Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦾 CHARM - roboten som odlar koraller

🦾 CHARM - roboten som odlar koraller

CHARM är en robot som underlättar restaurerandet av korallrev. Roboten styrs enkelt med en app från mobilen eller datorn.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Stephen Rodan är en ingenjör med stor passion för korallrev, särskilt för att restaurera korallrev i det vilda. Stephen ville ha en positiv inverkan på miljön, så han startade Beyond Coral Foundation med målet att skydda, bevara och återställa korallrev med hjälp av kultur, konst, teknik och utbildning. Tack vare stiftelsen, och sina besök på projekt som arbetar för att restaurera korallrev runt om i världen, kom han på idén till CHARM.

Stephen Rodan. Bild: Reef Builders

På anläggningar som jobbar mer återuppbyggnaden av koraller är tankarna ofta fyllda med tusentals korallfragment. Det tar enormt mycket tid att rengöra och “föda upp” fragmenten på grund av de repetitiva uppgifterna som exempelvis att inspektera fragmenten. Det är här CHARM kommer in.

CHARM står för Coral Husbandry Automated Raceway Machine och är en robot som kombinerar vetenskaplig forskning med datorautomatisering för att spara tid och odla motståndskraftiga korallkolonier i större skala. CHARM är dock mer än bara en robot. En viktig del av anordningen är den molnbaserade programvaran. Reef Builders skriver "För att kontrollera CHARM väljer användare en programsekvens från onlineportalen med hjälp av en dator eller smartphone-app".

Ett av de största och mest besvärliga problemen när man odlar koraller är påväxten av alger. Alger kan störa, och till och med stoppa, korallens tillväxt. CHARMs programvara kan identifiera alger och ta bort dem på ett säkert sätt. Reef Builders skriver:

– Den inbyggda kameran laddar upp bilder till programvara som kan skilja alger från koraller. Programvaran initierar sedan en rengöringssekvens. Denna programvara har också potential att leta efter färgförändringar, dvs tecken på sjukdom, blekning eller parasiter.

Roboten kan administrera näring till korallerna och övervaka tillväxt. Tillsammans med andra framtida funktioner gör detta CHARM till en perfekt medhjälpare.

CHARM är fortfarande en prototyp, men har potential att ta produktionen av “plantskolevuxna” korallfragment för restaurering av rev i haven till en större skala. Rodan skriver:

– Den här tekniken har redan en koppling till den befintliga branschen att odla koraller på land i tankar eller akvarier, är utformad för användning i både stor och liten skala och är prisvärd för önationer och utvecklingsländer över hela världen.

Om du vill titta på en kort video om CHARM klicka HÄR!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.