Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©° Den balettdansande roboten

đŸ©° Den balettdansande roboten

Merritt Moore, en professionell ballerina och kvantfysiker, programmerade sig en partner att dansa med under karantĂ€nen - balettroboten “Baryshnibot”.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

NÀr pandemin bröt ut och vÀrlden tvingades in i karantÀn, fann sig den professionella balettdansösen Merritt Moore utan en partner att dansa med. Eftersom hon Àr en Oxford-utbildad forskare med doktorsexamen i atom- och laserfysik programmerade hon en sjÀlv.

Moore tog kontakt med en robottillverkare som heter Universal Robotics för att se om de hade en robot som hon kunde förvandla till sin nya danspartner. I augusti 2020 kom en industrirobot, som normalt anvĂ€nds för automatisering och tillverkning, till hennes lĂ€genhet i London och det dröjde inte lĂ€nge innan "Baryshnibot" föddes. ”Baryshnibot” Ă€r en robotarm med flera leder. Vanligtvis innebĂ€r dans en hel del samspel mellan olika kroppsdelar, vilket skapade en givande och unik utmaning för Moore. Hon bestĂ€mde sig för att koreografera duetter för henne och den dansande roboten. I en intervju förklarade Moore för Pointe Magazine att skapandet av danser för en robot Ă€r som ett intrikat pussel.

– Jag mĂ„ste ta reda pĂ„ hur jag fĂ„r denna sexledade arm att efterlikna dansrörelserna hos ett huvud, tvĂ„ armar, en bĂ„l och tvĂ„ ben.

Fotograf: Alice Williamson, FrÄn: Merritt Moore via Pointe Magazine

Moore började enkelt och programmerade roboten att dansa i 15 sekunder till popmusik. Varje dans pÄ 15 sekunder tog henne mer Àn fem timmar att programmera. En av de största utmaningarna var att fÄ roboten att dansa flytande. Hon sa till Pointe Magazine:

– Det Ă€r svĂ„rt att programmera mjukheten och flytet i cirkulĂ€ra rörelser. Det Ă€r dĂ„ jag avviker frĂ„n tekniksidan och i stĂ€llet pratar med forskare för att ta reda pĂ„ hur man kan göra det mer interaktivt.

I november arbetade Moore med regissören Conor Gorman och filmfotografen Howard Mills för att filma hennes pas de deux med Baryshnibot - "Merritt + Robot".

"Merritt + Robot"

Även om hon fick lite hjĂ€lp för att fĂ„nga duetten pĂ„ ett vackert sĂ€tt, koreograferade och programmerade hon dansen sjĂ€lv. I framtiden kan Moore kanske fĂ„ lite hjĂ€lp frĂ„n AI med dessa uppgifter.

I en intervju med BBC Click sade hon:

– AI och teknik och robotarna kan anvĂ€ndas som verktyg för att inspirera till nya kreativa idĂ©er hos oss mĂ€nniskor, sĂ„ att vi kan vara mer kreativa pĂ„ nya sĂ€tt.
Se BBCs intervju hÀr.

Merritt Moore har visat vÀrlden en ny anvÀndning av robotik och AI. Hon har brutit ner barriÀren mellan konst och vetenskap och presenterat ett nytt perspektiv som förhoppningsvis gör att en bÀttre och ljusare framtid kommer snabbare.

– Jag Ă€lskar att visa en annan bild för vĂ€rlden, sĂ„ folk ser att du kan vara riktigt intresserad av vetenskap och teknik och samtidigt vara superkreativ och konstnĂ€rlig och feminin. Jag gillar att utmana stereotypen.

Bild: Skjalg BÞhmer Vold, FrÄn: Merritt Moore via Pointe Magazine


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.