Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📰 Warp News - nyhetsbyrĂ„n som ger dig en mer balanserad bild av omvĂ€rlden

📰 Warp News - nyhetsbyrĂ„n som ger dig en mer balanserad bild av omvĂ€rlden

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden blir bÀttre. En stor anledning till det Àr sannolikt deras nyhetskonsumtion och övervikten av negativa nyheter. DÀrför startar vi Warp News med faktabaserade optimistiska nyheter.

Mathias Sundin
Magnus Aschan
Mathias SundinMagnus Aschan

Dela artikeln

“If it bleeds it leads” Ă€r en truism, en sjĂ€lvklarhet för alla som jobbar med eller följer nyhetsrapporteringen i media. En truism vi tĂ€nker vara med och Ă€ndra pĂ„.

Ska inte media rapportera verkligheten? SjÀlvklart ska de göra det, men nu rÄder en stor övervikt av negativa nyheter i en vÀrld som blir allt bÀttre. De senaste Ärtiondena har vÄr planet blivit avsevÀrt mer demokratisk, över en miljard mÀnniskor har lÀmnat extrem fattigdom, vÀlstÄndet Àr högre, fler gÄr i skolan och lÀr sig att lÀsa Àn nÄgonsin tidigare och vi lever lÀngre och hÀlsosammare Àn under nÄgon gÄng tidigare i historien. Hans Rosling visade oss detta bÀttre Àn nÄgon annan.

Medias rapportering allt mer negativ

Samtidigt har medias rapportering om denna verklighet blivit alltmer negativ. Det ser vi en analys av nyheter i 130 lÀnder frÄn 1979 till 2010.

Vi gjorde sjÀlva ett nedslag i svensk media.

Vi jÀmförde en negativ nyhet om risken för utrotning av djurarter med en positiv nyhet om att fÄnga tvÄ tredjedelar av allt koldioxid som nÄgonsin slÀppts ut. Kanske den största enskilda insats för att bromsa klimatförÀndringarna som föreslagits. BÄda nyheterna byggde pÄ framstÄende forskning, bÄda var kopplade till FN och bÄda rörde klimatförÀndringarna och de presenterades med bara en mÄnads mellanrum.

Den negativa nyheten fick tio gÄnger sÄ stor uppmÀrksamhet i svenska media.

Dessutom med forskarnas vÀrsta scenario i fokus. Vi menar inte att den negativa nyheten borde ignorerats, den ska sjÀlvklart rapporteras. Men den positiva borde fÄtt minst lika stor uppmÀrksamhet.

För att balansera denna negativa övervikt startar vi Warp News. DÀr rapporterar vi faktabaserade optimistiska nyheter.

Det finns mÄnga positiva nyheter, men de sprids sÀllan

Det började som en Facebookgrupp för ett par Är sedan dÀr vi började dela optimistiska nyheter. Först trodde vi, skadade av vÄr egen nyhetskonsumtion, att vi inte skulle hitta tillrÀckligt mÄnga positiva nyheter. Via sociala medier och aktivt letande hittade vi flera kÀllor och noterade att det finns gott om dem, men att de sÀllan fÄr nÄgon större spridning.

Nu gör vi Warp News till en plattform som inte bara finns pÄ Facebook. De artiklar vi skriver delar vi i alla sociala medier och nu finns Àven en podcast med faktabaserade optimistiska nyheter.

Faktabaserad optimism

Faktabaserad optimism innebĂ€r att vi tittar pĂ„ fakta och ser en positiv utveckling i vĂ€rlden. Det innebĂ€r inte att man förnekar problem, men vi ser att mĂ€nskligheten lĂ€rt sig att lösa problem och skapa möjligheter med vetenskap och öppna samhĂ€llen. DĂ€rför Ă€r det rationellt att tro att framtiden kommer bli Ă€nnu bĂ€ttre, men vi mĂ„ste gemensamt jobba mot ett mĂ„l. Det sker inte av sig sjĂ€lvt. Faktabaserad optimism Ă€r inte samma sak som en positiv instĂ€llning till livet. Det Ă€r inte “det finns inget dĂ„ligt vĂ€der, bara dĂ„liga klĂ€der.” Men vi som Ă€r aktiva inom Warp Institute har noterat att nĂ€r man fĂ„r en balanserad syn pĂ„ verkligheten och noterar de stora framgĂ„ngar vi gjort och gör sĂ„ blir man ocksĂ„ mer positiv.

En mix av nyhetskÀllor behövs

Vi rekommenderar ingen att bara lÀsa Warp News, utan istÀllet konsumera en mix av nyheter och media. Nyhetsmedia har en avgörande roll i demokratiska samhÀllen. SjÀlvklart ska de rapportera om krig, katastrofer, brott och annat negativt. Men journalistiken och nyhetsmedia mÄste utvecklas. Det Àr inte rimligt att fÄ en skev verklighetsuppfattning via media.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden blir bÀttre. En stor anledning till det Àr sannolikt deras nyhetskonsumtion.

Det underbara med den vÀrld vi lever i Àr att vi alla har makt att Àndra pÄ det. DÀrför startar vi Warp News. De digitala verktygen ger oss möjlighet att sprida faktabaserade optimistiska nyheter över stora delar av vÀrlden, utan att ha en stor nyhetsredaktion, en tv-studio eller möjligheten att sÀnda radio.

Vi hoppas du gillar nyheterna, och hjÀlper oss att sprida dem.

Magnus Aschan, chefredaktör för Warp News

Mathias Sundin, ordförande i stiftelsen Warp Institute


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.