Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: Meditera för att förbĂ€ttra vĂ„rt allmĂ€nna vĂ€lbefinnande

💡 Optimist's Edge: Meditera för att förbĂ€ttra vĂ„rt allmĂ€nna vĂ€lbefinnande

Vetenskapliga studier bekrÀftar att den urÄldriga meditationsmetoden kan bromsa giftiga tankeflöden, vilket ger stora möjligheter vid behandling av Ängest och depression.

Marco Borsari
Marco Borsari

Dela artikeln

Meditation har varit en vÀsentlig del av mÄnga österlÀndska religioner och filosofier i mÄnga Ärhundraden. Traditionellt anvÀnds det för att uppnÄ större behÀrskning av sinnets aktiviteter sÄ att det bÀttre kan fokusera pÄ ett enda koncept och bli helt fridfullt.

📉 Vad folk tycker

Kan meditation tillÀmpas för det moderna livets behov? Kan det frÀmja en övergripande förbÀttring av hÀlsan i vÄrt samhÀlle och kunna möta nÄgra allvarliga psykiska sjukdomar?

Vi frÄgade 500 personer om de tror att den urÄldriga metoden meditation kan vara anvÀndbar i det moderna samhÀllet? Ja svarade 60 procent, nej svarade 40 procent.

📈 HĂ€r Ă€r fakta

Problemen att ta itu med

 • Data visar att de tvĂ„ vanligaste psykiska sjukdomarna i vĂ€rlden Ă€r depression och Ă„ngestsyndrom: cirka 3,4 % av vĂ€rldens befolkning lider av depression (nĂ€stan 264 miljoner mĂ€nniskor) medan mellan 2,5 och 7 % (cirka 284 miljoner mĂ€nniskor vĂ€rlden över) visar Ă„ngestsyndrom.
 • Vanliga depressiva symtom inkluderar minskad koncentration och uppmĂ€rksamhet, pessimistiska syner och överdriven oro för framtiden, förlust av intresse och njutning samt fysiska symtom som oförmĂ„ga att slappna av, svettning, hjĂ€rtrusning.
 • Vetenskapen verkar hĂ„lla med om att identifiera DMN-dysfunktion (Default Mode Network) som en av huvudorsakerna till allvarliga psykiska sjukdomar som depression. DMN Ă€r ett nĂ€tverk av sammankopplade hjĂ€rnsubsystem som styr den internt fokuserade hjĂ€rnans uppgifter som reflektion över sig sjĂ€lv och andra, planering för framtiden och att minnas det förflutna. Men ett överdrivet utrymme för DMN, dĂ€rav för abstrakt och sjĂ€lvreferenserande mentalt grubblande, skulle kunna ge en överdriven koncentration pĂ„ en giftig ström av tankar.
🧠 Vetenskapen Ă€r pĂ„ vĂ€g att avslöja sinnets mysterier
Genom ny teknik Àr det möjligt för forskare att observera vad som pÄgÄr inuti hjÀrnan. Vetenskapen upptÀcker nya mönster och formulerar effektiva teorier om hur sinnet fungerar: mellan epokala upptÀckter, öppna frÄgor och nya behandlingar för att lÀka sinnet.

Den möjliga lösningen

Meditation Àr inte ett enhetligt utövande, utan det finns mÄnga olika tekniker för olika syften: den moderna tillÀmpningen inom det terapeutiska omrÄdet kallas allmÀnt för Mindfulness.

Den berömda vietnamesiska zenmunken Thich Nhat Hanh definierar det som:

Mindfulness Àr en slags energi som vi genererar nÀr vi för tillbaka vÄrt sinne till vÄr kropp och kommer i kontakt med vad som hÀnder i nuet, inom oss och omkring oss. Vi blir medvetna om vÄr andning och kommer hem till vÄr kropp, fullt nÀrvarande för oss sjÀlva och vad vi Àn gör.
Att meditera innebÀr att uppmÀrksamma vÄra tankar, vÄra kÀnslor, lugna tankeflödet och noggrant utvÀrdera hur varje tanke uppstÄr och varför.

Genom att tillÄta oss att bryta giftiga tankemönster kan meditation bli nÀsta behandling för Ängest och depression.

Avslappning av sinnet, koncentration, upphÀvande av rationella tankeprocesser och sjÀlvobservation. Foto av Okan Caliskan / Pixabay

Vad vetenskapen sÀger

 • Meditation börjar vanligtvis med att kontrollera och lugna din andning. De senaste studierna tyder pĂ„ att lugnande av andningen ger en synkronisering mellan andningsrytmen och hjĂ€rtfrekvensen, vilket anses vara ett utmĂ€rkt botemedel mot stress och Ă„ngest.
 • Meditation och DMN. Det tycks finnas bevis för att meditation kan forma processen i Default Mode Network, att med egen vilja öka eller minska den genom olika tekniker för mental fokusering. Specifikt rapporterar ny forskning ett samband mellan meditationstyper som definieras som "koncentrationsövningar" och minskningen av DMN-aktivitet, vilket resulterar i förbĂ€ttrad uppmĂ€rksamhet och arbetsminnesprestanda och frĂ€mjar positiva hĂ€lsoresultat.
 • Effekter av lĂ„ngtidsmeditation pĂ„ hjĂ€rnans struktur. Forskning visade högre koncentration av grĂ„ substans för mĂ€nniskor som mediterar i den högra frĂ€mre delen av hjĂ€rnan, en del av hjĂ€rnan som Ă€r starkt kopplad till sjĂ€lvmedvetenhet, medan en annan studie rapporterar en ökning av tjockleken pĂ„ hippocampus, den del av hjĂ€rnan som ansvarar för minne och reglering av kĂ€nslor, samt en förminskning av amygdala, hjĂ€rnans "rĂ€dslecentrum", ansvarig för flykt-och kamprespons och frigörandet av stresshormonet kortisol som svar pĂ„ rĂ€dsla eller upplevd fara.
 • Forskning visar en stor likhet mellan det cerebrala omrĂ„det som aktiveras av meditation och de som utsĂ€tts för vanliga psykoterapeutiska och farmakoterapeutiska behandlingar.
Kan tradition och vetenskap samverka för det allmÀnna bÀsta? Foto av Conscious Design / Unsplash

Utmaningarna

 • Meditationsövningar Ă€r mycket urĂ„ldriga och ömtĂ„liga, tillhörande en annan kultur Ă€n den nuvarande. För att bĂ€st kunna tillĂ€mpa dem pĂ„ den moderna vĂ€rlden Ă€r det dĂ€rför nödvĂ€ndigt att förstĂ„ dem bĂ€ttre för att inte vilseleda deras ursprungliga betydelse.
 • Fördjupa den vetenskapliga studien för att bĂ€ttre undersöka effekterna av att variera metoderna, erfarenheten av den som mediterar och djupet av det meditativa tillstĂ„ndet.
 • Försöka att koppla varje typ av praktik till ett specifikt behov av vĂ„rd eller klinisk behandling.
 • Meditation Ă€r inte lĂ€tt att lĂ€ra sig och krĂ€ver mycket övning, sĂ€rskilt för en modern mĂ€nniska, dĂ€rför Ă€r det nödvĂ€ndigt att utforma specifika och mycket exakta undervisningsvĂ€gar.

💡 Optimist's Edge

Det finns tillrÀckligt med vetenskapliga bevis för att effekterna av meditation pÄ vÄr kropp och sjÀl Àr relaterade till de biologiska mekanismerna för att förbÀttra uppmÀrksamhet, kÀnsloreglering och kroppsmedvetenhet med smÀrtreducering.

Dessutom har tekniken förfinats under Ärtusendens anvÀndning, sÄ den kan med sÀkerhet definieras som effektiv och beprövad.

💡 Meditation kan bli den första behandlingen för psykiska sjukdomar som inte krĂ€ver medicinsk hjĂ€lp eller nĂ„gon specifik utrustning och som inte har nĂ„gra biverkningar.

DÀrför Àr meditation mycket mer Àn klinisk behandling, det Àr ocksÄ ett sÀtt att förebygga framtida psykiska sjukdomar och förbÀttra vÄrt allmÀnna vÀlbefinnande.

NÀsta fas i vÄr dagliga rutin? Foto frÄn Windows / Unsplash

👇 Hur man fĂ„r Optimist's Edge

Ingen medicinsk hjÀlp, ingen specialutrustning, inga biverkningar, bara fördelar. Det finns ingen anledning att inte försöka fördjupa meditationen.

❓ SĂ„, hur fĂ„r du ut det mesta av denna kunskap?

LÀr dig sjÀlv

 • Meditation Ă€r en gammal tradition, tidskrĂ€vande att lĂ€ra sig och inte enkel: det Ă€r bĂ€ttre att först studera genom lĂ€sning, kanske med kĂ€nda författare som Dalai Lama eller Thich Nhat Hahn.
 • BĂ€ttre att börja sjĂ€lva praktiken under ledning av proffs, kanske i ett retreat organiserad pĂ„ den magnifika franska landsbygden vid Zen-centret Plum Village, i de toskanska kullarna vid det charmiga tibetanska institutet Lama Tzong Khapa, eller i hjĂ€rtat av den österlĂ€ndska traditionen vid Kopan-klostret i Nepal.
 • Du kan ocksĂ„ trĂ€na bekvĂ€mt hemma med hjĂ€lp av specialiserade appar: Buddhify för meditationer om specifika problem och tillstĂ„nd, Headspace för guidad meditation eller gratisappen Oak.

FörbÀttra kollektivt

 • Efter att ha upplevt fördelarna med meditation pĂ„ egen hand, sprid dina idĂ©er för att dela fördelarna med dina vĂ€nner eller kollegor.
 • Är du lĂ€karstudent eller forskare? Delta i forskningsprogram om Mindfulness och Meditation vid Oxford University, Brown University, UCLA och mĂ„nga andra.
 • Eftersom meditation tillĂ„ter oss att fokusera djupt pĂ„ en enskild frĂ„ga, kan det vara ett bra sĂ€tt att fokusera vĂ„r energi pĂ„ socialt engagemang. Den amerikanske forskaren David Robert Loy föreslĂ„r i boken "Ecodharma: Buddhist Teachings for the Ecological Crisis" hur praktiken av meditation utförd i naturen, fokuserad pĂ„ utmaningarna med klimatförĂ€ndringar och ekohĂ„llbarhet, skulle kunna bidra till att utveckla ett ekologiskt sinne och att omsĂ€tta sina idĂ©er till konkreta handlingar. Du kan bidra genom att organisera gruppmeditationssessioner fokuserade pĂ„ att utveckla ett grönt tĂ€nkesĂ€tt och hur du effektivt kan pĂ„verka aktuella frĂ„gor med ditt sociala engagemang.
A morning yoga session peering into the jungle in Ubud, Bali.
Foto av Jared Rice / Unsplash

Du har nu ett försprĂ„ng eftersom du har fĂ„tt denna kunskap före de flesta andra – Vad ska du göra med din Optimist's Edge?


❓ Vill du ha mer? Diskutera med andra i vĂ„rt forum!

Dela gÀrna dina idéer och tankar med andra Premium-supportrar i vÄr Facebook-grupp. Kanske hittar du din framtida affÀrspartner eller investerare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.