Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏡 Det första 3D-printade huset tillverkat med jord

🏡 Det första 3D-printade huset tillverkat med jord

Det allra första 3D-printade hÄllbara huset tillverkat av naturligt material frÄn byggplatsen.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Tillsammans har en italiensk arkitektstudio och ett företag som jobbar med 3D-printing skapat det allra första 3D-printade hemmet tillverkat av jord. Det tog bara 200 timmar att bygga detta miljövÀnliga hus.

Huset Àr resultatet av ett uppdrag frÄn School of Sustainability. Riktlinjerna var: designa ett hÄllbart hem byggt med naturliga material frÄn byggplatsen. Italiens ledande företag inom 3D-printing, Wasp, samarbetade med Mario Cucinella Architects och skapade Tecla, vilket Àr en förkortning av "teknik och lera".

Detta revolutionerande hus Àr 60 kvadratmeter och byggdes med lokal jord i en process med noll avfall. Tack vare detta tillvÀgagÄngssÀtt behövdes det inte transporteras nÄgot material till platsen. PÄ sÄ sÀtt kunde man undvika onödiga utslÀpp kopplat till transporter. Det 3D-printade huset har 350 lager och Àr byggt av 60 kubikmeter naturmaterial. Mario Cucinella Architects sa till Dezeen:

– Tecla Ă€r ett svar pĂ„ den allt allvarligare klimatkrisen, behovet av hĂ„llbara hem och den stora globala bristen pĂ„ bostĂ€der. FrĂ„gor som mĂ„ste adresseras, sĂ€rskilt i sammanhang som brĂ„dskande krissituationer, till exempel massmigration eller naturkatastrofer.

FreeThink beskriver husets vibe som “bĂ„de jordnĂ€ra och modernt, utan att vara rustikt. Det sammanför en lĂ„gteknologisk, naturlig kĂ€nsla med en futuristisk estetik.”

Foto frÄn Iago Corazza via Dezeen.
– Husets estetik Ă€r resultatet av en kombinerad teknisk och materiell prestation. Det var inte bara en estetisk metod. Huset har en Ă€rlig form, en uppriktig form, sa Cucinella, enligt It's Nice That.

IstÀllet för traditionella fönster har huset har stora, runda takfönster för att slÀppa in ljus. För att göra huset Ànnu mer unikt vÀxer ett trÀd genom köksbordets mitt.

Cucinella sa till Dezeen:

– Vi tycker om att Tecla Ă€r början pĂ„ en ny berĂ€ttelse. Det skulle vara riktigt extraordinĂ€rt att forma framtiden genom att omvandla detta gamla material med den teknik vi har tillgĂ€nglig idag.

Foto: Iago Corazza via Dezeen


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.