Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Hemligheten bakom lycka

💡 Hemligheten bakom lycka

Vad gör oss lyckliga? Kelly Odell tar dig med pÄ en resa frÄn de gamla grekerna till kroppens egenproducerade cannabis för att ta reda pÄ det.

Kelly Odell
Kelly Odell

Dela artikeln

Det har under en lÀngre tid pÄgÄtt en debatt mellan tvÄ lÀger. Den ena sidan hÀvdar att njutning Àr nyckeln till lycka, medan den andra menar att syfte eller mening Àr nyckeln till den sanna lyckan.

Religiösa ledare, filosofer och vetenskapsmÀn har pÄ olika sÀtt bidragit till att hÄlla liv i denna debatt genom historien. I den judisk-kristna traditionen har vissa fraktioner fokuserat pÄ att mÀnniskans syfte Àr att tjÀna och dyrka Gud liksom förnekandet av vÀrldsliga nöjen. Medan andra pÄpekar att Bibeln sÀger att mat, vin, musik, dans och sexualitet Àr gÄvor frÄn Gud skÀnkta för vÄrt nöje.

I en tid dÄ lycka inte var nÄgot de flesta i allmÀnhet strÀvade efter eller ens trodde var möjligt, hÀvdade Sokrates (460 f.Kr.), som av mÄnga betraktas som den första vÀsterlÀndska optimisten, att mÀnniskor kunde uppnÄ lycka genom rationell kontroll över sina önskningar. För grekerna pÄ den tiden sÄgs lycka vanligtvis som en sÀllsynt gÄva frÄn gudarna som gavs till fÄ. Men Sokrates hÀvdade att lycka kunde uppnÄs genom dygd. Genom att undertrycka eller Ätminstone kontrollera vÄra drifter efter njutning och ego, kan vi uppnÄ genuin lycka.

Den hedonistiske filosofen

UngefÀr hundra Är efter Sokrates födelse anammade en annan grekisk filosof vid namn Epikuros ett annat förhÄllningssÀtt till lycka. Epicurus var en hedonistisk filosof som hÀvdade att njutning och smÀrta styr mÀnskligt beteende.

För Epikuros handlade nyckeln till lycka om att leva ett "obesvÀrat" liv. Idag tenderar vi att anvÀnda hedonism för att beskriva extrem maximering av sinnlig njutning, men Epikuros förestÀllning om lycka var mer nyanserad. Han var inte pÄ nÄgot sÀtt motvillig till sensuell njutning men hÀvdade att frÄnvaron av smÀrta eller obehag var en mer uppnÄelig och varaktig form av njutning.

"MĂ„-bra" kemikalier

Vetenskapen kan nu ha kommit nÀrmare mÄlet att förena dessa tvÄ perspektiv. Och en snabb granskning av "lyckoforskning" indikerar att njutning och syfte bÄda bidrar till lycka, sÄ frÄgan Àr, varför inte göra bÄde och?

Forskaren Sonja Lyubomirsky presenterar till exempel i sin bok The Myth of Happiness bevis som stödjer tanken att en stark kÀnsla av syfte kan förbÀttra vÄr lycka. Annan forskning visar att njutbara upplevelser kan frigöra en myriad av kroppens "mÄ-bra" kemikalier.

Dessa "mÄ-bra"-kemikalier Àr frÀmst:

  • Endocannabinoider – kroppens egenproducerade cannabis hjĂ€lper till att reglera dopamin, kroppens stora nöjeskemikalier
  • Oxytocin och vasopressin – hormoner kopplade till starkt sex och starka relationer
  • Endorfin - kommer frĂ„n latin och betyder bokstavligen "egenproducerat morfin"
  • Gaba – "den Ă„ngestdĂ€mpande molekylen”
  • Serotonin – "sjĂ€lvförtroendemolekylen"
  • Adrenalin – "energimolekylen"

Genetiken spelar roll

En hel del kunskap ÄterstÄr för att vi ska kunna Ästadkomma den rÀtta neurokemiska balansen som skapar en kÀnsla av lycka, men det rÄder ingen tvekan bland forskare om att dessa kemikalier spelar en viktig roll.

Men varför vÀljer vÄr kropp att belöna oss "eller inte" med dessa lyckococktails?

En del av svaret Àr helt klart genetik. Vissa av oss föds med en mer fördelaktig blandning av dessa kemikalier, vilket kan hjÀlpa till att förklara varför mÀnniskor upplever och hanterar svÄrigheter pÄ olika sÀtt. Men andra betydande bidragsgivare till hjÀrnans belöningssystem Àr de saker vi vÀljer att göra. Till exempel, om vi vÀljer att trÀna eller ha sex, belönar vÄr kropp oss med nÄgra av dessa kemikalier.

Gör gott – mĂ„ bra

Det Àr troligt att genom att vÀlja att delta i aktiviteter som vi anser vara meningsfulla, fÄr vi vÄra kroppar att belöna oss med ett antal av dessa mÄ-bra kemikalier. FrÄgan Àr med andra ord inte om njutning eller syfte Àr viktigare för vÄr lycka, utan snarare att förstÄ att njutning och syfte Àr intrikat sammanflÀtade. NÀr vi gör bra mÄr vi bra!

Och Àven om njutningen av sex, trÀning eller en god mÄltid kan skÀnka oss en skön kÀnsla, tenderar dessa belöningar att vara kortvariga och aktiviteterna mÄste upprepas för att uppnÄ samma nivÄ av tillfredsstÀllelse.

Å andra sidan, att engagera oss i saker som ger en kĂ€nsla av syfte kanske inte ger de "höjdpunkter" som uppnĂ„s med njutningsfulla aktiviteter. Men de ger sannolikt en högre nivĂ„ av allmĂ€n tillfredsstĂ€llelse som varar en lĂ€ngre tid.

SÄ Äterigen Àr frÄgan, varför vÀlja? Engagera dig i saker som ger dig en kÀnsla av mening och njut av trÀning, god mat och bra sex!

Kombinationen av njutning och mening Àr lyckans verkliga hemlighet!


Vill du lÀsa mer av Kelly Odell? HÀr finner du tidigare krönikor:

Kelly Odell - Warp News
FöredragshÄllare, författare, strategikonsult och ledarskapscoach.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.