Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌅 AI hittar dolda bĂ€ckar och vĂ„tmarker

🌅 AI hittar dolda bĂ€ckar och vĂ„tmarker

Laserskanning och AI ger oss kartor som markerar bÀckar och blöta partier med mycket högre noggrannhet Àn tidigare.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den som har varit ute och strövat i skogarna och tittat pÄ en karta har kanske mÀrkt att bÀckar och blöta omrÄden inte Àr rÀtt utmÀrkta eller saknas helt. Faktum Àr att bara 19 procent av dessa vattendrag Àr utmÀrkta pÄ svenska terrÀngkartor, men nya digitala kartor ska ge oss mycket bÀttre information.

Att dagens kartor har problem med bÀckar och blöta partier i skog beror pÄ att de bygger pÄ flygfoton. DÀr skogen stÄr tÀt Àr det svÄrt att se en liten bÀck. Men nu har SLU och SkogsvÄrdsstyrelsen tagit fram nya kartor som anvÀnder Lidar-skanning.

Lidar ger en mycket mer detaljerad bild av topografin Àn flygfoton.

– De gamla kartorna visar landskapets artĂ€rer, men med den nya tekniken kan vi Ă€ven rita in kapillĂ€rerna. Vi kan dessutom placera dem pĂ„ rĂ€tt plats, för i gamla kartor kan en bĂ€ck eller Ă„ ligga sĂ„ mycket som 20–30 meter fel pĂ„ vissa stĂ€llen. Det Ă€r inte anvĂ€ndbart för till exempel skogsbrukets detaljplanering av skyddande kantzoner Ă€ger SLU-forskaren Anneli Ågren som har lett projektet.

SLU-forskaren Anneli Ågren Ă€r en av forskarna som tagit fram nya och mer exakta terrĂ€ngkartor med hjĂ€lp av AI och Lidar-skanning. Foto: Meredith Blackburn

Problemet Àr bara att det blir sÄdana enorma mÀngder data. Forskarna har delat upp hela Sverige i rutor pÄ tvÄ gÄnger tvÄ meter. För att kunna analysera alla dessa rutor har forskarna trÀnat en AI som lÀrt sig identifiera var det finns bÀckar och blöta marker.

– Det hĂ€r tekniksprĂ„nget kan vi göra nu tack vare att hela Sverige har laserskannats. Med AI-teknik och trĂ€ningsdata med mycket hög detaljgrad kan vi rĂ€kna ut markens lutning och hur vattnet rinner i landskapet och pĂ„ sĂ„ vis kartera stora och smĂ„ vattendrag och fuktiga partier med mycket högre precision Ă€n tidigare, sĂ€ger Anneli Ågren.

Resultatet Àr att de nya kartorna fÄngar in 56 procent av vattendragen och 79 procent av de blöta markerna. I de gamla terrÀngkartorna Àr motsvarande siffror 19 procent och 36 procent. Ett stort steg framÄt, men forskarna vill nÄ lÀngre.

– Med den nya kartan i telefonen kan jag lĂ€tt se om min svamptur krĂ€ver stövlar eller om det rĂ€cker med gympaskor, men jag Ă€r Ă€ndĂ„ inte helt nöjd. Markfuktighetskartan hĂ„ller en hög kvalitet, men nĂ€r det gĂ€ller vattendragen tĂ€nker vi jobba vidare, för vi kan nĂ„ lĂ€ngre Ă€n 56 procent, sĂ€ger Anneli Ågren.

De som förmodligen kommer att ha mest nytta av de nya kartorna Àr de som arbetar inom skogsindustrin. NÀr de vet var det finns bÀckar och blöta marker blir det enklare att planera för kantzoner och se hur maskinerna kan ta sig till och frÄn omrÄden som ska avverkas eller planteras.

Eller sÄ kommer kartorna mest att anvÀndas till nÄgot som inte finns Àn. Kartorna Àr fria att anvÀnda sÄ kanske nÄgon kommer pÄ en helt ny idé dÀr det Àr viktigt att veta exakt hur det ser ut pÄ marken i skogen.

Illustration: William Lidberg


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter