Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€–Bubblor och robotar ska rensa floder

đŸ€–Bubblor och robotar ska rensa floder

Studenter anvÀnder bubblor, robotar och artificiell intelligens för att rensa vÀrldens floder frÄn plast.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Plast Ă€r ett stort problem som pĂ„verkar nĂ€stan varje hörn av vĂ€rlden. Studenter frĂ„n ETH ZĂŒrich Universitet i Schweiz försöker tillsammans med volontĂ€rer att hantera plastföroreningar innan de nĂ„r haven.

Studenterna har designat och utvecklat ett system med artificiell intelligens, robotar och automatisering. Systemet kallas Autonomous River Cleaning eller ARC.

ARC kommer att plocka bort plastföroreningar frÄn floder runt om i vÀrlden för att förhindra att en stor del av föroreningarna hamnar i haven. Just nu Àr projektets största utmaning att fÄ all plast till en upphÀmtningsplats sÄ att de insamlade föroreningarna kan plockas upp och transporteras bort.

För att lösa detta problem anvĂ€nder studenterna bakom ARC matematisk modellering och vĂ€tskedynamik. Optimist Daily skriver ”För att fösa avfallet mot uppsamlingsplatsen sĂ„ kommer teamet att pumpa luft i vattnet pĂ„ ett sĂ€tt som liknar hur bubbelpooler fungerar. Grupper av trycksatta rör, sĂ„ kallade bubbelridĂ„er, kommer att placeras vid botten av floden, vilket skapar ett konstant flöde av luftbubblor uppĂ„t i vattenmassan. Detta kommer att pressa plastpartiklar till ytan, vilket gör det lĂ€ttare att samla ihop dem.”

Andra projekt har tidigare anvÀnt bubblor för att avlÀgsna plast frÄn vatten. ARC -teamet tar dock metoden ett steg lÀngre genom en autonom robot utrustad med AI som kan skilja plast frÄn andra typer av avfall eller biomassa. En kamera fÀst pÄ robotarmen kan identifiera olika sorters avfall, samla ihop plasten och returnera biomassa som har plockats upp av misstag.

Med hjÀlp av flytande GPS-utrustning kan eleverna bestÀmma mÀngden plast och vilken typ av avfall som hamnar i floder. De kan ocksÄ se vilka vÀgar avfallet fÀrdas. Att kÀnna till hur avfallet rör sig pÄ sin vÀg ut i havet kan bidra till utvecklingen av nya och förbÀttrade strategier för avlÀgsnandet av föroreningarna.

För nĂ€rvarande testas ARC-systemet i floden Limmat i ZĂŒrich. Studenterna hoppas kunna anvĂ€nda systemet i större floder i Indien, Sydostasien och Afrika redan nĂ€sta Ă„r.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.