Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏆 Emma Frans Ă€r Årets faktabaserade optimist 2021

🏆 Emma Frans Ă€r Årets faktabaserade optimist 2021

Årets faktabaserade optimist delas ut varje Ă„r för att uppmĂ€rksamma och hylla personer som stĂ„r för en faktabaserad optimism. Årets vinnare Ă€r doktor Emma Frans!

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Emma Frans Àr doktor i medicinsk epidemiologi. Hon Àr forskare vid Karolinska institutet och tidigare vid University of Oxford, dÀrtill vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet och har kallats för en av de roligaste svenskarna pÄ Twitter.

Nu Ă€r hon ocksĂ„ Årets faktabaserade optimist 2021!

Årets faktabaserade optimist delas ut varje Ă„r sedan 2019 av stiftelsen Warp Institute och Warp News för att uppmĂ€rksamma och hylla personer som stĂ„r för en faktabaserad optimism. 2019 vann doktor Mouna Esmaeilzadeh och Ă„ret efter henne professor Johan Kuylenstierna.

Warps community har röstat fram dig till Årets faktabaserade optimist. Stort grattis, Emma! FörlĂ„t en sportfrĂ„ga, men hur kĂ€nns det?

– VĂ€ldigt kul tycker jag. Jag har ju under lĂ„ng tid förknippats med pandemin – en dyster period, sĂ„ jag Ă€r glad att man inte förknippar mig alltför mycket med ”sjukdom och kris”. Fick höra om en cancerpatient som drabbades av illamĂ„ende nĂ€r hen stötte pĂ„ vĂ„rdpersonal som gett cellgifterna eftersom de förknippade dem med den jobbiga bihandlingen. SĂ„nt vill man ju helst undvika.

Du har gjort mycket för att granska myter och missförstÄnd kring vetenskap. Vad Àr framgÄngsreceptet nÀr man gör det?

– Jag anvĂ€nder mig ofta av humor nĂ€r jag skriver om vetenskap och jag tror att det hjĂ€lper mig att nĂ„ ut till personer som kanske inte intressera sig för vetenskap i annat fall. Sedan tror jag att myter och sĂ„dant folk Ă€ndĂ„ snackar om Ă€r en bra ingĂ„ng för att lyfta det vetenskapliga perspektivet. DĂ„ blir det ju uppenbart hur mycket nytta vi har av vetenskapen i vĂ„r vardag.

Hur ska man göra för att lyckas sticka hÄl pÄ myterna?

– Det Ă€r inte alltid enkelt. Ibland Ă€r det bĂ€st att inte ge myterna alltför mycket uppmĂ€rksamhet, för dĂ„ kan man bidra till att de fĂ„r större spridning. Men om ett pĂ„stĂ„ende redan spridit brukar jag försöka ta reda pĂ„ ifall det gjorts nĂ„gon forskning pĂ„ omrĂ„det och ifall forskningen visar ifall pĂ„stĂ„endet Ă€r sant, falskt eller nĂ„gonstans mittemellan.

Warp News gjorde en undersökning förra Äret dÀr vi sÄg att förtroendet för vacciner har ökat. Varför tror du det Àr sÄ?

– Under pandemin har vi ju kunnat se hur stor nytta vi har av medicinsk forskning och att vaccinet var det som hjĂ€lpte oss ut ur krisen. Det Ă€r positivt för förtroendet. Sedan har ju pandemin inneburit en crash-course i virologi, immunologi och epidemiologi för allmĂ€nheten. Den nya kunskapen inom omrĂ„det kanske ocksĂ„ bidrar till ökat förtroende.

Vad eller vem inspireras du av?

– Jag lĂ€ste nyligen Yale-professorn Paul Blooms bok The sweet spot som handlar om varför vi ibland utsĂ€tter oss för och aktivt söker upp situationer som ger upphov till lidande. Den inspirerade mig. Överlag inspireras jag av forskare som skriver bra populĂ€rvetenskap och Paul Bloom Ă€r verkligen en sĂ„dan.

Vad gör dig mest optimistisk inför framtiden?

– Jag programleder en podd som heter Innovationslandet Sverige dĂ€r jag intervjuar olika innovatörer. NĂ€r jag trĂ€ffar dessa extremt smarta personer och hör dem beskriva deras bild av framtiden och vilka lösningar som kan hjĂ€lpa oss med mĂ€nsklighetens stora utmaningar kĂ€nner jag mig vĂ€ldigt optimistisk.

Vad jobbar du med just nu?

– Jag arbetar med en barnbok som heter ”TĂ€nk som en forskare” som kommer ut i sommar. Utöver det programleder jag tvĂ„ poddar, skriver för Svenska Dagbladet och medverkar i andra mediala sammanhang. Sedan jobbar jag fortfarande med forskning och Ă€r anstĂ€lld pĂ„ Karolinska Institutet.

Tips pÄ...
...bok: Deep Work av Cal Newport
...instagramkonto: @Eggs.tyrone
...twitterkonto: @DegenRolf
...YouTube-kanal: YaleCourses

Mer om Emma Frans hittar du pÄ emmafrans.se.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.