Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠŸ CHARM - roboten som odlar koraller

đŸŠŸ CHARM - roboten som odlar koraller

CHARM Àr en robot som underlÀttar restaurerandet av korallrev. Roboten styrs enkelt med en app frÄn mobilen eller datorn.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Stephen Rodan Àr en ingenjör med stor passion för korallrev, sÀrskilt för att restaurera korallrev i det vilda. Stephen ville ha en positiv inverkan pÄ miljön, sÄ han startade Beyond Coral Foundation med mÄlet att skydda, bevara och ÄterstÀlla korallrev med hjÀlp av kultur, konst, teknik och utbildning. Tack vare stiftelsen, och sina besök pÄ projekt som arbetar för att restaurera korallrev runt om i vÀrlden, kom han pÄ idén till CHARM.

Stephen Rodan. Bild: Reef Builders

PĂ„ anlĂ€ggningar som jobbar mer Ă„teruppbyggnaden av koraller Ă€r tankarna ofta fyllda med tusentals korallfragment. Det tar enormt mycket tid att rengöra och “föda upp” fragmenten pĂ„ grund av de repetitiva uppgifterna som exempelvis att inspektera fragmenten. Det Ă€r hĂ€r CHARM kommer in.

CHARM stÄr för Coral Husbandry Automated Raceway Machine och Àr en robot som kombinerar vetenskaplig forskning med datorautomatisering för att spara tid och odla motstÄndskraftiga korallkolonier i större skala. CHARM Àr dock mer Àn bara en robot. En viktig del av anordningen Àr den molnbaserade programvaran. Reef Builders skriver "För att kontrollera CHARM vÀljer anvÀndare en programsekvens frÄn onlineportalen med hjÀlp av en dator eller smartphone-app".

Ett av de största och mest besvÀrliga problemen nÀr man odlar koraller Àr pÄvÀxten av alger. Alger kan störa, och till och med stoppa, korallens tillvÀxt. CHARMs programvara kan identifiera alger och ta bort dem pÄ ett sÀkert sÀtt. Reef Builders skriver:

– Den inbyggda kameran laddar upp bilder till programvara som kan skilja alger frĂ„n koraller. Programvaran initierar sedan en rengöringssekvens. Denna programvara har ocksĂ„ potential att leta efter fĂ€rgförĂ€ndringar, dvs tecken pĂ„ sjukdom, blekning eller parasiter.

Roboten kan administrera nÀring till korallerna och övervaka tillvÀxt. Tillsammans med andra framtida funktioner gör detta CHARM till en perfekt medhjÀlpare.

CHARM Ă€r fortfarande en prototyp, men har potential att ta produktionen av “plantskolevuxna” korallfragment för restaurering av rev i haven till en större skala. Rodan skriver:

– Den hĂ€r tekniken har redan en koppling till den befintliga branschen att odla koraller pĂ„ land i tankar eller akvarier, Ă€r utformad för anvĂ€ndning i bĂ„de stor och liten skala och Ă€r prisvĂ€rd för önationer och utvecklingslĂ€nder över hela vĂ€rlden.

Om du vill titta pĂ„ en kort video om CHARM klicka HÄR!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.