Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸČ En AI-analys visar att vi kan stoppa svĂ€lten i vĂ€rlden för tvĂ„ procent av USA:s försvarsbudget

đŸČ En AI-analys visar att vi kan stoppa svĂ€lten i vĂ€rlden för tvĂ„ procent av USA:s försvarsbudget

För 14 miljarder dollar per Är kan vi se till att nÀstan alla mÀnniskor i vÀrlden kan Àta sig mÀtta.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Vi producerar tillrÀckligt med mat i vÀrlden för att ingen ska behöva gÄ hungrig. Trots det Àr 690 miljoner mÀnniskor undernÀrda idag. För att ta reda pÄ vad vi behöver göra för att rÄda bot pÄ den situationen byggde organisationen Ceres ett AI-verktyg.

Verktyget har analyserat 500 000 vetenskapliga artiklar och rapporter för att identifiera de största problemen och de möjliga lösningarna. Analysen Àr nu klar och en av slutsatserna Àr att de lÀnder som lider av svÀlt mÄste fÄ ytterligare 14 miljarder dollar (124 miljarder kronor) per Är.

Det lÄter kanske som vÀldigt mycket pengar, men som jÀmförelse ligger USA:s försvarsbudget pÄ 738 miljarder dollar. Det rör sig alltsÄ om ungefÀr tvÄ procent av vad bara USA lÀgger pÄ militÀren varje Är.

Genom att investera i utbildning av bönder i utvecklingslÀnder, bÀttre transportinfrastruktur och skapa ett bÀttre socialt skyddsnÀt skulle vi kunna ge de flesta mat för dagen. Enligt Ceres skulle de investeringarna rÀdda 490 miljoner mÀnniskor frÄn att gÄ hungriga. Det rÀcker alltsÄ inte för att helt bota vÀrldssvÀlten, men det Àr en bra bit pÄ vÀgen.

– Om rika lĂ€nder skulle dubblera sitt bistĂ„nd och hjĂ€lpa fattiga lĂ€nder att prioritera och skala upp investeringar i lantbruksforskning, teknik, innovation, utbildning, ett socialt skyddsnĂ€t och rĂ€ttvisare handel skulle vi kunna eliminera hunger till 2030, sĂ€ger Maximo Torero, chefsekonom pĂ„ FN:s Food and Agriculture Organization.

De största hjÀlpinsatserna skulle behöva gÄ till afrikanska lÀnder söder om Sahara. 50 procent av det totala stödet skulle behöva gÄ dit för att hjÀlpen ska fÄ störst effekt.

Utbildning nyckeln till framgÄng

En nyckel till att lyckas Àr att satsa mer pÄ yrkesutbildning av lantbrukare i de fattiga lÀnderna. Ceres analys visar att alla andra ÄtgÀrder blir mer effektiva om de som ska fÄ hjÀlpen har en viss kunskapsnivÄ.

En annan nyckel Àr att skapa ett socialt skyddsnÀt sÄ att det finns hjÀlp att fÄ om skörden skulle slÄ fel. Idag stÄr och faller mÄnga smÄbönder i fattiga lÀnder med hur stor den senaste skörden var.

Dessa nyckelÄtgÀrder tillsammans med exempelvis utveckling av mer klimattÄliga grödor, bÀttre vÀgar och enkla ÄtgÀrder som tillgÄng till lufttÀta förpackningar kan rÀdda mÄnga miljoner liv för en relativt liten summa.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.