Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💃Det glada 20-talet: borta eller bara fördröjt?

💃Det glada 20-talet: borta eller bara fördröjt?

Vi behöver inte ge upp hoppet om "Det glada 20-talet", enligt Kelly Odell. I den hÀr essÀn tar Kelly upp flera indikationer, som pekar mot att vi kan vara pÄ vÀg mot en blomstrande ekonomi.

Kelly Odell
Kelly Odell

Dela artikeln

Nu nĂ€r vi stadigt nĂ€rmar oss det nya normala ”post-covid” finns det flera ekonomiska indikatorer som ger oss goda skĂ€l att vara optimistiska.

Hösten 2019 sÄg vi fram emot ett strÄlande 2020-tal. Faktum Àr att 2020 började bra för mÄnga av oss. Mitt eget företag levererade det bÀsta första kvartalet i vÄr 25-Äriga historia, men sedan dök april upp och vi kÀnner alla till vad som hÀnde sen.

Ett Är senare börjar vi se ljus i tunneln, eller som Churchill kanske skulle ha sagt: "början pÄ slutet" av denna pandemi. Den som letar efter en ljusglimtar i molnhopen som har hÀngt över oss i mer Àn ett Är kan börja med att titta pÄ nÄgra av de tecken som tyder pÄ att "det glada 20-talet" fortfarande kan bli verklighet.

  • Internationella valutafonden (IMF) har justerat upp sin prognos för global ekonomisk tillvĂ€xt flera gĂ„nger och förvĂ€ntar sig för nĂ€rvarande 5,5 procent tillvĂ€xt för 2021 och 4,4 procent 2022.
  • Regeringarnas hjĂ€lppaket som driver upp skuldsĂ€ttningen i mĂ„nga lĂ€nder verkar verkar ha lönat sig. Den amerikanska lĂ€ttnadslagen, till exempel, representerar hela 4,5 % av den nominella BNP, men ekonomer förvĂ€ntar sig att den kommer att bidra till en 3 %  ökning av real BNP för 2021, enligt JP Morgan.
  • Konsumentbesparingarna Ă€r i stora delar av vĂ€rlden pĂ„ en rekordhög nivĂ„. Konsumenter tenderar att vara mer sparsamma under ekonomiska nedgĂ„ngar. Kombinationen av bĂ„de tvingade och frivilliga minskningar av konsumtionen till följd av covid-19 har skapat en exceptionell besparingsbuffert, enligt siffror frĂ„n Fitch Ratings.  
  • RĂ€ntorna förvĂ€ntas förbli lĂ„ga under en överskĂ„dlig framtid, och vissa centralbanker förvĂ€ntas sĂ€nka rĂ€ntorna ytterligare, enligt Bloomberg.


Möjligheter framÄt

Efter ett Är av att sitta och jobba hemma i mysklÀder Àr det mÄnga som vill uppdatera garderoben. Photo by DocuSign / Unsplash

Kort sagt, det finns mÄnga tecken pÄ att bÀttre tider kan vara precis runt hörnet. Men för att inte dra för stora vÀxlar kan det vara bra att komma ihÄg att alla dessa goda nyheter bygger pÄ antaganden om att vacciner fortsÀtter att rulla ut i en stadig takt och att inga nya mutationer utvecklas som inte svarar pÄ vacciner. Men om framtiden verkligen Àr sÄ ljus som den verkar kunna bli, vilka möjligheter och utmaningar kommer vi att möta i den nÀrmaste framtiden?

Dags att klÀ upp sig

KlÀdindustrin fick en rejÀl smÀll under Covid-19 och lönsamheten föll över 93% under 2020. Men efter ett Är av att sitta framför skÀrmen hemma i mysiga klÀder kommer mÄnga av oss att vilja fylla pÄ garderoben med nÄgot snofsigare. Enligt en studie jobbar till och med 11% nakna hemifrÄn!

NÀr pandemin slÀpper sitt grepp om vÀrlden, Àr en stark tillvÀxt att vÀnta inom denna industri. Detta gÀller sÀrskilt klÀdförsÀljning online som förvÀntas öka med mer Àn 20 % 2021 (30 procent i Europa och USA), jÀmfört med 2020. Detta enligt siffror frÄn McKinsey.

En av utmaningarna för klÀdindustrin liksom mÄnga andra detaljhandelsföretag kommer att vara att omvÀrdera de fysiska butikernas roll. Frestelsen kan vara stor att stÀnga butiker för att istÀllet satsa pÄ digital försÀljning, men det finns en risk att mÄnga ÄterförsÀljare inte förstÄr den roll fysiska butiker spelar i den digitala försÀljningen.

En av klÀdkedjornas stora dilemman Àr att vÀrdera butikernas roll. Hur kommer vÄr shopping se ut post-covid?

Arbetstagarnas marknad

Innan pandemin kÀmpade mÄnga företag för att rekrytera personer med rÀtt kompetens. Vissa lÀnder hade till och med identifierat bristen pÄ personer med efterfrÄgad kompetens som ett potentiellt hinder för ekonomisk tillvÀxt.

Pandemin Àndrade spelreglerna plötsligt och arbetslösheten eskalerade eftersom mÄnga företag upplevde minskad efterfrÄgan. En snabb tillvÀxt efter covid-19 kommer mest troligt föra oss tillbaka till samma plats som vi var pÄ innan pandemin. Det Àr sannolikt hög tid att börja rekrytera om du inte redan har gjort det!

Arbetslösheten gick upp som ett skott under pandemin, men en snabb ÄterhÀmtning Àr att vÀnta och dÄ kan det vara god idé att börja rekrytera toppkompetenser redan nu.

Omdefiniera arbetsplatsen

Det var sÀkert mÄnga som arbetade hemifrÄn före covid-19, men det senaste Äret har det varit det enda alternativet för mÄnga. Effekterna av att arbeta hemifrÄn under en lÀngre period har inte alla varit positiva, men studier tyder pÄ att sÄ mycket som 33% av arbetskraften kommer att arbeta hemifrÄn i framtiden i USA och i ledande marknader i Europa.  

Medan de flesta mÀnniskor upplever vissa problem med pÄtvingad isolering under pandemin, Àr det Àven mÄnga som identifierat en del positiva effekter: mer frihet, bÀttre balans mellan arbete och privatliv, lÀttare att hantera familjeaktiviteter och mindre stress. Vissa företag undersöker redan möjligheterna att spara pengar pÄ kontorslokaler genom att lÄta de anstÀllda fortsÀtta arbeta hemifrÄn. Dessa förÀndringar kommer inte komma utan lite vÀxtvÀrk.

MÄnga chefer ber mig om rÄd nÀr de leder pÄ avstÄnd. Hur behÄller vi en kÀnsla av tillhörighet nÀr vi inte trÀffas lika ofta som tidigare? Hur vet vi att mÀnniskor arbetar? En sak Àr i alla fall tydlig, arbetsplatsen Àr inte nödvÀndigtvis en "plats" lÀngre.

Hela 33 % av arbetskraften i USA och Europa kan Ă€ven framgent jobba hemifrĂ„n. 

Den gröna effekten

Pandemier Ă€r illa för mĂ€nniskor, men historiskt tenderar de att ha en positiv inverkan pĂ„ klimatet. Forskning frĂ„n geografiska institutionen vid universitetet i MĂŒnchen, Tyskland, tyder pĂ„ att epidemiska episoder genom mĂ€nsklig historia tenderar att ha en positiv effekt pĂ„ atmosfĂ€ren eftersom att den mĂ€nsklig aktiviteten minskar. Covid-19 Ă€r inget undantag.

Till exempel minskade resor med flygplan och bilar dramatiskt under covid-19 vilket bidrog till en betydande reducering av föroreningar och vÀxthusgasutslÀpp. FrÄgan kvarstÄr vad som kommer att hÀnda nÀr covid-19 tar slut? Men den goda nyheten Àr att alla resor som vi inte tog till kontoret under pandemin har bidragit till en ÄterhÀmtning.

NÀr vi ÄtervÀnder till kontoret efter pandemin, kommer vi inte att göra det tvÄ gÄnger om dagen för att kompensera för alla de gÄnger vi inte Äkte till jobbet under 2020. Det Àr ocksÄ osannolikt att mÀnniskor tar extra semesterflyg för att kompensera för de vi missade under karantÀnen.

Djur och natur har fÄtt en ÄterhÀmtning nÀr den mÀnskliga aktiviteten legat pÄ sparlÄga.

Livet pÄ landet fÄr en renÀssans

Att leva pÄ landet erbjuder betydande fördelar för mÄnga mÀnniskor med lÀgre bostadspriser, nÀrhet till naturen och lÄngsammare takt. Den största nackdelen har varit bristen pÄ jobb.

Nu nÀr vi vet att mycket av vÄrt arbete kan göras var som helst ifrÄn, sÄ lÀnge det finns en bra internetuppkoppling, har mÄnga mÀnniskor blivit inspirerade att utforska landsbygden som ett möjligt alternativ till storstaden.

Nationella, regionala och lokala myndigheter i mÄnga delar av vÀrlden drar nytta av denna trend genom att investera kraftigt i förbÀttrad digital infrastruktur och genom att erbjuda olika incitament för mÀnniskor som Àr intresserade av att flytta till landsbygden.

Om du ÀndÄ ska jobba hemifrÄn, varför inte med denna vy?

Till exempel har den lilla italienska byn Santa Fiora i hjÀrtat av Toscana marknadsfört sig som en "Santa Fiora Smart Village" med subventionerade hyror till de som flyttar dit.

Liknande trender förekommer i hela Europa, Nordamerika och delar av Asien. Redan före covid-19 gjorde Japans premiÀrminister Yoshihide Suga vitalisering av Japans förfallna landsbygd som en huvudfrÄga i hans socioekonomiska politik.
Under det senaste Äret har en rekordstor mÀngd personer flyttat frÄn Tokyo och antalet som flyttade in minskade nÀstan lika mycket.

Kelly Odell Àr en prisbelönt talare, ledarskapsutbildare och författare.

Titta pÄ hans TEDx-tal som hölls i gruvan i Kiruna. FörÀndring Àr en del av vÄr tid
.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.