Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩰 Den balettdansande roboten

🩰 Den balettdansande roboten

Merritt Moore, en professionell ballerina och kvantfysiker, programmerade sig en partner att dansa med under karantänen - balettroboten “Baryshnibot”.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

När pandemin bröt ut och världen tvingades in i karantän, fann sig den professionella balettdansösen Merritt Moore utan en partner att dansa med. Eftersom hon är en Oxford-utbildad forskare med doktorsexamen i atom- och laserfysik programmerade hon en själv.

Moore tog kontakt med en robottillverkare som heter Universal Robotics för att se om de hade en robot som hon kunde förvandla till sin nya danspartner. I augusti 2020 kom en industrirobot, som normalt används för automatisering och tillverkning, till hennes lägenhet i London och det dröjde inte länge innan "Baryshnibot" föddes. ”Baryshnibot” är en robotarm med flera leder. Vanligtvis innebär dans en hel del samspel mellan olika kroppsdelar, vilket skapade en givande och unik utmaning för Moore. Hon bestämde sig för att koreografera duetter för henne och den dansande roboten. I en intervju förklarade Moore för Pointe Magazine att skapandet av danser för en robot är som ett intrikat pussel.

– Jag måste ta reda på hur jag får denna sexledade arm att efterlikna dansrörelserna hos ett huvud, två armar, en bål och två ben.

Fotograf: Alice Williamson, Från: Merritt Moore via Pointe Magazine

Moore började enkelt och programmerade roboten att dansa i 15 sekunder till popmusik. Varje dans på 15 sekunder tog henne mer än fem timmar att programmera. En av de största utmaningarna var att få roboten att dansa flytande. Hon sa till Pointe Magazine:

– Det är svårt att programmera mjukheten och flytet i cirkulära rörelser. Det är då jag avviker från tekniksidan och i stället pratar med forskare för att ta reda på hur man kan göra det mer interaktivt.

I november arbetade Moore med regissören Conor Gorman och filmfotografen Howard Mills för att filma hennes pas de deux med Baryshnibot - "Merritt + Robot".

"Merritt + Robot"

Även om hon fick lite hjälp för att fånga duetten på ett vackert sätt, koreograferade och programmerade hon dansen själv. I framtiden kan Moore kanske få lite hjälp från AI med dessa uppgifter.

I en intervju med BBC Click sade hon:

– AI och teknik och robotarna kan användas som verktyg för att inspirera till nya kreativa idéer hos oss människor, så att vi kan vara mer kreativa på nya sätt.
Se BBCs intervju här.

Merritt Moore har visat världen en ny användning av robotik och AI. Hon har brutit ner barriären mellan konst och vetenskap och presenterat ett nytt perspektiv som förhoppningsvis gör att en bättre och ljusare framtid kommer snabbare.

– Jag älskar att visa en annan bild för världen, så folk ser att du kan vara riktigt intresserad av vetenskap och teknik och samtidigt vara superkreativ och konstnärlig och feminin. Jag gillar att utmana stereotypen.

Bild: Skjalg Bøhmer Vold, Från: Merritt Moore via Pointe Magazine


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.