Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛥 Självkörande båt redo att korsa Atlanten

🛥 Självkörande båt redo att korsa Atlanten

Artificiell intelligens är på väg att revolutionera alla slags fordon. Självkörande båtar, som navigerar med hjälp av mängder av sensorer och AI, kan vara en vanlig syn i en inte alltför avlägsen framtid. Snart sker jungfrufärden för en av dem.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

I år är det 400 år sedan Mayflower satte av mot den nya världen, USA. Som en hyllning sjösätter nu IBM tillsammans med icke-vinstdrivande ProMare ett robotiserat  AI-fartyg som ska ta sjöfrakten in i framtiden.

Forskningsfartyget, kallat Mayflower Autonomous Ship eller MAS, är en självkörande trimaran. I onsdags sjösattes fartyget utanför Plymouth, England, där Mayflower 1620 började sin färd till Amerika. Lanseringen följde efter två års konstruktion samt träning för att finjustera AI-modellerna. Fartygets "AI-kapten" kan "känna" sin miljö och fatta kritiska beslut när den navigerar i haven utan besättning eller en traditionell mänsklig kapten ombord.

– Förmåga att skanna horisonten för möjliga faror, fatta välgrundade beslut och ändra kursen baserat på realtids-data gör att Mayflower Autonomous Ship har mer gemensamt med en modern bank än dess 1600-talsnamn, säger Andy Stanford-Clark, CTO på IBM Storbritannien och Irland i ett pressmeddelande.

MAS kommer att tillbringa de närmaste sex månaderna i tester till havs och genomföra olika forskningsuppdrag och resor innan den försöker korsa Atlanten våren 2021. MAS transatlantiska resa kommer att baseras på en liknande väg och i samma banbrytande anda som Mayflower gjorde år 1620.

Följ MAS live här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.