Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: SĂ„ blir livet bĂ€ttre med Metaverse

💡 Optimist's Edge: SĂ„ blir livet bĂ€ttre med Metaverse

Har du hört talas om metaverse? Inte - dÄ Àr du i gott sÀllskap. De flesta vet inte vad det digitala universumet Àr, eller vad det innebÀr för möjligheter. HÀng med nÀr Maria Eriksson öppnar en ny dörr mot framtiden.

Maria Eriksson
Maria Eriksson

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk tror

Enligt Warps egna undersökning sÄ vet de allra flesta inte vad metaverse Àr - 84 procent svarar att de inte kÀnner till metaverse. En del svarar till och med att metaverse inte ens existerar Àn.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Metaverse har anvÀnts för att beskriva mÄnga olika slags fenomenen. Enkelt uttryckt kan man sÀga att det Àr som att den fysiska vÀrlden fÄr en digital spegelvÀrld.

💡 Optimist's Edge

Metaverse innebÀr en möjlighet att skapa helt nya vÀrldar liksom en möjlighet att spara bÄde tid, pengar och vÀrna miljön.

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

Var med och bygg metaverse, investera och placera ditt företag i metaverse.

📉 Vad folk tror

Meta
 – vadĂ„? Du Ă€r knappast ensam om du inte kĂ€nner till metaverse. Enligt en undersökning Warp news lĂ„tit göra svarar 84 procent att de inte vet vad metaverse Ă€r. Det finns till och med de som menar att metaverse inte ens existerar Ă€n. DĂ„ Ă€r det knappast förvĂ„nande att mĂ„nga av oss inte kĂ€nner till begreppet, Ă€n mindre har upplevt det. Men har du inte hört talas om metaverse Ă€n kommer du snart att fĂ„ göra det.  

Warp undersökning februari 2022

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Det Àr inte alldeles enkelt att beskriva vad metaverse Àr eftersom det under 2021 blev ett sÄ kallat buzzword som anvÀnts för att beteckna allt ifrÄn ett virtuellt universum med olika vÀrldar till, tja, typ ditt senaste videosamtal. Begreppet Àr en sammansÀttning av orden meta - som betyder ungefÀr efter eller bortanför - och det engelska ordet för universum och lÀr första gÄngen ha anvÀnts i science fiction romanen Snow crash (1992) av Neal Stephenson.

En digital vĂ€rld, som till exempel den sociala platformen Second Life eller spelet Roblox, Ă€r exempel pĂ„ en metaverse. Ibland avses istĂ€llet Metaverse, med stort ’M’, det vill sĂ€ga ett slags universum dĂ€r olika digitala vĂ€rldar hĂ€nger ihop och som mĂ„nga tror kommer att dominera vĂ„ra onlineupplevelser om nĂ„gra Ă„r.

Photo by Uriel Soberanes on Unsplash
Ӂh, wow!” Eller “HjÀÀÀlp!!”?

Ett annat sÀtt att förstÄ vad metaverse kan vara Àr att titta pÄ olika tekniker, som AR och VR. Augmented reality (AR) Àr ett slags ett extra filter som lÀggs ovanpÄ den befintliga verkligheten. Alla som har spelat Pokémon go har en idé om hur det fungerar.

Man kan beskriva det som att den fysiska vĂ€rlden fĂ„r en digital spegelvĂ€rld. Kanske ser du nĂ„gon bĂ€ra en snygg kjol. Du klickar pĂ„ den, ungefĂ€r som en hyperlĂ€nk, och kommer till en butik dĂ€r du kan köpa kjolen. Eller sĂ„ promenerar du runt pĂ„ ett turistmĂ„l och vill veta vem som har gjort den dĂ€r mĂ€rkliga byggnaden. Fast vad sĂ€ger att det Ă€r en digital spegelvĂ€rld – du kan applicera olika filter beroende pĂ„ vad du Ă€r intresserad av. Redan idag finns till exempel olika spel och applikationer dĂ€r du med hjĂ€lp av mobilen kan lĂ€gga ett historiskt filter ovanpĂ„ en stad för att se hur de gator dĂ€r du gĂ„r sĂ„g ut för flera hundra Ă„r sedan. Eller sĂ„ kanske du vĂ€ljer ett filter som istĂ€llet visar information om de vĂ€xter du passerar eller vilka varor olika butiker sĂ€ljer. Eller vem av dem du passerar som Ă€r singel


SĂ„ lĂ„ngt olika applikationer eller filter som mappas ovanpĂ„ den befintliga vĂ€rlden. Med hjĂ€lp av VR – virtual reality – kan vi ocksĂ„ besöka vĂ€rldar som helt saknar koppling till den vĂ€rld vi befinner oss i. Vi kan skapa nya vĂ€rldar.

En av dem kanske helt enkelt Àr ett konferensrum dÀr du och dina kollegor, utspridda över vÀrlden, kan trÀffas och titta pÄ den senaste delÄrsrapporten i 3D. Du klickar fram en karta och staplar i olika höjder visar pÄ ett överskÄdligt sÀtt hur försÀljningen utvecklats pÄ olika orter.

Photo by Jezael Melgoza on Unsplash
LĂ„t din avatar hjĂ€lpa dig med shoppingen i Tokyo 

LÄter det trÄkigt? Ok, men skapa nÄgot roligare sjÀlv dÄ!

💡 Optimist's Edge

Vi har redan varit inne pÄ nÄgra olika sÀtt att anvÀnda en metaverse och ska titta pÄ fler nedan.

Delningsekonomi. En spÀnnande utveckling som gÄr att koppla till de digitala vÀrldarna Àr Internet of Things, det vill sÀga att allt fler saker fÄr en digital nÀrvaro. En utmaning för delningsekonomin har hittills varit att det Àr svÄrt att veta vilka saker som finns tillgÀngliga. SÀg till exempel att du gÀrna skulle lÄna ut böcker till dina grannar, men inte orkar ta dig tiden att skapa en annons för var och en av dem i nÄgon delningsapp. Men om de automatiskt lades till i ditt virtuella bibliotek nÀr du köpte dem eller genom att du enkelt skannar av bokhyllan med mobilen? DÄ skulle grannen sjÀlv kunna gÄ in i ditt virtuella hem och lÄna boken.

Det hÀr Àr förstÄs bara ett exempel pÄ hur den digital utvecklingen, i bred bemÀrkelse, kan förÀndra vÄrt förhÄllande till olika saker. Sportprylar, verktyg, böcker och mycket mer Àr sÄdant som vi anvÀnder ibland, men lÄngt ifrÄn varje dag. Varför ska vi dÄ ha dem stÄende i ett förrÄd större delen av tiden?

Genom att fler fÄr tillgÄng till samma saker, oavsett om det innebÀr att du lÄnar ut verktyg till grannen, eller att ni bÄda hyr dem frÄn ett företag, sÄ kan vi utnyttja olika resurser bÀttre. Det bidrar ocksÄ till en ökad flexibilitet. Precis som ett bibliotek i nÀrheten kan ge tillgÄng till tusentals böcker som jag inte har sjÀlv, kan olika digitala lösningar dÀr tillgÄngar synliggörs ge mig tillgÄng till tusentals prylar som jag aldrig skulle köpa sjÀlv.

Photo by Aneta Pawlik on Unsplash
Kan din bokhylla bli grannens bibliotek - eller tvĂ€rtom? ​​


Shopping. Att handla till exempel klÀder pÄ nÀtet kommer att bli betydligt enklare nÀr du kan anvÀnda en avatar som ser ut som du och sekundsnabbt prova olika klÀder, glasögon och frisyrer. Sedan kan du förstÄs ocksÄ testa om de nya byxorna passar bra till nÄgon av tröjorna som du redan har i din virtuella garderob.

Utbildningar och möten. Under pandemin har vi sett ett uppsving för bÄde digitala möten och utbildning pÄ distans. Att kunna interagera med andra i en 3D-vÀrld kommer att göra upplevelsen mer fullödig och göra det enklare att samarbeta med varandra om olika projekt. Olika praktiska utbildningar kommer att bli billigare och bÀttre nÀr vi kan öva pÄ exempelvis att utföra medicinska operationer eller att hantera olika maskiner och fordon.

Resor. De flesta reser nog hellre till det riktiga Barcelona Ă€n ett virtuellt Barcelona. Inte minst för att riktiga tapas smakar bĂ€ttre Ă€n digitala tapas. Men pandemin har visat oss att det finns tillfĂ€llen nĂ€r vi helt enkelt inte kan resa. Att inte ha rĂ„d, tid eller att saknar fysiska förutsĂ€ttningar att göra riktiga resor kan vara nĂ„gra anledningar till att resa i VR. Det kan ocksĂ„ vara ett smart sĂ€tt att förbereda en “riktig” resa genom att ta reda pĂ„ vilket kvarter som Ă€r trevligt att bo i, eller om det verkligen Ă€r vĂ€rt att stĂ„ i kö nĂ„gra timmar för att besöka Sagrada Familia. VR-resandet kan ocksĂ„ vara ett sĂ€tt för resebolag att marknadsföra olika destinationer. Sist men inte minst skapar metaverser möjligheter att Ă„ka till stĂ€llen som för de flesta Ă€r omöjliga att besöka, som toppen av Mount Everest eller Mars. Eller förstĂ„s till en vĂ€rld som inte existerar över huvud taget


Terapi. Aktuell forskning visar att mÄnga kÀnner sig mer bekvÀma att prata med en avatar Àn att sitta öga mot öga med en terapeut. Onlineterapi i olika former innebÀr förstÄs ocksÄ att patienten och terapeuten inte behöver befinna sig pÄ samma plats och kan göra terapi tillgÀnglig för fler. TillÀmpat pÄ olika sÀtt har VR visat sig kunna hjÀlpa patienter med exempelvis förföljelsemani, vÀrk eller olika fobier. Det senare kan till exempel handla KBT-terapi dÀr en patient med flygrÀdsla under trygga former fÄr möjlighet att uppleva hur ett flygplan ser ut inuti, hur det lÄter nÀr det startar och sÄ vidare.

Photo by Suhyeon Choi on Unsplash
“Jag kan flyga, jag Ă€r inte rĂ€dd
” ‌‌

UnderhÄllning. Artisten Ariana Grande Àr en av dem som redan har gjort ett metaverse-gig, i Fortnite, och hon kommer att följas av mÄnga fler. Virtuella konstgallerier Àr en annan populÀr appliktion och auktionshuset Sothebys har skapat en kopia av sitt Londongalleri i metaversen Decentraland. Dmitry Ozerkov, chef för avdelningen för modern konst pÄ det ryska museet Eremitaget i Sankt Petersburg spÄr att museer över hela vÀrlden snart kommer att bygga digitala kopior i metaverse. Och apropÄ att kÀnna sig mer bekvÀm som avatar - kanske vÄgar du testa stand up eller att sjunga inför publik för första gÄngen i en virtuell vÀrld?

Vi skulle förstÄs kunna hÄlla pÄ lÀnge till med att rÀkna upp olika möjliga applikationer. Om metaverse ger oss möjlighet att skapa helt nya vÀrldar sÄ ligger fantastiska upplevelser framför oss. TÀnk till exempel pÄ att det gÄr blixtsnabbt att röra sig mellan olika digitala vÀrldar. Vad hÀnder nÀr de lagar som styr vÄrt vanliga universum upphör? NÀr tid och rum blir irrelevanta?

PÄ ett mindre filosofiskt plan har vi redan sett exempel pÄ hur vi kommer att kunna spara bÄde tid, pengar och vÀrna miljön genom att minska transporter och utnyttja fysiska saker pÄ ett bÀttre sÀtt.

Photo by Claudia Altamimi on Unsplash
Vart skulle du Ă„ka om du kunde resa vart som helst? 

👇 Hur du fĂ„r Optimist's Edge

SÀtt igÄng! BÀsta sÀttet att förstÄ vad metaverse Àr eller kan vara Àr att helt enkelt börja testa sjÀlv. Ett sÀtt kan vara att skaffa ett VR-headset och börja testa olika applikationer. Eller lÀsa mer i exempelvis The Metaverse Primer. Precis som vi pÄpekade i början Àr metaverse fortfarande ett relativt okÀnt fenomen. Det betyder att den som tidigt skaffar sig kunskaper och erfarenheter av metaverse fÄr en stor fördel.

Bygg metaversen. Metaverse med stort ‘M’ kanske inte Ă€r hĂ€r Ă€n. Men det finns gott om olika metaverser. Decentraland Ă€r en av de som fĂ„tt mycket uppmĂ€rksamhet pĂ„ sistone. HĂ€r kan du köpa mark, utveckla miljöer och handla med olika digitala bĂ€rbara produkter.

Investera. Det gÄr som sagt redan att köpa land i metaverse. Huruvida det Àr en god investering Àr förstÄs en annan frÄga.  HÀr kan du i alla fall följa kursen för Mana, den valuta som det handlas med i Decentraland. Ett annat sÀtt Àr att köpa olika produkter. KlÀdmÀrket Nike har till exempel köpt ett företag som tillverkar digitala skor.

TjÀna pengar. LÀs mer om hur du kan tjÀna pengar pÄ olika spel i metaverse: What is play to earn in the Metaverse all about?

Ordna ett event. Företag över hela vÀrlden, som Gap, Adidas och PWC, hÄller nu pÄ att bygga upp en nÀrvaro i metaverse. Precis som nÀr vanliga websidor dök upp kan det vara en fördel att vara tidigt ute. Ett sÀtt att börja kan vara att anordna ett 3D-event pÄ plattformen Spatial.

LÀr dig mer om NFT (Non Fungible Tokens). En NFT Àr ett slags bevis pÄ att du faktiskt Àger vissa digitala tillgÄngar och baseras pÄ blockkedjeteknik. HÀr kan du lÀsa mer om NFT:er och olika plattformar dÀr de handlas.

Roa dig. GÄ pÄ stand up comedy. Besök en utstÀllning för digital konst i samarbete med det ryska museet Eremitaget.

LĂ€s mer:

Möjligheterna med metaverse - sÄ kan företag navigera i metaverse

LÀr mer hur du kan tjÀna pÄ att spela i metaversen

Metaverse idag - nÄgra siffror

  • 650 miljoner dollar var den samlade bruttonationalprodukten för Second Life Ă„r 2021
  • 54 miljarder dollar spenderas Ă„rligen pĂ„ virtuella varor i vĂ€rlden
  • 60 miljarder meddelanden skickas varje dag i Roblox
  • 41 miljarder dollar Ă€r det samlade vĂ€rdet (market cap) för non-fungible tokens (NFT:er)

KĂ€lla: J.P. Morgan

❓ Vad mer kan du göra?

Dela gÀrna fler idéer med andra Premiumsupportrar i vÄr Facebook-grupp.FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.