Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: SĂ„ fĂ„r du koll pĂ„ ekonomin 2023

💡 Optimist's Edge: SĂ„ fĂ„r du koll pĂ„ ekonomin 2023

💡 Med digitala verktyg kan du fĂ„ detaljerad koll pĂ„ din ekonomi.

Anna Rennéus Guthrie
Anna Rennéus Guthrie

Dela artikeln

📉 Vad folk tror

Ekonomin Àr i gungfly. Efter pandemin följde en osÀker tid och sedan krig, inflation och en framvÀxande energikris med höga elpriser för bÄde hushÄll och företag.

Men vad tror dÄ mÀnniskor?

7 av 10 tror att priserna kommer att fortsÀtta öka under 2023. Enligt en fÀrsk undersökning som undersökningsföretaget Ipsos gjort i samarbete med World Economic Forum. Och 8 av 10 tror att realinkomsterna kommer sjunka.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Det Àr alltsÄ ett ganska svÄrt ekonomiskt lÀge som mÄnga befinner sig i nÀr det Àr dags att vÀlkomna det nya Äret. Men det gÄr att hitta vÀgar framÄt som gör att den egna situationen kan förstÀrkas, i grunden handlar det om att fÄ bÀttre koll pÄ vad just du kan göra.

Alla har sin individuella livssituation och förutsÀttningar att ta hÀnsyn till. Men mer kunskap om bÄde smÄtt och stort Àr nödvÀndigt för att navigera pÄ bÀsta sÀtt i ekonomiskt turbulenta tider. Det finns mycket du kan göra sjÀlv för att förbÀttra förstÄelsen för din egen privatekonomi.

💡 Optimist's Edge

💡 Med digitala verktyg kan du fĂ„ detaljerad koll pĂ„ din ekonomi.

En del anvÀnder redan idag ett antal tjÀnster för att fÄ bÀttre koll pÄ intÀkter och utgifter samt sparande, men det Àr fÀlt som vÀxer snabbt och nya hjÀlpmedel skjuter upp som skott ur marken hela tiden.

👇 SĂ„ fĂ„r du Optimist’s Edge

Hitta rÀtt i verktygslÄdan. Kanske Àr nÄgra dagars julledighet ett bra tillfÀlle att botanisera i vad som finns att anvÀnda och vad som passar dig. HÀr Àr nÄgra tips.

I sparappen Dreams sÀtter du upp mÄl som du vill spara pengar till, som elrÀkningen eller en ny bil.

Den hjĂ€lper dig sen att spara mer effektivt genom att du fĂ„r uppdateringar om hur mycket du sparar till exempel genom att minska pĂ„ utgiftsposter som “tjuvar” pengar frĂ„n att nĂ„ ditt mĂ„l.

  • Matpriskollen jĂ€mför priser för livsmedel och ger bĂ€ttre möjlighet att vardagshandla smart.
  • Anyfin Ă€r ett omfinansieringsföretag, utvecklat av tidigare medarbetare frĂ„n Klarna och Spotify, som samlar information som rör dina löpande lĂ„n och krediter och erbjuder hjĂ€lp att sĂ€nka dina utgifter för lĂ„n.
  • Ska du lĂ€ra sjuĂ„ringen om privateknomi och vikten av sparande? Kika pĂ„ Gimi. HĂ€r kan du betala för sysslor och veckopeng samtidigt som barnet lĂ€r sig mer om siffror och ekonomi.
  • LĂ„neförmedlaren Zenzum har samlat Ă„rets bĂ€sta ekonomiappar.
  • För att hĂ„lla koll pĂ„ elrĂ€kningen finns bĂ„de Tibber och Greenly.
  • Automatisera. Klivet frĂ„n att fĂ„ överblick över ekonomin till att fĂ„ förslag hur du kan agera pĂ„ fakta stavas i framtiden allt mer AI. Klivet frĂ„n att fĂ„ överblick över ekonomin till att fĂ„ förslag hur du kan agera pĂ„ fakta stavas i framtiden allt mer AI. Wired har en intressant artikel om det.

Pst! Missa inte Sveriges mest sparsamma person – eller som en del kallar honom “snĂ„laste” – tips om att spara i vardagen. Det handlar om fyndlĂ€gen, investeringar i prylar, sena bokningar och planering.

"I den bĂ€sta av vĂ€rldar sĂ„ kan tider av kris och ekonomisk oro leda till att allt fler fĂ„r bĂ€ttre kunskap om ekonomi, sĂ„vĂ€l pĂ„ makro- som individnivĂ„. Det ger mĂ„nga fördelar pĂ„ sikt," sĂ€ger GĂŒnther MĂ„rder.

Ett av hans tips Àr att planera:

"Lite tid och brÄttom bÀddar för impulsköp. Och sÄdana köp Àr inte alltid helt vÀl underbyggda. Sveriges snÄlaste mÄngmiljonÀr rekommenderar framförhÄllning och struktur som ett effektivt sÀtt att undgÄ den fÀllan," skriver tidningen Allas om hans ett av hans fyra spartips.




FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.