Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Optimist's Edge: LĂ€r kĂ€nna tekniken som gör digitala tillgĂ„ngar lika ovanliga och vĂ€rdefulla som fysiska

💡 Optimist's Edge: LĂ€r kĂ€nna tekniken som gör digitala tillgĂ„ngar lika ovanliga och vĂ€rdefulla som fysiska

En majoritet vet inte vad det Ă€r och 19 procent anser att icke-fungibla tokens, eller NFT, Ă€r dumt och meningslöst. Fakta visar att detta Ă€r fel. Vi visar vilka enorm potential NFT:er har – och hur du kan dra nytta av dem.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Sammanfattning

📉 Vad folk har fel om

Det finns en vanlig uppfattning att NFT:er, eller icke-fungibla tokens, Àr meningslösa, en dÄlig och till och med dum investering. 19 procent av respondenterna i vÄr undersökning har denna uppfattning. Men hela 71 procent vet inte ens vad det Àr ... vet du?

📈 HĂ€r Ă€r fakta

NFT kan för första gÄngen skapa bevisat Àgande av digitala tillgÄngar tack vare blockkedje-teknik. Digitala samlarobjekt, musik, konst, evenemangsbiljetter och mycket mer kan nu skyddas med bevisat Àgarskap. Utöver det kan immateriella rÀttigheter Àgas och autentiseras digitalt av skaparen.

Inte minst anvÀnds NFT redan idag av stora företag och genererar hundratals miljoner dollar i intÀkter.

💡 Optimist's Edge

NFT:er har potential att revolutionera den digitala vĂ€rlden eftersom de gör det möjligt att skapa ovanliga och autentiska tillgĂ„ngar – nĂ„got som tidigare var exklusivt för den fysiska vĂ€rlden.

Att Àga och sÀlja digitala tillgÄngar via NFT-teknik gör det möjligt för mÀnniskor och företag att utbyta tillgÄngar som kan ha verkligt vÀrde och vÀrde som kan öka över tid.

👇 Vad du kan göra för att fĂ„ Optimist's Edge

Att sÀlja, Àga och investera i icke-fungibla digitala tillgÄngar Àr nu i en fas dÀr bitcoin var för ungefÀr tio Är sedan. Det Àr tidigt och vi kommer sannolikt att se stora fluktuationer. Men pÄ lÄng sikt vÀxer den digitala ekonomin och blockkedje-tekniken har visat att den Àr tillförlitlig.

Som artist, konstnÀr, investerare eller företag gör NFT det möjligt att köpa och sÀlja digitala tillgÄngar som konst, musik, biljetter och samlarföremÄl pÄ ett helt nytt sÀtt. NFT kan till och med sÀljas i fragment, sÄ att du kan Àga delar av exempelvis ett konstverk, precis som du köper delar av ett företag genom aktier.

Var kreativ: TÀnk pÄ nÄgot i den fysiska vÀrlden som Àr vÀrdefullt tack vare Àkthet och att det finns i begrÀnsad mÀngd. De flesta av dessa tillgÄngar kan nu ha en motsvarighet i den digitala vÀrlden. Hur kan du anvÀnda denna kunskap för att skapa nÄgot vÀrdefullt?

Ett exempel pÄ NFT Àr NBA Top Shot som gör att du kan samla pÄ digitala höjdpunkter frÄn basketmatcher, som ett videoklipp av en dunk eller en block. I mitten av mars hade tjÀnsten dragit in över 338 miljoner dollar sedan det gick live i oktober 2020.

📉 Vad folk tror om NFT

Intresset för icke-fungibla tokens, eller NFT:er, har ökat dramatiskt pÄ bara nÄgra mÄnader, enligt Google Trends. Fram till början av februari 2021 var sökvolymerna mycket smÄ och sedan - boom.

Sökningar efter termen "NFT" sköt i höjden i februari 2021, visar Google Trends.

Det Àr alltsÄ inte konstigt att de flesta fortfarande inte ens vet vad NFT Àr, 71 procent enligt vÄr undersökning.

Av dem som gör det tycker en majoritet, 19 procent av alla svarande, att NFT Àr dumt och meningslöst.

Bara 10 procent tycker att de Àr intressanta och vÀrdefulla.

71 procent vet inte vad NFT Àr, enligt Warp News undersökning.

SÄ, hur kommer det sig att att det hÀr Àr folks uppfattning om NFT:er, Ätminstone hittills? Att, de flesta vet inte vad det Àr och de som vet Àr mycket skeptiska?

För att förklara det, lÄt oss presentera Nyan Cat - delvis katt, delvis Pop-Tart.

Nyan Cat - delvis katt, delvis Pop-Tart. En animerad GIF (och video) som blev viral 2011 och sÄldes 2021 för nÀstan 600,000 dollar.

Nyan Cat blev viral 2011 och om du har hÀngt med ett tag sÄ har du förmodligen sett den animerade GIF:en, eller videon, av detta regnbÄgsspridande kattdjur minst en gÄng sedan dess.

Vad som hÀnde i februari 2021 var att GIF:ens ursprungliga skapare, Christopher Torres, gjorde en uppdaterad version och sÄlde den pÄ en online-auktion för 300 Ether, kryptovalutan som driver Ethereum-nÀtverket. 300 Ether motsvarade nÀstan 600,000 dollar vid den tiden.

Varför i hela vÀrlden betala en sÄ stor summa pengar och hur kan nÄgon ens Àga originalkopian av en GIF som spridits sÄ till den milda grad pÄ Internet? Det beror pÄ att den sÄldes som en NFT och för att nÄgon med mycket Ether tÀnkte att det skulle vara coolt att Àga Nyan Cat.

UngefÀr en mÄnad senare sÄlde den digitala artisten Beeple, som egentligen heter Mike Winkelmann, sitt collage Everydays: The First 5000 Days pÄ auktionshuset Christie's för 69 miljoner dollar. Fram tills dess var det mesta han fÄtt betalt för ett verk 100 dollar.

Everydays: The First 5000 Days sÄldes pÄ Christie's för 69 miljoner dollar den 11 mars 2021.

Naturligtvis blev det stora rubriker av dessa och en handfull andra auktioner. Det var ocksÄ den första kontakten med NFT för mÄnga. Men de allra flesta sÄg inte rubrikerna alls och de som gjorde det tyckte i regel, vilket framgÄr av vÄr undersökning, att det verkade "dumt och meningslöst".

Men dessa 90 procent missar poÀngen, bÄde litterÀrt eller bildligt sett, och de 10 procent som tycker att detta Àr "intressant och vÀrdefullt" Àr nÄgot pÄ spÄret...

📈 Fakta om icke-fungibla tokens – NFT:er

Marknaden för NFT:er ökade dramatiskt 2020 och steg till ett marknadsvÀrde pÄ 338 miljoner dollar frÄn cirka 41 miljoner dollar 2018. Detta Àr en sammansatt Ärlig tillvÀxttakt, eller CAGR, pÄ 187 procent, enligt TradingPlatforms.

Men skeptiker frÄgar, och med rÀtta, om dessa tillgÄngar verkligen har det vÀrde som tillskrivs dem, sÀrskilt om allt som krÀvs för att se dem Àr en internetanslutning. För att förstÄ hur detta fungerar mÄste du först förstÄ vad fungibilitet Àr.

Vad Àr en NFT och vad Àr fungibilitet?

NFT stĂ„r för ”non-fungible token” dĂ€r "fungibility" hĂ€nvisar till möjligheten hos en tillgĂ„ng att bytas ut eller ersĂ€ttas med liknande tillgĂ„ngar av samma vĂ€rde.

– Ett exempel pĂ„ en fungibel tillgĂ„ng Ă€r valuta. SĂ„ lĂ„t oss sĂ€ga att du har fem eurosedlar i din plĂ„nbok och inte vill ha sĂ„ mĂ„nga sedlar, sĂ„ du vĂ€xlar dem mot en fem-eurosedel. VĂ€rdet Ă€r fortfarande exakt detsamma Ă€ven om det nu Ă€r i en annan form, sĂ€ger Eric Porper, Chief Business Officer och Blockchainexpert pĂ„ Warp News.

En icke-fungibel tillgÄng Àr motsatsen eftersom var och en Àr unik och inte kan ersÀttas med nÄgot liknande.

– TĂ€nk pĂ„ en berömd mĂ„lning, ett unikt konstverk, som Mona Lisa. Den kan inte bytas ut mot exempelvis en Mona Lisa-affisch frĂ„n Louvrens presentbutik eftersom affischen inte har samma vĂ€rde. PĂ„ samma sĂ€tt har inte Nyan Cat GIF:en och kollaget du ser i artikeln du lĂ€ser just nu samma vĂ€rde som originalen. Den enda skillnaden nu Ă€r att det Ă€r helt digitalt, sĂ€ger Eric Porper.

En fem-eurosedel Àr fungibel. Mona Lisa Àr icke-fungibel.

Tanken bakom en NFT Àr att du har en digital signatur pÄ samma sÀtt som ett konstverk kan bÀra mÄlarens signatur. Du kan alltid gÄ och titta pÄ originalet och sÀga, ja, den hÀr Àr Àkta.

NFT:er gör det i den digitala vÀrlden med hjÀlp av blockchain, eller blockkedje-teknik.

En blockkedja Àr ett decentraliserat alternativ till en central databas. Blockkedjor lagrar vanligtvis information i krypterad form i ett peer-to-peer-nÀtverk. Detta gör dem vÀldigt svÄra att hacka och manipulera vilket i sin tur gör dem mycket anvÀndbara för att lagra viktiga register.

En NFT-token lagras i blockkedjan.

– Med en NFT registreras informationen pĂ„ samma sĂ€tt som med kryptovalutor. Men till skillnad frĂ„n fungibla kryptovalutor, som Bitcoin, Ă€r de helt unika, sĂ€ger Eric Porper.

Informationen lagras i en blockkedja och kan innehÄlla saker som vem som Àger den digitala tillgÄngen, vem som sÄlde den och nÀr den sÄldes. Allt krypteras vilket garanterar autenticitet.

SÄ NFT löser ett historiskt svÄrt problem för digitala kreatörer: Hur du gör dina skapelser sÀllsynta och dÀrför mer vÀrdefulla.

SĂ„ kortfattat kan NFT skapa:

  1. Bevis pÄ Àgande
  2. Bevis pÄ Àkthet

Och innan du sÀger "vad Àr digitalt Àgande och Àkthet verkligen vÀrt", tÀnk pÄ vad en blÄ verifieringsikon Àr vÀrd för mÄnga idag...

Vad Ă€r verifieringsikonen vĂ€rd pĂ„ ett socialt mediekonto? Ägarskap och Ă€kthet Ă€r redan högt vĂ€rderat i den digitala vĂ€rlden.

"Krypto-samlingar" och digital bristvara

En av de tidiga applikationerna som skapade en digital bristvara var samlarsspelet CryptoKitties som lanserades 2017.

AnvÀndarna kunde köpa, handla och föda upp digitala samlarkatter och varje ny katt var en NFT dÀr originalitet och ÀganderÀtt kunde verifieras.

"Krypto-samlingar" Àr en vÀxande bransch. CryptoKitties, slÀppt 2017, var ett av de tidiga digitala samlarspelen baserat pÄ NFT.

Sedan dess har NFT tillÀmpats pÄ datorspel, digital konst och sportmemorabilia.

Ett exempel Àr NBA Top Shot, som gör det möjligt för anvÀndare att skaffa en samling digitala baskethöjdpunkter, som ett videoklipp av en block eller en dunk. I mitten av mars 2021 hade NBA Top Shot dragit in över 338 miljoner dollar i försÀljning sedan det gick live i oktober.

Ett annat exempel Àr Sorare dÀr du kan samla, handla och spela med digitala kort av fotbollsspelare i begrÀnsad upplaga. Det Àr stora pengar det handlar om. I slutet av 2020 förvÀrvades ett unikt kort av den franska superstjÀrnan Kylian Mbappé för 57,000 euro.

Sorare anvÀnder NFT för att skapa digitala samlarkort.

SvÄrigheter och mer komplexa saker

Men NFT Àr mycket mer Àn digitala samlarkort. Till skillnad frÄn den blockkedja som Bitcoin bygger pÄ kan du göra mer komplexa saker med NFT:

  • BestĂ€mma villkor. Betydligt mer information Ă€n vem som Ă€ger den digitala tillgĂ„ngen, vem som sĂ„lde den och nĂ€r den sĂ„ldes, kan lagras. Villkor som royalties, att "den ursprungliga skaparen vid varje Ă„terförsĂ€ljning av den hĂ€r tillgĂ„ngen fĂ„r X-belopp" kan ocksĂ„ lagras.
  • Fraktionering. Med NFT Ă€r det möjligt att dela upp bĂ„de digitala och fysiska tillgĂ„ngar i fraktioner. Det hĂ€r stĂ€ller mycket pĂ„ Ă€nda. LĂ„t oss sĂ€ga att du drömmer om att Ă€ga Michael Jordans rookie-kort, eller Edvard Munchs berömda mĂ„lning "Skriet" – det kan du göra nu Ă€ven om du inte Ă€r miljonĂ€r, för du kan köpa en brĂ„kdel, precis som du köper aktier i ett företag. Kolla exempelvis in Masterworks.
  • Ägarskap och Ă€kthet för allt digitalt. Allt som Ă€r digitalt kan potentiellt kopplas till en eller flera NFT: ett meme, ett klipp frĂ„n Super Bowl nĂ€r en artist upptrĂ€der, mark i en virtuell vĂ€rld, en VR-upplevelse frĂ„n Himalaya eller ett unikt "skin" i Fortnite. Kreatörer av alla slag kommer att hitta en plattform som gör att de kan tjĂ€na pengar utan mellanhĂ€nder.

Till och med mÀnskligt DNA kan bli en NFT. Nyligen auktionerade forskaren George Church, som Àr en legend inom DNA-forskningen, ut sitt genom som en NFT.

Naturligtvis finns det ocksÄ svÄrigheter som mÄste lösas. En frÄga Àr verifiering, hur vet vi att personen som sÀljer ett stycke digital konst faktiskt Àr den ursprungliga skaparen? Detta Àr svÄrt, sÀrskilt pÄ digitala marknadsplatser. Men denna oro finns ocksÄ nÀr det gÀller fysisk konst.

Vissa Àr skeptiska till att enbart Àgandet gör digitala tillgÄngar vÀrdefulla nÀr det gÀller digital konst. En köpare Àger den ursprungliga digitala mÄlningen, men personen kan inte hindra andra frÄn att kopiera bilden och dela eller Àndra den online.

Men detta gÀller Äterigen ocksÄ den fysiska vÀrlden. Högupplösta kameror, 3D-skannrar och 3D-skrivare gör det möjligt att kopiera och dela allt i den fysiska vÀrlden ocksÄ.

BedrĂ€gerier och förfalskningar finns och behöver adresseras – bĂ„de pĂ„ det digitala och fysiska omrĂ„det.

💡 Optimist's Edge

Varje aspekt av vÄra liv har blivit digital. Vi lever i stor utstrÀckning i ett digitalt samhÀlle, men att verifiera ursprunget pÄ digitala tillgÄngar har hittills varit utom rÀckhÄll. NFT Àndrar pÄ det.

DÀrför Àr det viktigt att förstÄ vad NFT Àr och hur tekniken kan anvÀndas för att flytta makten frÄn mellanhÀnderna till kreatörer och konsumenter.

Kreatörernas marknad vÀxer nu. Till exempel kan en musiker skicka auktoriserade Àgare av ett musikalbum ett nytt spÄr i framtiden och det skapas nya möjligheter att ha en relation med fansen. Kopplingen mellan den fysiska och digitala vÀrlden öppnar upp Ànnu fler möjligheter.

Att Àga och sÀlja digitala tillgÄngar via NFT-teknik gör det möjligt för mÀnniskor och företag att byta tillgÄngar som kan ha verkligt vÀrde och vÀrde som kan öka över tid.

NFT Àr hÀr, det fungerar verkligen och Àr kraftfullt.

👇 SĂ„ hĂ€r fĂ„r du Optimist's Edge

Genom att anvÀnda NFT kan du som kreatör begrÀnsa risken för upphovsrÀttsintrÄng eftersom autentiska kopior kan valideras. Det lÄser ocksÄ upp potentialen att ha en bÀttre ÄterförsÀljarmarknad och skapa en relation med kunder och fans.

– En musiker kan skapa en NFT för ett album. Ett fan köper albumet för 10 dollar och kan sĂ€lja det vidare dĂ€r varje Ă„terförsĂ€ljning ger en royalty, sĂ„ musikern fĂ„r en garanterad och automatisk betalning. Om musikern skapar ett nytt spĂ„r kan de dessutom lĂ€gga till det i albumet och se till att det bara gĂ„r till personer som Ă€ger albumet. Det gĂ„r att skapa specialutgĂ„vor dĂ€r musikern sjĂ€lv vĂ€ljer hur musiken ska paketeras och sĂ€ljas, sĂ€ger Eric Porper.

Men NFT strÀcker sig lÄngt bortom musik och konst. De flesta av oss lyssnar pÄ digital musik och betalar för den. Exemplet ovan visar hur NFT verkligen kan ge mer makt Ät den som skapar musik och samma sak gÀller för digitala konstnÀrer. Utöver det kan NFT förÀndra biljettindustrin genom att eliminera den svarta marknaden och biljettmÀklare.

– SĂ€g att ett sportevenemang slĂ€pper biljetter en lördag morgon. Idag köper biljettmĂ€klare mĂ„nga av de bĂ€sta biljetterna direkt, verkliga besökare har i regel inte en chans. MĂ€klarna sĂ€ljer dem til högst pris, och enorm marginal, vilket gör dem oöverkomliga för de flesta. NFT-baserade biljetter kommer att göra mĂ€kleriet mindre attraktivt med vetskap om att all biljettförsĂ€ljning kan spĂ„ras. Det kan exempelvis konfigureras sĂ„ att endast den ursprungliga biljettköparen kan komma in pĂ„ evenemanget, sĂ€ger Eric Porper.

TÀnk pÄ allt i den fysiska vÀrlden som Àr vÀrdefullt tack vare att det Àr Àkta och en bristvara. Dessa tillgÄngar kan nu ha sin motsvarighet i den digitala vÀrlden. Hur kan du anvÀnda denna kunskap för att skapa nÄgot vÀrdefullt?

Sist men inte minst, det finns ett ordsprÄk som sÀger: sÀlj skyfflar under en guldrush. Marknaden för NFT vÀxer snabbt och mÄnga tjÀnster kring denna verksamhet kommer att behövas, sÄsom marknadsplatser och tekniska plattformar. Kan du tillhandahÄlla nÄgot av dessa? Kan du hitta en nisch? Pixura Àr en plattform dÀr du, utan att koda, snabbt kan sÀtta upp en marknadsplats för NFT.

💡 Steg för steg – skapa och sĂ€lja en NFT

SÄ, hur gÄr det till att skapa en NFT?

I det hÀr exemplet antar vi att du Àr den ursprungliga skaparen av ett digitalt konstverk i form av en png-fil .

Vi antar ocksÄ att du har en plÄnbok dÀr du kan skicka, ta emot och lagra digitala valutor som Ether, och att du har lite Ether i din plÄnbok. Exempel pÄ plÄnböcker Àr Coinbase och Torus.

Första steget Àr att gÄ till Rarible, som Àr den första community-Àgda marknadsplatsen för NFT. Rarible tillÄter digitala artister och kreatörer att utfÀrda och sÀlja anpassade kryptotillgÄngar som representerar Àgande i deras digitala verk. Det Àr bÄde en marknadsplats för dessa tillgÄngar, sÄvÀl som ett distribuerat nÀtverk byggt pÄ Ethereum som möjliggör handel utan mellanhÀnder.

Rarible Àr bÄde en marknadsplats och ett distribuerat nÀtverk byggt pÄ Ethereum som möjliggör handel med kryptotillgÄngar utan mellanhÀnder.

Först kopplar du din plÄnbok till Rarible och klickar sedan pÄ Create. VÀlj nu "Single", eftersom vi vill att ditt samlarobjekt ska vara unikt.

NĂ€r du har valt "Single" kan du ladda upp din fil till Rarible.

Nu kan du ladda upp din png-fil. Det Àr viktigt att förstÄ att sjÀlva bilden inte lagras i Ethereums blockkedja, bara metadata som bildens namn, en beskrivning och en lÀnk som refererar till var den faktiska bilden lagras.

NÀr det gÀller Rarible tar de hand om denna lagring och komprimerar bilden.

Ange "Namn", "Beskrivning" och "Royalties". Första gÄngen du sÀljer ditt verk fÄr du 100 procent minus serviceavgiften. Varje gÄng din konst sÀljs efter detta kan du fÄ royalty dÀr 10, 20 eller 30 procent föreslÄs. Du kan ocksÄ vÀlja att stÀlla in vissa "Egenskaper" om du vill.

Efter detta skapar du ditt objekt och du Àr klar!

Observera att du mÄste betala en avgift, gas fees, för sjÀlva prÀglingen (minting process pÄ engelska) nÀr en token skapas och nÀr du interagerar med blockkedjan. Gas fees Àr betalningar som görs av anvÀndare för att kompensera för den berÀkningsenergi som krÀvs för att bearbeta och validera transaktioner pÄ Ethereums blockkedja.

💡 Steg för steg – köp en NFT

Förutom Rarible Àr tvÄ av de mest framtrÀdande marknadsplatserna för NFT OpenSea och SuperRare.

Återigen antar vi att du har en plĂ„nbok dĂ€r du kan anvĂ€nda digitala tillgĂ„ngar som Ether.

OpenSea pÄstÄr sig vara den största marknadsplatsen för NFT.

Idag söker vi innan vi köper nÄgot, eller hur? Det gÀller för NFT ocksÄ, sÄ det första steget innan du köper Àr att göra efterforskning, sÀrskilt om NFT:ns ursprung.

Om du till exempel ser en NFT som du vill köpa pÄ OpenSea, ska du klicka pÄ samlingsnamnet högst upp och kontrollera om skaparen har lagt till sociala mediekonton. Om de har det, leta efter webbadressen till OpenSea-samlingen pÄ deras profil.

Det Àr en bra idé att kontrollera informationen om smart kontrakt, eftersom du vill vara sÀker pÄ att du köper rÀtt NFT.

Gör din efterforskning. PÄ OpenSea finns avsnittet "Chain Info" pÄ varje NFT-sida. Ovan visas SuperNftys officiella kontrakt.

Som med sociala mediekonton har vissa samlingar blÄ verifieringsikoner pÄ sina NFT-sidor. Dessa ikoner finns i regel pÄ högprofilerade samlingar och Àr pÄ plats eftersom det finns större risk för att förfalskningar skapas nÄgon annanstans pÄ marknaden. SÄ se till att ocksÄ kontrollera detta.

Om allt ser bra ut Àr det dags att lÀgga bud eller köpa nu , beroende pÄ hur NFT:n sÀljs. Om du har anslutit din plÄnbok till OpenSea Àr det hÀr steget mycket enkelt: lÀgg till pengar (Ether) i din plÄnbok och fortsÀtt till kassan.

Det sista steget Àr att underteckna transaktionen med din Ethereum-plÄnbok för att slutföra ditt köp.

✅ Klart, du Ă€ger nu en NFT och Ă€r tidigt ute inom ett omrĂ„de som högst troligt kommer att omsĂ€tta miljarder inom nĂ„gra Ă„r.

Du har en fördel av att ha den hĂ€r kunskapen innan de flesta andra – vad gör du med din Optimist's Edge?


❓ Vad mer kan du göra?

Vi Àr glada om du vill dela med dig av fler idéer med andra Premium Supporters i vÄr Facebook-grupp.


Obs! Undersökningen genomfördes pÄ 500 respondenter via Google Surveys.FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.