Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± Förenklad bild av dopamin och sociala medier

đŸ“± Förenklad bild av dopamin och sociala medier

Dopamin Àr ofta missförstÄtt och felaktigt beskrivet som enbart beroendeframkallande och skadligt. Forskningen visar att dopamin har en komplex roll i hjÀrnan, som involverar lÀrande och belöningssignaler, men Àr inte direkt lika med njutning eller beroende.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Dopamin Ă€r ofta missförstĂ„tt och felaktigt beskrivet som enbart beroendeframkallande och skadligt.
  • Forskningen visar att dopamin har en komplex roll i hjĂ€rnan, som involverar lĂ€rande och belöningssignaler, men Ă€r inte direkt lika med njutning eller beroende.
  • MĂ„nga bekymmer kring sociala medier och teknologianvĂ€ndning bygger pĂ„ förenklade och ibland felaktiga tolkningar av vetenskapliga rön.

Den missförstÄdda hjÀrnkemikalien

Dopamin Àr en neurotransmittor som ofta diskuteras i sammanhang som handlar om beroenden och belöning, speciellt i relation till anvÀndningen av sociala medier. DÄ brukar det lÄta sÄ hÀr:

"Vi kÀnner alla till kÀnslan. Du lÀgger upp en bild pÄ sociala medier, och nÀr gillandena börjar trilla in översvÀmmas din hjÀrna av det tillfredsstÀllande dopaminet."
Bill Maher

"Och nÀr det blir beroendeframkallande, du vet nÀr du pratar om smartphones, vad som hÀnder Àr att vÄr hjÀrna översvÀmmas av dopamin och sedan blir vi avtrubbade, vi behöver mer och mer stimulans."
CBS This Morning

"Du har en hel generation som har tillgÄng till en beroendeframkallande, bedövande kemikalie som dopamin genom sociala medier och mobiltelefoner medan de samtidigt gÄr igenom de stressiga ungdomsÄren."
Simon Sinek

Jason Ffeifer, som har podden Build for Tomorrow, har reagerat pÄ det i hans tycke ologiska argumenten kring sociala medier och dopamin:

"NÄgot verkade helt enkelt logiskt fel. Och det Àr dÀrför jag blev lite överdrivet fascinerad av Àmnet, sÀrskilt nÀr jag började inse vad problemet var. Om varje njutbar sak vi gör skapar dopamin, och dopamin Àr beroendeframkallande, och vÄr naturliga respons pÄ dopamin Àr att göra mer av den njutbara saken för att fÄ mer dopamin, varför hÀnder inte denna cykel med varje enskild sak som Àr njutbar? Om vi biologiskt Àr programmerade att gÄ in i djupa och okontrollerbara njutningscykler, skulle det dÄ inte vara logiskt att vilken njutbar sak som helst skulle utlösa ett beroende?

Varför Àr vi inte oroliga för, jag vet inte, basketmissbrukare och promenader i parken-missbrukare och leka med valpar-missbrukare? Jag antar att motargumentet till det skulle vara att dessa andra njutbara saker inte skickar notifikationer pÄ samma sÀtt som Instagram gör, eller Àr de stÀndigt tillgÀngliga pÄ det sÀtt som Instagram Àr. Och dessutom producerar Instagram en konstant ström av gillanden och foton, vilket Àr en större mÀngd input och dÀrmed en större mÀngd dopamin Àn basket, promenader i parken och valpar.

Okej, visst, Àven om jag antar att motargumentet till det motargumentet skulle vara, för det första, Àr det inte sÄ beroende fungerar? Det finns inte nÄgon tröskel för heroin som du mÄste ta för att bli beroende. Det kan börja smÄtt och byggas pÄ. Och har du nÄgonsin sett en basketmatch? Det finns en anledning att jubla varje varje minut. SÄ mycket dopamin! Jag hade en debatt med mig sjÀlv, men jag vet ingenting om dopamin. SÄ för att komma till botten med detta, ringde jag nÄgon som faktiskt vet nÄgot om dopamin."

Han ringde och pratade med ett par av vÀrldens ledande dopaminforskare. De menar att pÄstÄende, likt de frÄn Maher och Sinek, inte alls stÀmmer.

Dopamin Àr betydligt mer komplext

Trots dess frekventa omnÀmnande i debatter om digitala vanor och psykologiska effekter, Àr den vetenskapliga förstÄelsen av dopamin lÄngt mer nyanserad Àn vad som ofta framstÀlls i media.

Ett vanligt pÄstÄende Àr att interaktioner pÄ sociala medier, sÄ som att fÄ 'likes', utlöser dopaminutsöndring som kan leda till beroende, liknande effekterna av droger. Dock visar neurovetenskapen att dopamin inte enbart Àr kopplat till njutning. Dopamin signalerar Àven om belöning och Àr viktigt för inlÀrningsprocesser, men Àr inte uteslutande en "njutningskemikalie".

Det Àr en del av en bredare kemisk och neural process som omfattar flera andra neurotransmittorer och regioner i hjÀrnan. Att reducera dopaminets funktion till enbart beroendeframkallande missar den bredare biologiska och funktionella kontexten.

Den större bilden

Dopamin spelar en betydande roll i hur vi upplever och reagerar pÄ vÄr omvÀrld, men det Àr en förenkling att se dess effekter som uteslutande skadliga eller beroendeframkallande.

Att förstÄ dopamin i sin rÀtta vetenskapliga kontext kan leda till en mer balanserad syn pÄ teknologi och dess inverkan pÄ mÀnskligt beteende, vilket Àr viktigt för en sund debatt och utveckling av strategier för digital vÀlbefinnande.

Lyssna gÀrna pÄ hela avsnittet:

This Episode Will Change Your Brain | Jason Feifer
People worry that technology changes our brains. It’s the reason why tech critics talk about dopamine, a chemical that they say turns us into social media addicts. But when I called actual brain scientists and asked them to fact-check the critics, I heard a very different story: Our brains are way more flexible than we [
]

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.