalt sett av ordet “Tina”, exempelvis.

I början kom mest nonsensmeningar ut som resultat. Men, genom att öva in systemet pÄ de 50 meningarna uppnÄddes tre procents fel, vilket t.o.m Àr lÀgre Àn mÀnsklig felfaktor.

NÀr systemet tolkade meningar fick man bÀttre resultat Àn nÀr det fokuserade pÄ att Äterge ord för ord - det finns alltsÄ en liknelse med hur översÀttningsalgoritmer fungerar.

VÄrt tal Àr extremt komplext, vi rör oss med upp till tvÄhundratusen ord, varför tillÀmpning i stor skala lÀr dröja. DÀremot kan ex.vis 250 ord rÀcka lÄngt för en person som inte kan tala.

Det gÄr alltsÄ att översÀtta hjÀrnaktivitet i samband med tal, till det skrivna ordet.

En av forskarna bakom projektet, Joseph Makin, Ă€r realist och optimist: “Vi Ă€r inte dĂ€r Ă€nnu, man jag tror att det hĂ€r kan vara grunden till att skapa en talprotes”.

Visst finns det Àven etiska frÄgor att komma överens om - personerna i experimentet hade redan implantat. Steget till att operera in implantat för ÀndamÄlet Àr givetvis stort.

En anvĂ€ndbar tillĂ€mpning ligger mĂ„nga Ă„r bort. Å andra sidan, tĂ€nk pĂ„ hur första datorn frĂ„n Apple sĂ„g ut, och vad som kommit ur det.

LĂ„t framtiden komma fortare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.