Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“Č 5G Ă€r nĂ€stan hĂ€r - sĂ„ nu börjar jobbet med 6G

đŸ“Č 5G Ă€r nĂ€stan hĂ€r - sĂ„ nu börjar jobbet med 6G

Holgram och haptiska grÀnssnitt Àr bara nÄgra av möjligheterna som 6G kan ge oss om tio Är nÀr nÀstnÀsta generations mobilnÀt ska tas i drift.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den femte generationens mobilnÀt, 5G, börjar nu rullas ut över vÀrlden, men för forskarna betyder det att det Àr hög tid att börja med 6G. Ett tecken pÄ det Àr att EU:s stora utvecklingsprojekt för 6G, Hexa-X, drar igÄng 1 januari 2021.

Ett av mĂ„len med 6G Ă€r att det ska bli ett göra det möjligt att skapa ett ”internet of senses”. Vi ska inte lĂ€ngre vara begrĂ€nsade till ljud och bild. NĂ€tet ska ocksĂ„ kunna överföra information som kan anvĂ€ndas av smarta ytor som kan förĂ€ndras under vĂ„ra hĂ€nder, smarta handskar som lĂ„ter oss kĂ€nna det vi ser, hologram med mera.

SÄ hÀr ser University of Oulos vision för 6G ut.

6G kommer redan frÄn början att designas med stöd för AI och maskininlÀrning som ska anvÀndas för att optimera nÀtet. Tillsammans med ny antennteknik ska det kunna ge överföringshastigheter pÄ över 1 000 gigabit per sekund och svarstider pÄ 0,1 millisekunder. 5G som jÀmförelse har en högsta överföringshastighet pÄ 10 gigabit och en svarstid pÄ 1 millisekund.

Nu behöver du inte börja fundera pÄ att uppgradera din mobil för 6G pÄ ett tag. Det finns mÀngder med tekniska utmaningar och det lÀr dröja tio Är innan 6G-nÀten kan tas i drift.

Hexa-X kommer i första hand att försöka lösa sex av de största utmaningarna med 6G och de Àr:

Connecting intelligence. HÀr handlar det om att anvÀnda AI för att optimera nÀtet.

Network of networks. MÄnga olika typer av resurser mÄste fungera tillsammans för att ge oss framtidens mobiltjÀnster och 6G ska dÄ fungera som ett nÀtverk av nÀtverk.

Sustainability. DÄ antalet mobila enheter kommer att fortsÀtta öka Àr det viktigt att de krÀver sÄ lite resurser som möjligt för att hÄlla ner miljöpÄverkan.

Global service coverage. För att alla ska kunna dra nytta av 6G mÄste nÀtet ge tillgÄng till billiga anslutningar Àven pÄ svÄrÄtkomliga platser.

Extreme experience. Snabba överföringshastigheter och korta svarstider ska ge möjlighet till nya tjÀnster.

Trustworthiness. 6G mÄste vara ett vÀldigt sÀkert system för att skydda all kommunikation och inte Àventyra anvÀndarnas integritet.

– En utmaning i utvecklingen av 6G-teknik Ă€r att vi mĂ„ste tĂ€nka mycket mer holistiskt. Det handlar inte lĂ€ngre om att hitta isolerade smarta funktioner, utan om att bygga en helhet dĂ€r det finns inbyggda kontrollsystem för hur tekniken fungerar och tillĂ„ts anvĂ€ndas till nytta för samhĂ€llet och i den enskilda privatpersonens intresse. Aspekter i form av hĂ„llbarhet, miljöhĂ€nsyn, demokrati, inkludering och personlig integritet mĂ„ste dĂ€rför byggas in i de kommunikationssystem som vi forskare och telekombranschen nu tar fram, Ă€ger Tommy Svensson, professor i kommunikationssystem pĂ„ Chalmers med fokus pĂ„ trĂ„dlös kommunikation.

Hexa-X leds av Nokia som har hjÀlp av en lÄng rad partners. HÀr finns till exempel Ericsson, Siemens, Intel, Orange, Telefonica, Chalmers och University of Oulu och mÄnga andra. Projektet ska pÄgÄ i 2,5 Är och efter det ska vi förhoppningsvis vara flera steg nÀrmare ett fungerande 6G-nÀt Àven om det finns mycket kvar att göra.

LÀs mer hÀr om hur Nokia och Ericsson ser pÄ 6G.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.