Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇨🇦 Kanadas största flygbolag köper svenska elflygplan

🇨🇦 Kanadas största flygbolag köper svenska elflygplan

Air Canada, som är Kanadas största flygbolag, tillkännagav nyligen ett köpeavtal gällande 30 stycken elhybridflygplan från svenska Heart Aerospace.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Kanadas största flygbolag, Air Canada, har meddelat ett köpeavtal för 30 stycken ES-30 elektriska hybridflygplan från det svenska företaget Heart Aerospace. Flygplanet förväntas tas i drift 2028 och sägs generera nollutsläpp för koldioxid eftersom det drivs av batterier. Det förväntas också ge betydande operativa besparingar och fördelar.

"Air Canada har tagit en ledande position i branschen för att hantera klimatförändringarna. Introduktionen av ES-30 elektriska regionalt opererande flygplan från Heart Aerospace i vår flotta kommer att vara ett steg framåt mot vårt mål om nettonollutsläpp till 2050", säger Michael Rousseau, verkställande direktör för Air Canada i ett uttalande. "Redan nu stödjer Air Canada utvecklingen av ny teknik, såsom hållbara flygbränslen och kolavskiljning, för att hantera klimatförändringarna. Vi förstärker nu vårt engagemang genom att investera i revolutionerande elektrisk flygplansteknik, både som kund till ES-30 och som aktiepartner i Heart Aerospace."

Detta nya flygplan drivs av litiumjonbatterier, är tystare än andra flygplan och har samtidigt bättre driftsparametrar. Enligt Smart Energy Decisions kommer de också att tillåta flygbolaget att trafikera regionala rutter, och linjer för pendling, med mindre avtryck i miljön. På lång sikt kan bolaget också tillhandahålla anslutande flyglinjer för mindre samhällen, trafikerade med denna nya flygplanstyp.

Flygplanets laddningstid förväntas vara 30 till 50 minuter. ES-30 kommer även att utrustas med reservhybridgeneratorer som kan använda hållbart flygbränsle för drift. När planet är fullastat (med passagerare och bagage) kan det flyga 200 kilometer helt elektriskt, utan utsläpp. Denna distans kan utökas till 400 kilometer med hjälp av generatorerna. Om det endast är 25 passagerare ombord så kan distansen ökas ytterligare, upp till 800 km.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.