Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏡 Det första 3D-printade huset tillverkat med jord

🏡 Det första 3D-printade huset tillverkat med jord

Det allra första 3D-printade hållbara huset tillverkat av naturligt material från byggplatsen.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Tillsammans har en italiensk arkitektstudio och ett företag som jobbar med 3D-printing skapat det allra första 3D-printade hemmet tillverkat av jord. Det tog bara 200 timmar att bygga detta miljövänliga hus.

Huset är resultatet av ett uppdrag från School of Sustainability. Riktlinjerna var: designa ett hållbart hem byggt med naturliga material från byggplatsen. Italiens ledande företag inom 3D-printing, Wasp, samarbetade med Mario Cucinella Architects och skapade Tecla, vilket är en förkortning av "teknik och lera".

Detta revolutionerande hus är 60 kvadratmeter och byggdes med lokal jord i en process med noll avfall. Tack vare detta tillvägagångssätt behövdes det inte transporteras något material till platsen. På så sätt kunde man undvika onödiga utsläpp kopplat till transporter. Det 3D-printade huset har 350 lager och är byggt av 60 kubikmeter naturmaterial. Mario Cucinella Architects sa till Dezeen:

– Tecla är ett svar på den allt allvarligare klimatkrisen, behovet av hållbara hem och den stora globala bristen på bostäder. Frågor som måste adresseras, särskilt i sammanhang som brådskande krissituationer, till exempel massmigration eller naturkatastrofer.

FreeThink beskriver husets vibe som “både jordnära och modernt, utan att vara rustikt. Det sammanför en lågteknologisk, naturlig känsla med en futuristisk estetik.”

Foto från Iago Corazza via Dezeen.
– Husets estetik är resultatet av en kombinerad teknisk och materiell prestation. Det var inte bara en estetisk metod. Huset har en ärlig form, en uppriktig form, sa Cucinella, enligt It's Nice That.

Istället för traditionella fönster har huset har stora, runda takfönster för att släppa in ljus. För att göra huset ännu mer unikt växer ett träd genom köksbordets mitt.

Cucinella sa till Dezeen:

– Vi tycker om att Tecla är början på en ny berättelse. Det skulle vara riktigt extraordinärt att forma framtiden genom att omvandla detta gamla material med den teknik vi har tillgänglig idag.

Foto: Iago Corazza via Dezeen


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.