Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Så får du koll på ekonomin 2023

💡 Optimist's Edge: Så får du koll på ekonomin 2023

💡 Med digitala verktyg kan du få detaljerad koll på din ekonomi.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Ekonomin är i gungfly. Efter pandemin följde en osäker tid och sedan krig, inflation och en framväxande energikris med höga elpriser för både hushåll och företag.

Men vad tror då människor?

7 av 10 tror att priserna kommer att fortsätta öka under 2023. Enligt en färsk undersökning som undersökningsföretaget Ipsos gjort i samarbete med World Economic Forum. Och 8 av 10 tror att realinkomsterna kommer sjunka.

📈 Här är fakta

Det är alltså ett ganska svårt ekonomiskt läge som många befinner sig i när det är dags att välkomna det nya året. Men det går att hitta vägar framåt som gör att den egna situationen kan förstärkas, i grunden handlar det om att få bättre koll på vad just du kan göra.

Alla har sin individuella livssituation och förutsättningar att ta hänsyn till. Men mer kunskap om både smått och stort är nödvändigt för att navigera på bästa sätt i ekonomiskt turbulenta tider. Det finns mycket du kan göra själv för att förbättra förståelsen för din egen privatekonomi.

💡 Optimist's Edge

💡 Med digitala verktyg kan du få detaljerad koll på din ekonomi.

En del använder redan idag ett antal tjänster för att få bättre koll på intäkter och utgifter samt sparande, men det är fält som växer snabbt och nya hjälpmedel skjuter upp som skott ur marken hela tiden.

👇 Så får du Optimist’s Edge

Hitta rätt i verktygslådan. Kanske är några dagars julledighet ett bra tillfälle att botanisera i vad som finns att använda och vad som passar dig. Här är några tips.

I sparappen Dreams sätter du upp mål som du vill spara pengar till, som elräkningen eller en ny bil.

Den hjälper dig sen att spara mer effektivt genom att du får uppdateringar om hur mycket du sparar till exempel genom att minska på utgiftsposter som “tjuvar” pengar från att nå ditt mål.

  • Matpriskollen jämför priser för livsmedel och ger bättre möjlighet att vardagshandla smart.
  • Anyfin är ett omfinansieringsföretag, utvecklat av tidigare medarbetare från Klarna och Spotify, som samlar information som rör dina löpande lån och krediter och erbjuder hjälp att sänka dina utgifter för lån.
  • Ska du lära sjuåringen om privateknomi och vikten av sparande? Kika på Gimi. Här kan du betala för sysslor och veckopeng samtidigt som barnet lär sig mer om siffror och ekonomi.
  • Låneförmedlaren Zenzum har samlat årets bästa ekonomiappar.
  • För att hålla koll på elräkningen finns både Tibber och Greenly.
  • Automatisera. Klivet från att få överblick över ekonomin till att få förslag hur du kan agera på fakta stavas i framtiden allt mer AI. Klivet från att få överblick över ekonomin till att få förslag hur du kan agera på fakta stavas i framtiden allt mer AI. Wired har en intressant artikel om det.

Pst! Missa inte Sveriges mest sparsamma person eller som en del kallar honom “snålaste” tips om att spara i vardagen. Det handlar om fyndlägen, investeringar i prylar, sena bokningar och planering.

"I den bästa av världar så kan tider av kris och ekonomisk oro leda till att allt fler får bättre kunskap om ekonomi, såväl på makro- som individnivå. Det ger många fördelar på sikt," säger Günther Mårder.

Ett av hans tips är att planera:

"Lite tid och bråttom bäddar för impulsköp. Och sådana köp är inte alltid helt väl underbyggda. Sveriges snålaste mångmiljonär rekommenderar framförhållning och struktur som ett effektivt sätt att undgå den fällan," skriver tidningen Allas om hans ett av hans fyra spartips.
Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.