Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌅 AI hittar dolda bäckar och våtmarker

🌅 AI hittar dolda bäckar och våtmarker

Laserskanning och AI ger oss kartor som markerar bäckar och blöta partier med mycket högre noggrannhet än tidigare.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den som har varit ute och strövat i skogarna och tittat på en karta har kanske märkt att bäckar och blöta områden inte är rätt utmärkta eller saknas helt. Faktum är att bara 19 procent av dessa vattendrag är utmärkta på svenska terrängkartor, men nya digitala kartor ska ge oss mycket bättre information.

Att dagens kartor har problem med bäckar och blöta partier i skog beror på att de bygger på flygfoton. Där skogen står tät är det svårt att se en liten bäck. Men nu har SLU och Skogsvårdsstyrelsen tagit fram nya kartor som använder Lidar-skanning.

Lidar ger en mycket mer detaljerad bild av topografin än flygfoton.

– De gamla kartorna visar landskapets artärer, men med den nya tekniken kan vi även rita in kapillärerna. Vi kan dessutom placera dem på rätt plats, för i gamla kartor kan en bäck eller å ligga så mycket som 20–30 meter fel på vissa ställen. Det är inte användbart för till exempel skogsbrukets detaljplanering av skyddande kantzoner äger SLU-forskaren Anneli Ågren som har lett projektet.

SLU-forskaren Anneli Ågren är en av forskarna som tagit fram nya och mer exakta terrängkartor med hjälp av AI och Lidar-skanning. Foto: Meredith Blackburn

Problemet är bara att det blir sådana enorma mängder data. Forskarna har delat upp hela Sverige i rutor på två gånger två meter. För att kunna analysera alla dessa rutor har forskarna tränat en AI som lärt sig identifiera var det finns bäckar och blöta marker.

– Det här tekniksprånget kan vi göra nu tack vare att hela Sverige har laserskannats. Med AI-teknik och träningsdata med mycket hög detaljgrad kan vi räkna ut markens lutning och hur vattnet rinner i landskapet och på så vis kartera stora och små vattendrag och fuktiga partier med mycket högre precision än tidigare, säger Anneli Ågren.

Resultatet är att de nya kartorna fångar in 56 procent av vattendragen och 79 procent av de blöta markerna. I de gamla terrängkartorna är motsvarande siffror 19 procent och 36 procent. Ett stort steg framåt, men forskarna vill nå längre.

– Med den nya kartan i telefonen kan jag lätt se om min svamptur kräver stövlar eller om det räcker med gympaskor, men jag är ändå inte helt nöjd. Markfuktighetskartan håller en hög kvalitet, men när det gäller vattendragen tänker vi jobba vidare, för vi kan nå längre än 56 procent, säger Anneli Ågren.

De som förmodligen kommer att ha mest nytta av de nya kartorna är de som arbetar inom skogsindustrin. När de vet var det finns bäckar och blöta marker blir det enklare att planera för kantzoner och se hur maskinerna kan ta sig till och från områden som ska avverkas eller planteras.

Eller så kommer kartorna mest att användas till något som inte finns än. Kartorna är fria att använda så kanske någon kommer på en helt ny idé där det är viktigt att veta exakt hur det ser ut på marken i skogen.

Illustration: William Lidberg


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.