Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏆 Emma Frans är Årets faktabaserade optimist 2021

🏆 Emma Frans är Årets faktabaserade optimist 2021

Årets faktabaserade optimist delas ut varje år för att uppmärksamma och hylla personer som står för en faktabaserad optimism. Årets vinnare är doktor Emma Frans!

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi. Hon är forskare vid Karolinska institutet och tidigare vid University of Oxford, därtill vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet och har kallats för en av de roligaste svenskarna på Twitter.

Nu är hon också Årets faktabaserade optimist 2021!

Årets faktabaserade optimist delas ut varje år sedan 2019 av stiftelsen Warp Institute och Warp News för att uppmärksamma och hylla personer som står för en faktabaserad optimism. 2019 vann doktor Mouna Esmaeilzadeh och året efter henne professor Johan Kuylenstierna.

Warps community har röstat fram dig till Årets faktabaserade optimist. Stort grattis, Emma! Förlåt en sportfråga, men hur känns det?

– Väldigt kul tycker jag. Jag har ju under lång tid förknippats med pandemin – en dyster period, så jag är glad att man inte förknippar mig alltför mycket med ”sjukdom och kris”. Fick höra om en cancerpatient som drabbades av illamående när hen stötte på vårdpersonal som gett cellgifterna eftersom de förknippade dem med den jobbiga bihandlingen. Sånt vill man ju helst undvika.

Du har gjort mycket för att granska myter och missförstånd kring vetenskap. Vad är framgångsreceptet när man gör det?

– Jag använder mig ofta av humor när jag skriver om vetenskap och jag tror att det hjälper mig att nå ut till personer som kanske inte intressera sig för vetenskap i annat fall. Sedan tror jag att myter och sådant folk ändå snackar om är en bra ingång för att lyfta det vetenskapliga perspektivet. Då blir det ju uppenbart hur mycket nytta vi har av vetenskapen i vår vardag.

Hur ska man göra för att lyckas sticka hål på myterna?

– Det är inte alltid enkelt. Ibland är det bäst att inte ge myterna alltför mycket uppmärksamhet, för då kan man bidra till att de får större spridning. Men om ett påstående redan spridit brukar jag försöka ta reda på ifall det gjorts någon forskning på området och ifall forskningen visar ifall påståendet är sant, falskt eller någonstans mittemellan.

Warp News gjorde en undersökning förra året där vi såg att förtroendet för vacciner har ökat. Varför tror du det är så?

– Under pandemin har vi ju kunnat se hur stor nytta vi har av medicinsk forskning och att vaccinet var det som hjälpte oss ut ur krisen. Det är positivt för förtroendet. Sedan har ju pandemin inneburit en crash-course i virologi, immunologi och epidemiologi för allmänheten. Den nya kunskapen inom området kanske också bidrar till ökat förtroende.

Vad eller vem inspireras du av?

– Jag läste nyligen Yale-professorn Paul Blooms bok The sweet spot som handlar om varför vi ibland utsätter oss för och aktivt söker upp situationer som ger upphov till lidande. Den inspirerade mig. Överlag inspireras jag av forskare som skriver bra populärvetenskap och Paul Bloom är verkligen en sådan.

Vad gör dig mest optimistisk inför framtiden?

– Jag programleder en podd som heter Innovationslandet Sverige där jag intervjuar olika innovatörer. När jag träffar dessa extremt smarta personer och hör dem beskriva deras bild av framtiden och vilka lösningar som kan hjälpa oss med mänsklighetens stora utmaningar känner jag mig väldigt optimistisk.

Vad jobbar du med just nu?

– Jag arbetar med en barnbok som heter ”Tänk som en forskare” som kommer ut i sommar. Utöver det programleder jag två poddar, skriver för Svenska Dagbladet och medverkar i andra mediala sammanhang. Sedan jobbar jag fortfarande med forskning och är anställd på Karolinska Institutet.

Tips på...
...bok: Deep Work av Cal Newport
...instagramkonto: @Eggs.tyrone
...twitterkonto: @DegenRolf
...YouTube-kanal: YaleCourses

Mer om Emma Frans hittar du på emmafrans.se.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.