Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌳 NASA rĂ€knar jordens trĂ€d frĂ„n rymden

🌳 NASA rĂ€knar jordens trĂ€d frĂ„n rymden

NASA anvÀnder superdatorer och artificiell intelligens för att rÀkna jordens trÀd frÄn rymden.

Linn Winge
Linn Winge

För att förstÄ hur mycket kol vÄr jord kan lagra anvÀnder NASA artificiell intelligens och superdatorer för att rÀkna en otrolig mÀngd trÀd.

Nyligen började forskare frÄn NASAs Goddard Space Flight Center i Maryland samarbeta med en internationellt forskargrupp för att rÀkna vÀrldens trÀd och bevaka deras tillvÀxt över tid. För att göra detta anvÀnder de högupplösta satellitbilder.

Teamet tog hjĂ€lp av en av de snabbaste superdatorerna pĂ„ jorden - Blue Waters vid University of Illinois. Forskarna utförde en - som Good News Network uttryckte det - "deep-learning” analys av terrĂ€ngbilder frĂ„n stora delar av vĂ€stra Afrika. De kunde inte bara upptĂ€cka och rĂ€kna trĂ€d som tidigare satelliter hade missat, de kunde ocksĂ„ börja uppskatta trĂ€dens potential att lagra kol.

Tidigare har mÄnga av vÀrldens försök att göra en bedömning av trÀden begrÀnsats till tÀtbevuxna sektioner. För att fÄ en vidare och klarare bild valde NASA-teamet att fokusera pÄ isolerade och glest vÀxande trÀd i de torrare omrÄdena i vÀstra Afrika.

Martin Brandt, bitrÀdande professor i geografi vid Köpenhamns universitet, sa i ett utlÄtande:

– De torra omrĂ„dena Ă€r vita pĂ„ kartor - de Ă€r i princip maskerade eftersom normala satelliter inte ser trĂ€den. De ser skogar, men om ett trĂ€d Ă€r isolerat kan de inte upptĂ€cka det. Nu Ă€r vi pĂ„ vĂ€g att fylla dessa vita flĂ€ckar pĂ„ kartorna. Och det Ă€r riktigt spĂ€nnande.

För att trÀna maskininlÀrningsalgoritmerna markerade Brandt sjÀlv nÀstan 90 000 trÀd som vÀxte i olika terrÀng. Genom att göra det fÄr programvaran olika former och skuggor för att lÀra sig skillnaderna. Teamet har ocksÄ trÀnat algoritmerna till att identifiera bÄde enskilda och smÄ grupper av trÀd i olika typer av terrÀng. Ett jobb som skulle kunnat ta flera Är för ett trÀnat mÀnskligt öga, tog bara nÄgra veckor för artificiell intelligens med rÀtt utbildning.

Tack vare inventeringar som denna kommer det i framtiden vara lÀttare för naturvÄrdare att spÄra avskogning runt om i vÀrlden. Detta projekts information frÄn satelliterna kommer att jÀmföras med kommande Ärs bilder, sÄ att forskare kan avgöra om arbetet med att bevara trÀd och skog fungerar eller inte.

Slutligen, genom att förbĂ€ttra forskarnas förmĂ„ga att rĂ€kna trĂ€d pĂ„ platser de inte kunnat granska tidigare, och genom att utvĂ€rdera de trĂ€dens förmĂ„ga att lagra kol, har klimatforskare den hjĂ€lp de behöver för att i framtiden göra mer kompletta globala mĂ€tningar. Detta viktigt verktyg kommer vara till stor hjĂ€lp i en vĂ€rld dĂ€r lagring av vĂ„rt “koldioxidöverskott” Ă€r avgörande för framtidens klimat.

En video frÄn NASA om projektet.

📝 FĂ„ en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.