Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ’» AI skyddar fordon frĂ„n hackers

đŸ’» AI skyddar fordon frĂ„n hackers

Forskare har med hjÀlp av AI skapat en teknik som skyddar fordon mot hackerangrepp utan att prestandan pÄ fordonens uppkoppling försÀmras.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Bilar och lastbilar Àr nÄgot av rullande datorer idag. NÄgot som bristen pÄ kretsar för fordonsindustrin visat tydligt i Är. Att fordonen Àr uppkopplade till internet gör ocksÄ att de kan bli sÄrbara för hackers. Den risken hoppas nu forskare frÄn amerikanska armén att kunna minska betydligt med en ny teknik de kallar Desolator.

Desolator bygger pÄ maskininlÀrning och ska göra det krÄngligare för hackers att ta sig in i fordonens mjukvara genom att helt enkelt göra det svÄrare för dem att hÄlla kontakten med fordonen.

I praktiken bygger det skydd som Desolator ger pÄ nÄgot som kallas Moving Target Defence, MTD. Tanken bakom MTD Àr enkelt uttryckt att nÀtverket hela tiden ska Àndras sÄ att det blir svÄrt för en angripare att hÄlla kontakten med fordonet.

Desolator ser till att IP-adresserna som fordonen anvÀnder hela tiden Àndras med en teknik som heter IP Shuffling.

– Om allting Ă€r statiskt kan angriparna ta god tid pĂ„ sig att undersöka systemet och vĂ€lja hur de vill anfalla. Men om vi flyttar om ip-adresserna snabbt nog sĂ„ försvinner informationen som Ă€r kopplad till en viss ip-adress snabbt och angriparna mĂ„ste börja om och leta efter samma information igen, sĂ€ger Terrence Moore, matematiker i amerikanska armĂ©n och en av forskarna bakom Desolator, i ett pressmeddelande.

Problemet med att skydda fordon Àr att tillverkarna har haft svÄrt att hitta rÀtt balans mellan sÀkerhet och prestanda. Systemen mÄste vara sÀkra, men ocksÄ sÄ snabba att de inte tappar förbindelsen mellan fordonet och internet.

HÀr anvÀnde forskarna maskininlÀrning för att skapa en algoritm som Àr sÄ effektiv och flexibel att den kan kombinera bra sÀkerhet med höga prestanda.

– Den hĂ€r tekniken gör det möjligt att ha ett skydd som anvĂ€nder lite resurser och Ă€ndĂ„ ger maximalt skydd. Genom att vi anvĂ€nder sĂ„ lite resurser för att skydda de viktiga systemen i fordonen kan vi upprĂ€tthĂ„lla tillrĂ€ckligt hög kvalitet pĂ„ uppkopplingen, sĂ€ger Frederica Free-Nelson, en annan av forskarna bakom Desolator.

Bild: Pixabay/Pete Linforth


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.