Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💬 "Det hĂ€r kommer att förĂ€ndra alla industrier"

💬 "Det hĂ€r kommer att förĂ€ndra alla industrier"

ÖversĂ€tt alla sprĂ„k och transkribera frĂ„n tal till text i realtid, anvĂ€nd smarta sökfunktioner som utgĂ„r frĂ„n riktiga frĂ„gor. Det hĂ€r Ă€r bara nĂ„gra exempel pĂ„ hur maskininlĂ€rning förĂ€ndrar alla industrier, berĂ€ttar Vikram Anbazhagan, direktör för Amazon Lex inom AWS AI-team.

Maria Eriksson
Maria Eriksson

Dela artikeln

Presenteras av Amazon Web Services

Vikram Anbazhagan Àr direktör för tekniken Amazon Lex inom AWS AI-team. Med Amazon Lex Àr det möjligt att bygga till exempel chatbotar baserat pÄ naturligt tal. Han har under sina tretton Är pÄ företaget varit med om att ta fram en lÄng rad av AWS molntjÀnster. Under den pÄgÄende konferensen re:Invent passar han pÄ att berÀtta för Warp News om nÄgra spÀnnande tillÀmpningar av maskininlÀrning.

– Ta till exempel en kundtjĂ€nst. NĂ€r du ringer in hör du ofta “det hĂ€r samtalet spelas in i trĂ€ningssyfte”. Tidigare kanske de lyssnade pĂ„ tvĂ„-tre procent av de samtalen, eftersom de var tvungna att göra det manuellt. Men med hjĂ€lp av taligenkĂ€nning och Natural Language Processing (NLP) kan vi konvertera samtalet till en textfil och den kan sedan analyseras med maskininlĂ€rning och utifrĂ„n det kan man fĂ„ viktig information: Var kunden nöjd? Varför ringde den? Vad sa försĂ€ljaren? Allt det kan analyseras och chefen kan skaffa sig en bild av vad som pĂ„gĂ„r i hundratusentals samtal.

Anbazhagan berÀttar att bland annat New York Times Àr en av AWS kunder som har anvÀnt deras verktyg för att fÄ bÀttre insikter i hur kundtjÀnsten fungerar.

Automatiska anteckningar för lÀkare

En sektor som AWS har utvecklat specifika tjÀnster för Àr hÀlso- och sjukvÄrden, ett exempel Àr en transkriberingstjÀnst som kan anvÀndas av lÀkare.

– TĂ€nk dig en patient och en lĂ€kare som pratar med varandra. Den kan dĂ„ automatiskt generera anteckningar – medan samtalet pĂ„gĂ„r. Och nĂ€r du vĂ€l har anteckningarna kan du applicera NLP pĂ„ dem för att fĂ„ ut information om diagnos, medicinering och annat.

Under pandemin har AWS kunnat bistÄ CDC, USA:s folkhÀlsomyndighet, berÀttar Anbazhagan.

– De fick mĂ„nga frĂ„gor om vaccin och pĂ„ bara Ă„tta veckor vi kunde hjĂ€lpa dem att sĂ€tta upp ett call center med 21 000 svarare sĂ„ att de kunde hantera alla dessa samtal och dĂ€rigenom minska tveksamheten inför vacciner.

– Ett annat exempel Ă€r alla virtuella möten som sker nu och att vi, med hjĂ€lp av maskininlĂ€rning, kan generera undertexter till dessa möten.

En vÀrld dÀr allt kan översÀttas

Betyder det att vi Àr pÄ vÀg mot en vÀrld dÀr det inte spelar nÄgon roll vilket sprÄk du talar?

– SĂ„ fungerar det redan. Ett exempel jag kan ta Ă€r gamingindustrin. Ta till exempel en gamer som sitter i Tyskland och som vill prata med nĂ„gon i Kina. Nu kan de helt enkelt anvĂ€nda vĂ„ra översĂ€ttningsverktyg sĂ„ att den som pratar kinesiska, lĂ€ser chatten pĂ„ kinesiska, fast den som sitter i Tyskland skriver pĂ„ tyska.

Att det finns mÄnga spÀnnande tillÀmpningar rÄder det inget tvivel om. Men Àr maskininlÀrning verkligen nÄgot för alla?

"Jorden runt hoppar allt fler företag pĂ„ det hĂ€r tĂ„get. AI och ML kommer att förĂ€ndra alla industrier" – Vikram Anbazhagan

– Jorden runt hoppar allt fler företag pĂ„ det hĂ€r tĂ„get. AI och ML kommer att förĂ€ndra alla industrier. Det handlar om att skapa bĂ€ttre produkter, bĂ€ttre kundupplevelser, mer individualiserade tjĂ€nster och en mer lokal upplevelse. SĂ„ företag som Ă€r mĂ„na om att inte hamna pĂ„ efterkĂ€lken behöver de hĂ€r verktygen.

Alla ska kunna anvÀnda tekniken

Vikram Anbazhagan poÀngterar hur deras verktyg Àr utvecklade för anvÀndare med olika bakgrundskunskaper.

Han beskriver det som olika nivÄer, som riktar sig till anvÀndare med olika tekniska kunskaper. AlltifrÄn avancerade datavetare eller forskare, via utvecklare som inte Àr experter pÄ maskininlÀrning, till utvecklare som inte har nÄgon koll pÄ maskininlÀrning alls men som vill anvÀnda det för att bygga en cool applikation, som en chatbot.

PoÀngen Àr att tillhanda tjÀnster som gör det möjligt för anvÀndare pÄ olika nivÄer att utnyttja maskininlÀrningens möjligheter.

– Du kanske Ă€r it-administratör och vill anvĂ€nda vĂ„r tjĂ€nst Amazon Kendra för att sĂ€tta upp en smart söktjĂ€nst för företagets interna dokument. DĂ„ krĂ€vs det bara nĂ„gra fĂ„ klick för att komma igĂ„ng. Du kanske inte ens vet att det Ă€r maskininlĂ€rning under motorhuven, utan ser bara de coola resultaten.

“Demokratisera maskininlĂ€rningen”

Ytterligare ett led i vad AWS kallar för att “demokratisera maskininlĂ€rningen” Ă€r Amazon SageMaker Studio Lab som lanserades i veckan och som Ă€r en utvecklingsmiljö som kan anvĂ€ndas kostnadsfritt av exempelvis studenter eller föreningar. Anbazhagan beskriver den förĂ€ndring som skett.

Förr var det bara specialister som kunde programmera. Nu finns det sĂ„ mĂ„nga bra verktyg sĂ„ att vem som helst som gĂ„tt ut gymnasiet kan skriva program och applikationer – Vikram Anbazhagan

– Förr var det bara specialister som kunde programmera. Nu finns det sĂ„ mĂ„nga bra verktyg sĂ„ att vem som helst som gĂ„tt ut gymnasiet kan skriva program och applikationer. Nu ser vi samma sak hĂ€nda med maskininlĂ€rning. Tidigare var det otillgĂ€ngligt, nĂ€stan ett mysterium, för dem som inte var experter. Vi vill göra det tillgĂ€ngligt för alla, avslutar Vikram Anbazhagan.

Presenteras av Amazon Web Services

đŸ‘†ïž Den hĂ€r artikeln Ă€r producerad av Warp News i partnerskap med Amazon Web Services.

❀ VĂ„ra partners gör att Warp News kan sprida faktabaserade optimistiska nyheter till tusentals nya lĂ€sare. I gengĂ€ld har de möjlighet att sprida sitt budskap och marknadsföra sig till dig som lĂ€sare i form av partnerinnehĂ„ll – som den hĂ€r artikeln.

✅ Artikeln Ă€r uppmĂ€rkt enligt de riktlinjer som TU tagit fram för branded content.

❓ Vill du veta mer? Skicka ett mail.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.