Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Spendera tid med barnen

💡 Optimist's Edge: Spendera tid med barnen

SkÀrmtid, karriÀr, trÀning och fritidsintressen. De flesta förÀldrar har dÄligt samvete för att de inte spenderar tillrÀckligt med tid med sina barn och enligt vÄr undersökning tror de flesta att vi Àr mindre med vÄra barn nu Àn förr. Men stÀmmer det verkligen?

Magnus Aschan
Erik Almqvist
Magnus AschanErik Almqvist

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk har fel om

I vÄr undersökning tror flest, 43 procent, att vi spenderar mindre tid med vÄra barn nu Àn pÄ 60-talet. 30 procent tror att tiden Àr ungefÀr densamma medan 27 procent tror att vi Àgnar mer tid Ät barnen nu.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Faktum Àr att vi spenderar dubbelt sÄ mycket tid med vÄra barn nu i jÀmförelse med för 50 Är sedan och i vissa fall Àr det betydligt mer Àn sÄ. Det hÀr visar en omfattande studie genomförd i 11 lÀnder.

BÄde mammor och pappor spenderar mer tid med barnen, men mammorna spenderar överlag mer tid. UtbildningsnivÄ Àr en viktig faktor, ju högre utbildning förÀldrarna har desto mer tid spenderar de med barnen.

💡 Optimist's Edge

Vi spenderar vÀsentligt mer tid med vÄra barn nu Àn pÄ 60-talet och det sista vi behöver Àr dÄligt samvete över att vi borde ge vÄra barn Ànnu mer tid. AnvÀnd istÀllet denna historiskt vÀl tilltagna tid med dina barn pÄ ett bra sÀtt.

Att ha mycket tid Àr ena sidan pÄ myntet, den andra Àr vad som ibland lite klyschigt kallas för kvalitetstid: att Àgna barnet uppmÀrksamhet och göra saker som bÄda tycker om tillsammans. Och ja, det kan absolut vara med en skÀrm. NÀr du ÀndÄ hÄller pÄ, slÀpp Ängesten över skÀrmtid ocksÄ.

👇 SĂ„ fĂ„r du the Optimist's Edge

Det var, inte heller den hÀr gÄngen, bÀttre förr. FörestÀllningen om en folkhemstillvaro dÄ alla var tillsammans och Àgnade varandra mycket mer tid Àn idag, stÀmmer inte. Bara den kunskapen ger dig en edge, dÀrför att du vet att du inte behöver ha dÄligt samvete.

TvĂ€rtom Ă€r du sannolikt en historiskt unik förĂ€lder som har enormt mycket tid för ditt barn. Vilken möjlighet! Ta tillvara pĂ„ den hĂ€r möjligheten genom Golden Hour – en timme varje dag som du, med fullt fokus, spenderar med dina barn.

UtbildningsnivĂ„n Ă€r en viktig faktor, sĂ„ den starka globala trenden att allt fler gĂ„r i skolan indikerar att förĂ€ldrars tid med barn fortsatt kommer att öka. Ökad utbildning har mĂ„nga positiva effekter och genom att stötta utbildningsprojekt kan du bidra till detta.

Vi spenderar vÀsentligt mer tid med vÄra barn nu Àn pÄ 60-talet och det sista vi behöver Àr dÄligt samvete över att vi borde ge vÄra barn Ànnu mer tid.

📉 Vad folk har fel om

43 procent i vÄr undersökning tror att vi spenderar mindre tid med vÄra barn nu Àn pÄ 60-talet. 30 procent tror att det Àr ungefÀr detsamma medan 27 procent tror att vi Àgnar mer tid Ät barnen nu.

En klar majoritet tror att förÀldrar spenderar mindre tid med sina barn nu Àn pÄ 60-talet. KÀlla: Warp News

MÄnga har dÄligt samvete

Det finns flertalet undersökningar som visar att förÀldrar har dÄligt samvete över att de spenderar för lite tid med sina barn.

Enligt Play Report, en undersökning IKEA gjort som baseras pÄ 16,174 internetbaserade intervjuer, kÀnner nÀstan varannan förÀlder, 49 procent, att de inte har tillrÀckligt med tid att leka med sina barn och ungefÀr lika mÄnga har dÄligt samvete för det. Den siffran har ökat jÀmfört med resultatet frÄn 2009.

I SCB:s undersökning frĂ„n 2019 svarar en av fyra förĂ€ldrar att de tycker att det Ă€r svĂ„rt att förena arbete och fritid. Över en period pĂ„ sex Ă„r har andelen som upplever svĂ„righeter ökat frĂ„n 18 till 25 procent.

SkĂ€rmtid – stĂ€ndigt denna skĂ€rmtid

VÄr tids stora frÄga vad gÀller tid med barnen Àr naturligtvis skÀrmtid. Det hÀr Àr termen som stÀndigt Äterkom nÀr vi gjorde research till den artikel du nu lÀser.

I rapporten Ungar & Medier frÄn Statens MedierÄd framgÄr att 51 procent av förÀldrarna oroar sig över hur skÀrmar pÄverkar deras barn och 63 procent har dÄligt samvete över sina barns skÀrmtid.

Det gÄr givetvis inte att pÄstÄ att de svarande i dessa undersökningar "har fel" nÀr de anger att de har dÄligt samvete eller svÄrt att fÄ ihop det. DÀremot finns det all anledning att sÀtta diskussionen i en historisk kontext och skifta fokus till vilka möjligheter de flesta förÀldrar har idag att spendera tid med sina barn, med skÀrm eller utan.

Vi har historiskt vĂ€ldigt mycket tid med vĂ„ra barn, men har mer dĂ„ligt samvete Ă€n tidigare generationer för att vi spenderar för lite tid med vĂ„ra barn. SĂ„ skĂ€rmtiden förstĂ„s, som oroar de flesta förĂ€ldrar. 

📈 HĂ€r Ă€r fakta

SkuldkÀnslor och dÄligt samvete över att vi Àr Àgnar oss för lite Ät vÄra barn Àr ett signum för vÄr tid. Men tillbringar vi verkligen mindre tid med vÄra barn idag jÀmfört med för 30, 40 eller 60 Är sedan?

Svaret Àr: Absolut inte. FörÀldrar var betydligt mindre med sina barn förr Àn nu, men de hade högst troligen inte dÄligt samvete för det. Faktum Àr att dagens barn spenderar dubbelt sÄ mycket tid med sina förÀldrar nu jÀmfört med pÄ 60-talet.

Det hÀr framgÄr av en studie gjord av Giulia M. Dotti Sani, vid Collegio Carlo Alberto, och Judith Treas, vid University of California Irvine. De bÄda forskarna har mÀtt hur mycket tid som förÀldrar spenderar med sina barn i: Kanada, Danmark, Tyskland, Spanien, Frankrike, Italien, NederlÀnderna, Norge, Storbritannien, USA och Slovenien. De har jÀmfört 1965 med 2012.

Skillnad mellan mammor och pappor

I nÀstan alla lÀnder dÀr man har mÀtt hur mycket tid förÀldrar spenderar med sina barn dagligen har antalet minuter fördubblats sedan 1965. Det finns fortfarande en skillnad mellan könen i frÄga om vem som spenderar mest tid med barnen, Àven om andelen för bÄda har ökat.

1965 Àgnade en genomsnittlig mamma knappt en timme per dag Ät sina barn. 2012 hade den tiden ökat till över en timme och 40 minuter om dagen.

Den största ökningen har skett i Danmark dÀr mammorna 1965 spenderade mindre Àn 20 minuter om dagen med barnen men 2012 var uppe i 230 minuter dagligen. I Storbritannien spenderade mammorna i snitt 30 minuter med sina barn dagligen 1965. I dag Àr det 150 minuter. Det enda land som sticker ut i studien och dÀr tiden minskat Àr Frankrike dÀr mödrar har gÄtt frÄn att spendera cirka 100 minuter dagligen till mellan 55 och 80 minuter beroende pÄ utbildningsnivÄ.

Tiden mammorna spenderar med sina barn har, enligt studien, ökat i alla lÀnder utom Frankrike. KÀlla: Sani & Treas (2016)

Vad gÀller papporna sÄ har tiden de spenderar med barn gÄtt frÄn runt 20 minuter dagligen till i genomsnitt över en timme och i mÄnga lÀnder spenderar mÀn i snitt 100 minuter dagligen med sina barn.

Tiden papporna spenderar med sina barn har ökat. KÀlla: Sani & Treas (2016)

Det finns Àven studier som visar att svenska pappor Àngnar lÄngt mer tid Ät sina barn i dag jÀmfört med hur det var pÄ 60- och 1970-talet. Idag Àr en pappa i genomsnitt en timme och en kvart varje dag med sina barn medan mamman Àr med barnen tvÄ timmar och 35 minuter, enligt statistik frÄn SCB (2004).

UtbildningsnivÄ och Älder viktiga faktorer

UtbildningsnivÄ Àr en viktig faktor i frÄga om hur mycket tid förÀldrarna spenderar med sina barn. Högutbildade spenderar vÀsentligt mer tid med sina barn Àn vad lÄgutbildade gör, enligt Sani och Treas studie. I flera lÀnder spenderar högutbildade mÀn 30 procent mer tid med sina barn.

Ytterligare en viktig faktor för papporna Ă€r Ă„lder. Enligt siffror frĂ„n FörsĂ€kringskassan tar exempelvis 35–39-Ă„riga pappor ut lĂ„ngt fler förĂ€ldradagar Ă€n 30–34-Ă„riga pappor.

Enligt en studie, genomförd vid Göteborgs universitet, av pappor som tar ut minst sex mÄnaders förÀldraledighet per barn Àr den gemensamma nÀmnaren att de tillhör en medelÄlders medelklass med universitetsutbildning. Ofta har de fria och flexibla arbeten. Livserfarenhet och mognad framtrÀder i deras undersökning som en viktig faktor för att prioritera smÄbarnen. Den moderna pappan tillhör alltsÄ inte en generation av unga fÀder, utan Àr en lite Àldre pappa som har tid och rÄd att vara hemma, och som har en stabil position pÄ arbetsmarknaden.

Intressant fakta i sammanhanget var att Sverige 1974 var första land i vÀrlden att besluta om lagstadgad pappaledighet.

Högutbildade spenderar vÀsentligt mer tid med sina barn Àn vad lÄgutbildade gör. I flera lÀnder spenderar högutbildade mÀn 30 procent mer tid med sina barn.

BĂ€ttre Ă€n 60-talet – men sen dĂ„?

SÄ i jÀmförelse med 1965 spenderar vi alltsÄ vÀsentligt mer tid med vÄra barn idag, men sen dÄ?

Kurvan gÄr inte spikrakt i en riktning. Bland annat studerade Daniel Hallberg vid Uppsala universitet hur förÀldrar mellan 1984 och 1993 delade upp sin tid och kunde visa, att trots att barnen prioriterades, sÄ Àgnades de allt mindre tid. I Finland gjordes 2017 enkÀten "HÀlsa i skolan" som indikerar samma sak.

– Det finns naturliga förklaringar till det hĂ€r. Kvinnorna Ă€r mer aktiva i arbetslivet idag Ă€n tidigare. SamhĂ€llet i sin helhet har förĂ€ndrats vĂ€ldigt mycket och som förĂ€ldrar har vi ganska mycket krav pĂ„ oss sjĂ€lva i arbetslivet. Allt det hĂ€r bidrar till att vi Ă€r mindre med vĂ„ra barn, sa dĂ„ Pia Graniittiaho, enhetschef och sakkunnig inom barn- och familjearbete vid BarnavĂ„rdsföreningen till YLE.

Mer flexibilitet och mindre pendlande

Men 2020 sköljde en pandemi över jorden och situationen förÀndrades radikalt för de flesta förÀldrar. Trots att mÄnga fick ökad stress, förlorade jobb och inkomst, sÄ innebar det ocksÄ en positiv utveckling. FörÀldrar fick mer tid för sina barn.

Enligt en studie genomförd av Australian Institute of Family Studies svarade 61 procent av papporna att de, pÄ grund av restriktioner, spenderar mer tid med barnen i lÀrande och skolarbete. 46 procent spenderade mer tid med lugnare lekar, konst och hantverk och 21 procent spenderade mer tid med att spela dator- eller tv-spel med barnen.

Kvantitet + kvalitet = WIN!

Vi spenderar alltsÄ mer tid nu Àn nÄgonsin med barnen. Men kvantitet Àr givetvis inte allt. Det som ibland klyschigt kallas för kvalitetstid, att Àgna barnet full uppmÀrksamhet och göra saker som bÄda tycker om tillsammans, Àr centralt.

En studie om pappornas pÄverkan pÄ barn visar att det i första hand inte Àr mÀngden tid som Àr viktig utan just kvalitetstiden med barnen. I familjer dÀr papporna uppgav att de tyckte om att vara förÀlder hade barnen 28 procent lÀgre risk att visa tecken pÄ beteendeproblem.

Slutsatsen frÄn studien visar pÄ att de psykologiska och emotionella aspekterna av förÀldrarnas engagemang i barnens uppfostran, speciellt hur pappan ser pÄ sig sjÀlv i förÀldrarollen och anpassar sig till den, Àr en viktig faktor i barnens uppfostran.

💡 Optimist's Edge

Synen pÄ barn och unga har successivt förÀndrats under de senaste 100 Ären. I stÀllet för att ses som ofÀrdiga vuxna och förpassas till bakgrunden har de flyttats fram till frÀmsta rummet, med egna rÀttigheter.

90 procent av barnen i Sverige Àr mycket nöjda med sina familjerelationer, enligt en rapport frÄn Barnombudsmannen (2003) och enligt en rapport frÄn BRIS upplever de flesta barn i Sverige att deras förÀldrar Àr nÀrvarande, delar viktiga hÀndelser, lyssnar och tar dem pÄ allvar.

Vi spenderar vÀsentligt mer tid med vÄra barn nu Àn pÄ 60-talet och det sista vi behöver Àr dÄligt samvete över att vi borde ge vÄra barn Ànnu mer tid. AnvÀnd istÀllet denna historiskt vÀl tilltagna tid med dina barn pÄ ett bra sÀtt.

Att ha mycket tid Àr ena sidan pÄ myntet, den andra Àr vad som ibland lite klyschigt kallas för kvalitetstid: att Àgna barnet uppmÀrksamhet och göra saker som bÄda tycker om tillsammans. Och ja, det kan absolut vara med en skÀrm. NÀr du ÀndÄ hÄller pÄ, slÀpp Ängesten över skÀrmtid ocksÄ.

👇 SĂ„ fĂ„r du the Optimist's Edge

För mÄnga av oss finns mer tid Àn nÄgonsin att Àgna oss Ät barnen, men forskningen visar att det gÀller att anvÀnda den kvalitativt ocksÄ. SÄ hur gör man det pÄ bÀsta sÀtt?

  • Golden Hour. Ett initiativ som fĂ„tt mycket fina resultat har genomförts pĂ„ Irland och kallas för "Golden Hour". Initiativet skapades för att hjĂ€lpa förĂ€ldrar att balansera tiden för hemarbete och att ta hand om barn under pandemin. Mellan 12-13 varje arbetsdag under maj 2020 uppmuntrades förĂ€ldrar under parollen "Let's Play Ireland" att spendera tid att leka med sina barn. Över 80 procent av de svarande tyckte att initiativet var vĂ€rdefullt och borde forsĂ€tta och överlag sĂ„gs Golden Hour som positivt. Din gyllene timme med barnen behöver inte vara just 12-13 sĂ„klart, och har du Ă€ldre barn kan det vara andra aktiviteter. Men att avsĂ€tta en bestĂ€md tid för barnen dĂ€r du som förĂ€lder enbart fokuserar pĂ„ dem ger dig en fin edge, och en bĂ€ttre relation med dina barn.
  • Utbildning. Den finns ett starkt samband mellan utbildning och hur mycket tid en förĂ€lder spenderar med barnen, i synnerhet för pappor. DĂ€rför kan du ge dig sjĂ€lv, och andra, en edge genom att utbilda dig sjĂ€lv eller stötta utbildningsprojekt. Högre utbildning leder ofta till mer flexibla arbetstider och bĂ€ttre ekonomi vilket gör det möjigt att vara ledig mer med barnen. Högutbildade skaffar i regel ocksĂ„ barn senare i livet. För papporna innebĂ€r detta att de spenderar mer tid med barnen. Högutbildade mammor skaffar i regel fĂ€rre barn, vilket gör att mer tid kan Ă€gnas Ă„t varje barn. Utbildning har givetvis mĂ„nga fler positiva effekter Ă€n sĂ„. Vill du hjĂ€lpa till kan du exempelvis stötta RĂ€dda Barnens utbildningsinitiativ.
  • DĂ„ligt samvete – glöm det. Sist men inte minst. Det var, inte heller den hĂ€r gĂ„ngen, bĂ€ttre förr. Det fanns ingen romantisk folkhemstillvaro nĂ€r alla var tillsammans och Ă€gnade varandra mycket mer tid Ă€n idag. Bara den kunskapen ger dig en edge, dĂ€rför att du vet att du inte behöver ha dĂ„ligt samvete. TvĂ€rtom Ă€r du sannolikt en historiskt unik förĂ€lder som har enormt mycket tid för ditt barn – vilken möjlighet!

Du har en fördel av att ha den hĂ€r kunskapen innan de flesta andra – vad gör du med din Optimist's Edge?


❓ Vad mer kan du göra?

Vi Àr glada om du vill dela med dig av fler idéer med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp.


Obs! Undersökningen genomfördes pÄ 500 respondenter via Google Surveys.

✍ Skribent: Magnus Aschan

🔍 Research: Erik Almqvist


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.