Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ›„ SjĂ€lvkörande bĂ„t redo att korsa Atlanten

đŸ›„ SjĂ€lvkörande bĂ„t redo att korsa Atlanten

Artificiell intelligens Àr pÄ vÀg att revolutionera alla slags fordon. SjÀlvkörande bÄtar, som navigerar med hjÀlp av mÀngder av sensorer och AI, kan vara en vanlig syn i en inte alltför avlÀgsen framtid. Snart sker jungfrufÀrden för en av dem.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

I Är Àr det 400 Är sedan Mayflower satte av mot den nya vÀrlden, USA. Som en hyllning sjösÀtter nu IBM tillsammans med icke-vinstdrivande ProMare ett robotiserat  AI-fartyg som ska ta sjöfrakten in i framtiden.

Forskningsfartyget, kallat Mayflower Autonomous Ship eller MAS, Àr en sjÀlvkörande trimaran. I onsdags sjösattes fartyget utanför Plymouth, England, dÀr Mayflower 1620 började sin fÀrd till Amerika. Lanseringen följde efter tvÄ Ärs konstruktion samt trÀning för att finjustera AI-modellerna. Fartygets "AI-kapten" kan "kÀnna" sin miljö och fatta kritiska beslut nÀr den navigerar i haven utan besÀttning eller en traditionell mÀnsklig kapten ombord.

– FörmĂ„ga att skanna horisonten för möjliga faror, fatta vĂ€lgrundade beslut och Ă€ndra kursen baserat pĂ„ realtids-data gör att Mayflower Autonomous Ship har mer gemensamt med en modern bank Ă€n dess 1600-talsnamn, sĂ€ger Andy Stanford-Clark, CTO pĂ„ IBM Storbritannien och Irland i ett pressmeddelande.

MAS kommer att tillbringa de nÀrmaste sex mÄnaderna i tester till havs och genomföra olika forskningsuppdrag och resor innan den försöker korsa Atlanten vÄren 2021. MAS transatlantiska resa kommer att baseras pÄ en liknande vÀg och i samma banbrytande anda som Mayflower gjorde Är 1620.

Följ MAS live hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.