Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💻 AI skyddar fordon från hackers

💻 AI skyddar fordon från hackers

Forskare har med hjälp av AI skapat en teknik som skyddar fordon mot hackerangrepp utan att prestandan på fordonens uppkoppling försämras.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Bilar och lastbilar är något av rullande datorer idag. Något som bristen på kretsar för fordonsindustrin visat tydligt i år. Att fordonen är uppkopplade till internet gör också att de kan bli sårbara för hackers. Den risken hoppas nu forskare från amerikanska armén att kunna minska betydligt med en ny teknik de kallar Desolator.

Desolator bygger på maskininlärning och ska göra det krångligare för hackers att ta sig in i fordonens mjukvara genom att helt enkelt göra det svårare för dem att hålla kontakten med fordonen.

I praktiken bygger det skydd som Desolator ger på något som kallas Moving Target Defence, MTD. Tanken bakom MTD är enkelt uttryckt att nätverket hela tiden ska ändras så att det blir svårt för en angripare att hålla kontakten med fordonet.

Desolator ser till att IP-adresserna som fordonen använder hela tiden ändras med en teknik som heter IP Shuffling.

– Om allting är statiskt kan angriparna ta god tid på sig att undersöka systemet och välja hur de vill anfalla. Men om vi flyttar om ip-adresserna snabbt nog så försvinner informationen som är kopplad till en viss ip-adress snabbt och angriparna måste börja om och leta efter samma information igen, säger Terrence Moore, matematiker i amerikanska armén och en av forskarna bakom Desolator, i ett pressmeddelande.

Problemet med att skydda fordon är att tillverkarna har haft svårt att hitta rätt balans mellan säkerhet och prestanda. Systemen måste vara säkra, men också så snabba att de inte tappar förbindelsen mellan fordonet och internet.

Här använde forskarna maskininlärning för att skapa en algoritm som är så effektiv och flexibel att den kan kombinera bra säkerhet med höga prestanda.

– Den här tekniken gör det möjligt att ha ett skydd som använder lite resurser och ändå ger maximalt skydd. Genom att vi använder så lite resurser för att skydda de viktiga systemen i fordonen kan vi upprätthålla tillräckligt hög kvalitet på uppkopplingen, säger Frederica Free-Nelson, en annan av forskarna bakom Desolator.

Bild: Pixabay/Pete Linforth


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.