Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 AI hittar miljarder trĂ€d i Sahara

🌳 AI hittar miljarder trĂ€d i Sahara

Automatisk rÀkning av trÀd i öknar ger oss bÀttre data över hur mycket koldioxid som lagras i vÀrldens trÀd samt hur vÀl plantering av trÀd i och nÀra öknar fungerar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Öknar Ă€r kanske inte det första stĂ€llet man beger sig till för att hitta trĂ€d och det gör att vi hittills haft en dĂ„lig uppfattning om hur mĂ„nga trĂ€d det finns dĂ€r. Nu har forskare anvĂ€nt satellitbilder och AI för att göra en trĂ€drĂ€kning och det visar sig att det finns mĂ„nga trĂ€d i ökenomrĂ„den.

I ett 1,3 miljoner kvadratkilometer stort omrÄde i Sahara och Sahel identifierade AI:n nÀmligen 1,8 miljarder trÀd.

– Vi var vĂ€ldigt överraskade över att det vĂ€xer sĂ„ mĂ„nga trĂ€d i Sahara-öknen. Visst finns det stora omrĂ„den utan trĂ€d, men det finns ocksĂ„ omrĂ„den med hög trĂ€dtĂ€thet och Ă€ven en del omrĂ„den dĂ€r det vĂ€xer nĂ„gra trĂ€d mellan sanddynerna, sĂ€ger Martin Brandt forskare vid Köpenhamns universitet och huvudförfattare till studien.

Att ha korrekt information om hur mycket trÀd det finns i vÀrldens öknar Àr viktigt av flera anledningar. Till exempel ger det oss mer exakta data om hur mycket koldioxid som lagras i vÀrldens trÀd nÀr vi verkligen rÀknar alla trÀd.

Det ger det ocksĂ„ bĂ€ttre möjligheter att övervaka illegal avverkning. Sedan hjĂ€lper det oss att se hur effektiv trĂ€dplantering Ă€r. Vi har tidigare skrivit om ett stort projekt för att bygga en ”grön mur” rakt över afrikanska kontinenten söder om Sahara. Med den hĂ€r tekniken gĂ„r det att se hur arbetet gĂ„r och hur mĂ„nga trĂ€d som överlever efter nĂ„gra Ă„r.

Den hÀr metoden gÄr ocksÄ att anvÀnda pÄ andra omrÄden Àn öknar. Det ger möjlighet att fÄ en mer exakt siffra över hur mÄnga trÀd det finns totalt i vÀrlden.

För att kunna rÀkna sÄ hÀr mÄnga trÀd mÄste forskarna anvÀnda satellitbilder och det har varit ett problem tidigare. Upplösningen har helt enkelt varit för lÄg för att kunna identifiera enskilda trÀd. Men nya satelliter ger nu bilder med en upplösning pÄ en halvmeter och det rÀcker för att kunna hitta enskilda trÀd.

AI spar  miljoner arbetstimmar

NÀsta problem blir dÄ att leta igenom alla bilder efter trÀd. Att rÀkna 1,3 miljarder trÀd skulle ha tagit miljoner mÀnniskor flera Är enligt Martin Brandts uppskattning.

HÀr kommer AI in i bilden. Genom att anvÀnda djupinlÀrning lÀrde forskarna AI:n att identifiera trÀd i bilderna. Det som skulle ha tagit hundratals miljoner mantimmar tog nu bara nÄgra timmar att slutföra.

Nu var det emellertid inte bara att slÀppa lös AI:n pÄ bilderna och vÀnta pÄ resultatet. Metoden forskarna anvÀnder bygger pÄ att AI:n fÄr trÀna pÄ bilder dÀr en mÀnniska redan identifierat trÀd. SÄ Martin Brandt satt sjÀlv och markerade 90 000 trÀd pÄ satellitbilder. Ett arbete som tog honom ett Är, men det anser han var vÀl spenderad tid för att göra nÄgot som vore praktiskt omöjligt med manuellt arbete.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.