Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏠  3D-printade hus ska minska hemlösheten

🏠 3D-printade hus ska minska hemlösheten

ICON Àr 3D-printföretaget med ett syfte: att printa billiga och vÀrdiga hus vÀrlden över.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

3D- printing Àr pÄ vÀg att skaka om byggbranschen sÄ som vi kÀnner den. Inom en snar framtid kanske du kan bestÀlla ett 3D-printat hus och fÄ det inom nÄgra dagar, till en brÄkdel av vad det annars kostar att bygga ett hus idag.

En innovation beskrivs ofta som en idé som tar form med hjÀlp av ny teknologi och som ocksÄ skapar nya sociala mönster i samhÀllet. Det Àr en beskrivning som passar bra in pÄ 3D-printern.

Andra exempel pÄ innovationer som skapat bestÄende sociala förÀndringar Àr den moderna riskokaren som frigjorde japanska kvinnor frÄn flera timmars arbete i köket varje dag, p-pillret förÀndrade könsrollerna pÄ ett sÀtt som ingen upplysning kunnat komma i nÀrheten av, Steve Jobs iPhone banade vÀg för appar och förÀndrade sociala vanor.

Innovationen 3D-printern har ibland setts som uppfinningen som letar efter problem att lösa. Men det finns givetvis exempel pÄ hur 3D-printingen slagit rot. Exempelvis kan Airbus skriva ut reservdelar till flygplan lokalt, tandlÀkaren kan skriva ut en ny krona samtidigt som du sitter kvar i stolen och 3D-teknologin har anvÀnts för att tillverka skyddsmaterial under Covid-19-pandemin.

Ett omrÄde dÀr man kanske inte trodde att 3D-pritern skulle spela en huvudroll Àr i husbyggen. De stora 3D-printrar som nu sett dagens ljus har en potential att helt Àndra byggbranschen. Visst kommer det att ta tid att anpassa byggnormer och lagar, men förÀndringen Àr igÄng.

3D-printern har byggt samhÀlle i Mexiko

Det Texas baserade företaget ICON har konstruerat jÀtteprintern Vulcan. Printern kan 3D-printa ett hus pÄ 186 kvadratmeter pÄ nÄgra dagar. Man anvÀnder ett betongliknande material, som Àr tillrÀckligt trögflytande frÄn början, innan det stelnar helt. Om detta skriver tidningen Green Matters.

I samarbete med non-profit organisationen New Story har 3D-printern gÄtt varm och printat hus i Texas, och mÀnniskor har kommit ut ur hemlöshet. Vulcan har Àven skapat ett litet samhÀlle av hus i Mexiko i ett omrÄde med stor fattigdom.

New Story har som mÄl att bygga bostÀder Ät en miljon mÀnniskor i Latinamerika innan 2030. Man har redan finansierat tvÄ tusen traditionella hus pÄ Haiti, i El Salvador, Bolivia och Mexico.

Med 3D-printern Vulcan öppnas  nya möjligheter för New Story att nÄ sina mÄl:

Vi kÀnner att det Àr vÄr skyldighet att utmana traditionella metoder, som aldrig kommer nÄ den miljard som behöver sÀkra hem. Genom att utmana vÄra antaganden och testa innovativa idéer kommer vi nÄ fler familjer med bÀttre lösningar - exponentiellt snabbare. Brett Hagler, CEO New Story

Printern Vulcan bygger ett nytt hus var 48:e timme

Även om husen printas pĂ„ plats sĂ„ behövs det fortfarande installation av fönster, tak, el och VVS - insatser som skapar arbetstillfĂ€llen lokalt.

Nu vill ICON ta tekniken ett steg lÀngre och man har precis levererat vÀrldens första 3D-printade landningsplattform för mÄnen.  

LĂ„t framtiden komma fortare!

UpptÀck mer: AppleTV har en serie om 3D-printade hus i en mexikansk by.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.