Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🤖Bubblor och robotar ska rensa floder

🤖Bubblor och robotar ska rensa floder

Studenter använder bubblor, robotar och artificiell intelligens för att rensa världens floder från plast.

Linn Winge
Linn Winge

Plast är ett stort problem som påverkar nästan varje hörn av världen. Studenter från ETH Zürich Universitet i Schweiz försöker tillsammans med volontärer att hantera plastföroreningar innan de når haven.

Studenterna har designat och utvecklat ett system med artificiell intelligens, robotar och automatisering. Systemet kallas Autonomous River Cleaning eller ARC.

ARC kommer att plocka bort plastföroreningar från floder runt om i världen för att förhindra att en stor del av föroreningarna hamnar i haven. Just nu är projektets största utmaning att få all plast till en upphämtningsplats så att de insamlade föroreningarna kan plockas upp och transporteras bort.

För att lösa detta problem använder studenterna bakom ARC matematisk modellering och vätskedynamik. Optimist Daily skriver ”För att fösa avfallet mot uppsamlingsplatsen så kommer teamet att pumpa luft i vattnet på ett sätt som liknar hur bubbelpooler fungerar. Grupper av trycksatta rör, så kallade bubbelridåer, kommer att placeras vid botten av floden, vilket skapar ett konstant flöde av luftbubblor uppåt i vattenmassan. Detta kommer att pressa plastpartiklar till ytan, vilket gör det lättare att samla ihop dem.”

Andra projekt har tidigare använt bubblor för att avlägsna plast från vatten. ARC -teamet tar dock metoden ett steg längre genom en autonom robot utrustad med AI som kan skilja plast från andra typer av avfall eller biomassa. En kamera fäst på robotarmen kan identifiera olika sorters avfall, samla ihop plasten och returnera biomassa som har plockats upp av misstag.

Med hjälp av flytande GPS-utrustning kan eleverna bestämma mängden plast och vilken typ av avfall som hamnar i floder. De kan också se vilka vägar avfallet färdas. Att känna till hur avfallet rör sig på sin väg ut i havet kan bidra till utvecklingen av nya och förbättrade strategier för avlägsnandet av föroreningarna.

För närvarande testas ARC-systemet i floden Limmat i Zürich. Studenterna hoppas kunna använda systemet i större floder i Indien, Sydostasien och Afrika redan nästa år.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.