Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎗 Artificiell Intelligens ökar trĂ€ffsĂ€kerheten vid diagnos av bröstcancer

🎗 Artificiell Intelligens ökar trĂ€ffsĂ€kerheten vid diagnos av bröstcancer

Ett AI-system ger lika bra eller bÀttre resultat Àn radiologer vid upptÀkt av bröstcancer vid analys av mammogram.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Google har utvecklat en AI-lösning för att identifiera bröstcancer. Den bygger pÄ analys av 90 000 genomförda mammogram dÀr radiologer har bistÄtt vid maskin-inlÀrningen. AI:n Àr nu minst lika bra som lÀkare pÄ att stÀlla bröstcancer-diagnoser.

Försöken visar dessutom att AI-lösningen Ă€r bĂ€ttre pĂ„ att bortse frĂ„n falskt alarm, sĂ„ kallad “false positive”. Den missar inte heller verklig fara i lika hög utstrĂ€ckning som radiologerna, “false negative”. BĂ„da typerna av fel skapar stora problem för kvinnor som berörs.

I USA granskas mammogram av en radiolog, i England granskas de av tvÄ, med möjlighet att koppla in en tredje vid osÀkra fall.

Googles lösning Àr marginellt bÀttre pÄ att stÀlla diagnos Àn vad radiologerna i England Àr, men betydligt vassare Àn USA:s system dÀr endast en lÀkare stÄr för slutsatserna.

Engelska sjukvÄrdssystemet NHS konstaterar att avgÄngen av erfarna radiologer Àr högre Àn tillskottet av nya, oerfarna. Det kommer dÀrför inte vara möjligt att erbjuda lika hög kvalitet pÄ diagnoserna av mammografier utan att man genomför en systemförÀndring. AI kan vara den förÀndringen.

Googles lösning testas fortfarande och Àr inte Ànnu möjlig att implementera fullt ut. Om den hÄller vad den lovar sÄ kommer England att kunna erbjuda minst lika hög kvalitet pÄ analys av bröstcancer dÀr det lÀgre antalet lÀkare tar stöd av AI.

USA, Ä sin sida, kommer kunna öka kvalitén pÄ diagnoser av mammogram. AI kommer inte att ersÀtta lÀkare men bli ett oumbÀrligt stöd för radiologer med svÄra beslut att fatta.

Fördjupa dig ytterligare i Natures artikel.

Bild: Reuters


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.